m0d Napisano 22 Października 2019 Udostępnij Napisano 22 Października 2019 12 godzin temu, Eazy napisał: Sprawdzone osobiście - Sora śmigała mi na manetkach 105 11s I nie było żadnych "zająknięć" w trakcie zmiany przełożeń? A tyle się dyskutuje o różnych ciągach linki, itp. i generalnie niekompatybilności elementów z różnych grup szosowych... 5 godzin temu, whiteindian napisał: (Z drugiej strony jeśli rower w danej klasie jest tańszy od reszty stawki to chyba producent te,z na czymś oszczędzał?) Często tak, a czasem to zależy od polityki danego producenta - niektórzy "bardziej się cenią", czy też "więcej kosztuje ich logo na ramie" jak niektórzy mawiają i dostajesz sumarycznie mniej za więcej. Trochę inaczej będzie kosztował podobnie wyposażony gravel Speca czy Treka a inaczej Krossa czy Kellysa. Oczywiście można się rozwodzić nad "lepszym dopracowaniem ram" czy też "własnym projekcie ram" w przypadku tych większych producentów kontra np. "rama z dalekowschodniego katalogu" w przypadku tych mniejszych, itp. IMHO sporo filozofujesz a mało z tego na razie wynika poza kolejnymi pytaniami. Przejechałeś się już chociaż na czymś z kręgu swoich zainteresowań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 22 Października 2019 Udostępnij Napisano 22 Października 2019 3 godziny temu, m0d napisał: I nie było żadnych "zająknięć" w trakcie zmiany przełożeń? Nie zauważyłem. Być może wynikało to z tego, że przerzutka miała właśnie ustawiony 'pusty' dół a nie górę. W każdym razie działało dosyć płynnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Października 2019 Udostępnij Napisano 22 Października 2019 (edytowane) @m0dwlasnie wrocilem ze 100km po czesciowo zalatanych wiejskich drogach (nie licząc wjechanie w lesie w droge ppozaowa ktorej nie ma w nawigacji), troche zwiedzania i za duzo opowiadałem paniom w muzeum, żenująco się czuję Co do konkretow to i tak najszybciej mogę udać się do Warszawy w tym temacie i zobaczyć sprzęt. Na internetach "gravelow" sprzedają, mam poczucie że te tansze są wypychane nawet... Dzisiaj o 7:30 to jednak za zimno było ruszać, lecz zaryzykowałem Edytowane 22 Października 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 3 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 A propos 'wolności podróżowania' 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 3 Listopada 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Pewnie uciekają przed kimś/czymś. Albo nagłe Ewrybady Siku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 (edytowane) W dniu 18.10.2019 o 09:38, el_gregorio napisał: Ale grupa fitness ma też inne, sensowne, przeznaczenie tzn szybka jazda miejska, i to jest chyba główne ich przeznaczenie. Proszę więcej o fitness, bo wychodzi od strony technicznej że nie jest to zwykłe "brak baranka" w stosunku do gravel. Tak ogólnie w pewnym sklepie ładnie mi odpisano na temat rowerów gravel m.in. "Jeżeli chodzi o konkretne rowery, na pewno warto spojrzeć na ofertę takich firm jak Accent, Kross czy Romet. Natomiast gdybym szukał roweru dla siebie, rozejrzałbym się wśród maszyn używanych - nawet po krótkim okresie użytkowania rynkowa wartość takiego roweru spada o minimum 30%, co pozwala kupić za bezcen naprawdę porządny sprzęt." 3 godziny temu, m0d napisał: A propos 'wolności podróżowania' Dzisiaj miałęm podobną sytuację gdy ludzie z motocrossu szukali nowych miejsc, ale przy okazji hałasowali Edytowane 3 Listopada 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 3 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 @durnykot pudło To zdjęcie z Gravel.love sprzed tygodnia. @whiteindian pytał tam gdzieś wcześniej co się da, a czego nie da - po Kampinosie się da. PS. Zdjęcia nie są moje, pochodzą z FB z fanpeja "oskar cycling", ja sobie tylko gdzieś tam jechałem... 