dry3333 Napisano 9 Sierpnia 2019 Napisano 9 Sierpnia 2019 Cześć! Otóż mam zintegrowane stery co-a62acm2, ale ponieważ robię upgrade, to zastanawiam się nad ich wymianą na np. Cane Creek (seria 70)? Jakie macie opinie o VP? Czy warto je wymieniać, skoro działają? Może polecicie coś innego (do 300zl)? Zależy mi na trwałości, nie na wadze. Z góry dziękuję
Mod Team sznib Napisano 9 Sierpnia 2019 Mod Team Napisano 9 Sierpnia 2019 Jak działają bez zarzutu nie ma sensu zmieniać.
Mod Team michuuu Napisano 9 Sierpnia 2019 Mod Team Napisano 9 Sierpnia 2019 7 minut temu, dry3333 napisał: Może polecicie coś innego (do 300zl)? 7 minut temu, dry3333 napisał: Czy warto je wymieniać, skoro działają? Chcesz wydać 3 stówki bez sensu.
dry3333 Napisano 9 Sierpnia 2019 Autor Napisano 9 Sierpnia 2019 Spoko, tak jak pisałem - robię upgrade i chciałem zrobić raz, a porządnie Ale jak mówicie, że nie ma potrzeby, to luz Dzieki za odpowiedzi
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2019 Napisano 9 Sierpnia 2019 Upgrade ma sens tam gdzie to będzie odczuwalne. Jeśli stery działają a dodatkowo ich nie widać to lepiej te 3 stówki dołożyć do hamulców czy napędu.
dry3333 Napisano 9 Sierpnia 2019 Autor Napisano 9 Sierpnia 2019 Mam już xt, więc tu raczej nic nie zdziałam Rozebralem stery, górne łożysko (niby maszynowe), udało mi się rozebrać (przypadkowo), przesmarowałem je i złożyłem. Wszystko gra.
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2019 Napisano 9 Sierpnia 2019 Jak masz łożyska maszynowe to możesz wymieniać same łożyska 5-8zł sztuka. Wymieniając je nawet co kwartał przez wiele lat i tak będzie taniej niż stery za 300.
dry3333 Napisano 10 Sierpnia 2019 Autor Napisano 10 Sierpnia 2019 Zastanawia mnie jedna rzecz: między pierścieniem z rozcięciem (który wchodzi między główkę widelca i łożysko), a pokrywką sterów (top cap) znajdujes się jeszcze dodatkowy pierścień - wyglada jak podkładka dystansowa. Wiecie, czy w innych sterach ona występuje?
rzymo Napisano 10 Sierpnia 2019 Napisano 10 Sierpnia 2019 Dodatkowa podkładka to raczej rzadziej spotykane rozwiązanie, ale tak - zdarzają się modele sterów z taką podkładką.
Pietern Napisano 10 Sierpnia 2019 Napisano 10 Sierpnia 2019 Wygląda to na Rometa Mustanga, malowanie ma zupełnie jak mój (2017r). Ja mam inne stery. Też VP, ale półzintegrowane. Jedno co mi przeszkadza, to brak jakiegoś uszczelnienia i dolne łożysko jest zawsze solidnie zaświnione.
dry3333 Napisano 10 Sierpnia 2019 Autor Napisano 10 Sierpnia 2019 @pietrin bo to jest romet mustang 1 z 2017, ale z oryginału to zostały mi tylko stery i ramą (którą jesienią dam do malowania) Jesteś pewny, że masz stery polzintegrowane? Na początku też tak myślałem, ale sprawdziłem oznaczenie sterów (są zintegrowane), a poza tym łożyska wyszły bez najmniejszego problemu. Zastanawiałem się nad tym czarnym kołnierzem (w główce ramy - na gorze i na dole) - to wyglada jak właśnie miska sterów, ale (gdyby to były jednak półzintegrowane) czy wtedy łożysk nie trzeba by było wybijać (albo wyciągać ściągaczem)?
Dokumosa Napisano 10 Sierpnia 2019 Napisano 10 Sierpnia 2019 Toto białe na zdjęciu ma stery półzintegrowane. Odnośnie syfu na dolnym łożysku to można kupić bieżnię widelca z uszczelką wargową (np. od sterów cane creek 40 series).
Pietern Napisano 11 Sierpnia 2019 Napisano 11 Sierpnia 2019 15 godzin temu, Dokumosa napisał: stery półzintegrowane. No właśnie, cały czas tak myślałem, ale wczoraj kolega dry3333 trochę mi zamieszał, ale nie sam, tylko po społu ze specyfikacją roweru (którą mam skądś tam). W tej specyfikacji stery są ujęte jako zintegrowane. 15 godzin temu, Dokumosa napisał: Odnośnie syfu na dolnym łożysku Czyszczenie tego to chwila moment, a jakby co jednak, to łożysko u pana Kitajca kosztowało mnie 9 zł.
Dokumosa Napisano 11 Sierpnia 2019 Napisano 11 Sierpnia 2019 Dlatego też uważam, że stery z górnej półki mają zastosowanie w rowerach takich gdzie wsadzenie chińczyka czy brandowanego chińczyka byłoby profanacją.
Pietern Napisano 11 Sierpnia 2019 Napisano 11 Sierpnia 2019 Czyli te stery "z górnej półki" to nie jest "brandowany chińczyk"?
Dokumosa Napisano 11 Sierpnia 2019 Napisano 11 Sierpnia 2019 Np. Hope, Chris King, wysokie modele Cene Creek zdecydowanie nie są brandowanymi chińczykami. Natomiast np. Accent, vp, fsa, neco i wiele innych to farbowane kitajce.
Pietern Napisano 11 Sierpnia 2019 Napisano 11 Sierpnia 2019 Oby. Bo na takim Tajwanie, to robią panie istne cuda. Ale, jakby nie było, to pięćset złotych za dwa łożyska rzeczywiście pozwala uniknąć profanacji.
dry3333 Napisano 11 Sierpnia 2019 Autor Napisano 11 Sierpnia 2019 Hmm @Dokumosa Weź mi proszę wytłumacz: czy łożyska w sterach półzintegrowanych nie powinny być osadzone na wcisk (chodzi mi o to, że bez ściągacza ich nie wyjmę)? I drugie pytanie - jeżeli same łożyska są typowymi łożyskami IS (góra 41.8 x 8 x 45*, dół 52 x 7 x 45*), to teoretycznie mogę kupić stery zintegrowane, osadzić je na istniejących miskach i po sprawie?
Dokumosa Napisano 11 Sierpnia 2019 Napisano 11 Sierpnia 2019 Nie. Stery półzintegrowane charakteryzują się miskami osadzanymi na wcisk w ramie tak, że tylko kołnierz miski wystaje ponad główkę ramy. Jakie w tym łożyska producent zastosuje to jego sprawa (są też takie gdzie miska jest zintegrowana z łożyskiem np. Neco h156). Tak. Tylko możesz też kupić same łożyska i powinno być jeszcze taniej. Chyba, że pokrywa, kapsel i bieżnia widelca przestały ci się podobać.
Pietern Napisano 12 Sierpnia 2019 Napisano 12 Sierpnia 2019 Można też wymienić sam kapturek. Polecam Accenta, ładny i tani;
Dokumosa Napisano 12 Sierpnia 2019 Napisano 12 Sierpnia 2019 Można kupić kapsel ze zintegrowanym uchwytem do Garmina (oczywiście mają na ali) co daje całkiem sporo możliwości. Można tam wsadzić liczniki/komputerki/nawigacje Garmina, droższe Sigmy (ROX, PureGPS itp.), Bryton'a (adapter zwykle w zestawie) a także są przylepne uchwyty do tego pasujące np. na plecy telefonu.
dry3333 Napisano 12 Sierpnia 2019 Autor Napisano 12 Sierpnia 2019 I wszystko jasne - serdeczne dzięki za Wasze odpowiedzi A mam jeszcze pytanie do @Pietern: jak skręcisz kierownicę i naciśniesz klamkę przedniego hamulca (żeby sprawdzić luzy w sterach), to też Ci klocki w zaciskach latają?
Pietern Napisano 12 Sierpnia 2019 Napisano 12 Sierpnia 2019 Mam zmienione hamulce na SLX'y. Nie latają.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.