Igor_D Napisano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Cześć, planuję kupić nowy amortyzator do ramy dartmoor hornet 2018, wybór padł na RS'a Rebę. Roweru używam oczywiście do zjazdów dropów/hopek i normalnej jazdy, czy amortyzator poradzi sobie z ostrzejszą jazdą? Oczywiście serwisowany będzie regularnie, może ktoś posiada ten amortyzator również z tą ramą? Albo coś innego w podobnej cenie? Dzięki za pomoc :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Reba to amortyzator co najwyżej do delikatnego trailu. Coś na goleniach 34-35mm szukaj. W takim przedziale cenowym gdzieś po wyprzedażach Maniek Mattoca jeszcze lepiej RS Revel czy Yari ale w wersji 2018+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor_D Napisano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Tylko one znacząco wykraczają ponad budżet, czy po sezonie spadną w okolice mojego budżetu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Ostatnio kupowałem kilka nowych mattoców pod koło 27,5 w zależności od wersji (comp, pro, expert do tego boost i nieboost) od 800 do 1700zl. Na crc/wiggle patrz. W ubiegłym roku z kolei w b-d kupiłem Yari 27,5 boost ze sprężyną debon air za niecałe 1500zł. Cierpliwie szukaj to znajdziesz. I z braku laku nie radzę stosować widelca xc do ramy ht enduro gdzie skok ma być 150+mm bo stosunkowo szybko go zakatujesz jeśli wcześniej on nie zmasakruje Ciebie. Tu masz takie absolutne minimum: https://allegro.pl/oferta/nowy-amortyzator-suntour-aion-27-5-130mm-qr15-8223776839 Po zapewnieniu okresowego serwisu na wysokiej jakości smarowidłach przeżyje kilka sezonów i nawet jako tako będzie pracował. Własnoręcznie możesz mu zmienić skok na 160mjm w 15min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor_D Napisano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Hornet wymaga 140 mm, będę szukał! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor_D Napisano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 2 godziny temu, Dokumosa napisał: Ostatnio kupowałem kilka nowych mattoców pod koło 27,5 w zależności od wersji (comp, pro, expert do tego boost i nieboost) od 800 do 1700zl. Na crc/wiggle patrz. W ubiegłym roku z kolei w b-d kupiłem Yari 27,5 boost ze sprężyną debon air za niecałe 1500zł. Cierpliwie szukaj to znajdziesz. I z braku laku nie radzę stosować widelca xc do ramy ht enduro gdzie skok ma być 150+mm bo stosunkowo szybko go zakatujesz jeśli wcześniej on nie zmasakruje Ciebie. Tu masz takie absolutne minimum: https://allegro.pl/oferta/nowy-amortyzator-suntour-aion-27-5-130mm-qr15-8223776839 Po zapewnieniu okresowego serwisu na wysokiej jakości smarowidłach przeżyje kilka sezonów i nawet jako tako będzie pracował. Własnoręcznie możesz mu zmienić skok na 160mjm w 15min. Przepraszam mój błąd, nie doczytałem, czyli co jeszcze wchodzi w grę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Suntour Auron RC2 150mm, patrz priv, bo nie wiem czy w tym wątku można własne ogłoszenie zamieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor_D Napisano 14 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Szukam raczej nowego amortyzatora, ale prawdopodobnie będę musiał się pokusić o używanego :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 W piwnicy rowerowej jeszcze sprawdź. Czasami zdarzy się jakiś pike czy Yari w dobrej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor_D Napisano 15 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 A jak poradzi sobie revelation? Czy szukać jednak czegoś mocniejszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 Z rockshoxa to Revelation, Yari, Pike, Lyrik czy 35Gold - zwrócić należy uwagę, żeby były to golenie 35mm. Stare Revele były przerośniętą rebą (golenie 32mm) i przy 120mm skoku były już bardzo wiotkie. Pojawiają się już wyprzedaże tego co nie poszło z rowerem w danym roku modelowym... np.: https://allegro.pl/oferta/amortyzator-rock-shox-yari-27-5-160mm-8287629364 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor_D Napisano 19 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 W dniu 15.08.2019 o 09:20, Dokumosa napisał: Z rockshoxa to Revelation, Yari, Pike, Lyrik czy 35Gold - zwrócić należy uwagę, żeby były to golenie 35mm. Stare Revele były przerośniętą rebą (golenie 32mm) i przy 120mm skoku były już bardzo wiotkie. Pojawiają się już wyprzedaże tego co nie poszło z rowerem w danym roku modelowym... np.: https://allegro.pl/oferta/amortyzator-rock-shox-yari-27-5-160mm-8287629364 wow. dzięki myślałem, że wyprzedaże zaczną się pod koniec września Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Całych rowerów pewnie wrzesień/październik ale "fabryki" już nie produkują rocznika 2019 i niektórzy nadwyżkę zgromadzonych komponentów puszczają na rynek hurtem (szczególnie jeśli nastepny rocznik z danego modelu będzie bazował na innym dostawcy bądź zmienia się model danego komponentu czy wręcz kolorystyka rowerów). Kolega bawił się w bezpośredni import od dwóch niemieckich producentów i ceny były naprawdę atrakcyjne pod warunkiem że się brało paletę gratów. Obecnie rynek jest zdominowany przez Januszu którzy dowalają 50+% swojej marży ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.