3 godziny temu, whiteindian napisał: Proszę więcej o fitness, bo wychodzi od strony technicznej że nie jest to zwykłe "brak baranka" w stosunku do gravel. Zamień słowo "gravel" na "szosa" i będzie korekt Już chyba z trzeci raz o to pytasz. Z gravelem to rzeczywiście ma to niewiele wspólnego... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 @m0d e tam nie pytam kolejny raz, po prostu nie dowierzam czemu w ogóle było wspomniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 4 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Było wspomniane, bo ktoś inny pytał o "szybszą wersję crossa" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 (edytowane) Tak znalazłem temat w google, poczytałem, ciekawa dyskusja. U mnie przygoda z tego typu rowerem trwa już trzeci rok. Wcześniej miałem szosę + MTB. Oba sprzedałem i kupiłem przełaja, który w tym czasie ewoluował. Co tu dużo mówić, nie wróciłbym już do dwóch sprzętów, bo niby są ok, a zarazem nie dają własnie tytułowej wolności. Szosa na szosę, najlepiej jak asfalt jest jak najlepszy - jasne, da się masę miejsc przejechać, sam sporo jeździłem po drogach "w stylu Roubaix" i nie narzekałem, ale najlepiej jest na asfaltowej tafli. MTB natomiast w terenie i to takim rasowym, jak się chce bezpiecznie konkretne zjazdy robić czy interwałowe góra-dół-góra-dół. Na szutrze (nie mówiąc już o asfalcie) to natomiast muły i tyle. Ostatnio kupiłem MTB bo od dawna chodziło po głowie aby może jednak wrócić, w końcu te 3 lata temu bardzo mnie to rajcowało. Podejść miałem kilka w tym czasie i żadne nie wypaliło. Ostatnio uświadomiłem sobie czemu: to nie rowery są be, MTB jest spoko. To ja się zmieniłem i nie tego juz w rowerze szukam. To co mam natomiast przez te 3 lata dopieszczałem i teraz jest taki niemalże "dream bike". Ni to przełaj, ni gravel, ni szosa. Przerabiałem dwa komplety kół, ostatecznie zostałem z jednym. Przerabiałem typowo gravelową kierę, wróciłem do zwykłej. Wrzuciłem na tył RX'a ze sprzęgłem - i to zostanie już na pewno. Napęd to też nieco cudak, bo miałem 52/36, potem 50/34, potem 46/36, 46/34 aż do obecnego 48/34 i na tyle 11-30 z perspektywą zmiany w przyszłym roku na 11-32 lub nawet 11-34. Dużo w tym temacie mowy o tym, że aby był uniwersalny, to musi mieć opony 50c. I tak nie będzie - w mocniejszym terenie amortyzator by się przydał, a płaska kiera będzie wygodniejsza. To nie będzie zastępstwo dla MTB. Ja wolę opony 32-35c i naprawdę szybką jazdę po szutrze, a jakieś większe dołki.. po prostu omijam, chyba mogę skręcać, prawda? Jeździłem na tym rowerze najlepsze co miałem do tej pory - pierwsze 200 km w jeden dzień, potem pierwsze 300 km w jeden dzień. Wjechałem Okraj, wjechałem Karkonoską, zrobiłem też mieszaną trasę asfalt - tor MTB - park krajobrazowy i szuterki na dystansie ponad 180 km... Bajka, po prostu coś wspaniałego. Jak się chce, jest adrenalina i walka o życie, jak się chce, jest spokojna jazda. Nie ma Velominati, nie ma czołgistów z MTB... to coś innego. Mając dwa zestawy kół jeździłem albo szosowo na slickach 28c, albo gravelowo na 35-38c. Ostatecznie w głowie wszystko się formuje w kierunku tego, aby mieć tylko coś na zakresie właśnie 32-35c - na wyścigi już mnie nie ciągnie, a i zabawa w mocniejszym terenie nie jest już czymś, co daje radochę wiec wydaje się to świetnym kompromisem. Piszę to jednak z perspektywy kogoś, kto nie unika asfaltu. Jeśli mam do wyboru dobry asfalt vs szuterek, to często wybieram to pierwsze. Za nic w świecie też nie powiem, że jestem ofiarą marketingu. Rower kupiłem gdy o gravelach mówiło się w Polsce jeszcze bardzo mało w porównaniu do obecnego stanu rzeczy. Uważa natomiast, że z racji tego, iż kraj mamy dosyć płaski, jest to najlepszy typ roweru dla większości osób (przede wszystkim lżejszy i łatwiejszy w utrzymaniu niż MTB) - oczywiście każdy przypadek jest inny, ale uogólniając, taki mam właśnie pogląd. Edytowane 9 Listopada 2019 przez lukasamd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi