Skocz do zawartości

[stery] czy warto wymieniać vp-a62acm2?

dry3333

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Otóż mam zintegrowane stery co-a62acm2, ale ponieważ robię upgrade, to zastanawiam się nad ich wymianą na np. Cane Creek (seria 70)?

Jakie macie opinie o VP? Czy warto je wymieniać, skoro działają? Może polecicie coś innego (do 300zl)? Zależy mi na trwałości, nie na wadze. 

Z góry dziękuję :)

• Mod Team
Napisano
7 minut temu, dry3333 napisał:

Może polecicie coś innego (do 300zl)?

7 minut temu, dry3333 napisał:

Czy warto je wymieniać, skoro działają?

Chcesz wydać 3 stówki bez sensu.

Napisano

Spoko, tak jak pisałem - robię upgrade i chciałem zrobić raz, a porządnie :)

Ale jak mówicie, że nie ma potrzeby, to luz :)

Dzieki za odpowiedzi 

Napisano

Mam już xt, więc tu raczej nic nie zdziałam :)

Rozebralem stery, górne łożysko (niby maszynowe), udało mi się rozebrać (przypadkowo), przesmarowałem je i złożyłem. Wszystko gra. 

Napisano

Zastanawia mnie jedna rzecz: między pierścieniem z rozcięciem (który wchodzi między główkę widelca i łożysko), a pokrywką sterów (top cap) znajdujes się jeszcze dodatkowy pierścień - wyglada jak podkładka dystansowa. 
Wiecie, czy w innych sterach ona występuje? 

E64A14AA-6912-40B8-9425-AE3D252108CD.jpeg

Napisano

Wygląda to na Rometa Mustanga, malowanie ma zupełnie jak mój (2017r). Ja mam inne stery. Też VP, ale półzintegrowane. Jedno co mi przeszkadza, to brak jakiegoś uszczelnienia i dolne łożysko jest zawsze solidnie zaświnione. 

Napisano

@pietrin bo to jest romet mustang 1 z 2017, ale z oryginału to zostały mi tylko stery i ramą (którą jesienią dam do malowania) :)

Jesteś pewny, że masz stery polzintegrowane?

Na początku też tak myślałem, ale sprawdziłem oznaczenie sterów (są zintegrowane), a poza tym łożyska wyszły bez najmniejszego problemu. Zastanawiałem się nad tym czarnym kołnierzem (w główce ramy - na gorze i na dole) - to wyglada jak właśnie miska sterów, ale (gdyby to były jednak półzintegrowane) czy wtedy łożysk nie trzeba by było wybijać (albo wyciągać ściągaczem)?

Napisano
15 godzin temu, Dokumosa napisał:

stery półzintegrowane.

No właśnie, cały czas tak myślałem, ale wczoraj kolega dry3333 trochę mi zamieszał, ale nie sam, tylko po społu ze specyfikacją roweru (którą mam skądś tam). W tej specyfikacji stery są ujęte jako zintegrowane. 

15 godzin temu, Dokumosa napisał:

Odnośnie syfu na dolnym łożysku

Czyszczenie tego to chwila moment, a jakby co jednak, to łożysko u pana Kitajca kosztowało mnie 9 zł.

Napisano

Oby.

Bo na takim Tajwanie, to robią panie istne cuda. Ale, jakby nie było, to pięćset złotych za dwa łożyska rzeczywiście pozwala uniknąć profanacji. :D

Napisano

Hmm

@Dokumosa Weź mi proszę wytłumacz: czy łożyska w sterach półzintegrowanych nie powinny być osadzone na wcisk (chodzi mi o to, że bez ściągacza ich nie wyjmę)? I drugie pytanie - jeżeli same łożyska są typowymi łożyskami IS (góra 41.8 x 8 x 45*, dół 52 x 7 x 45*), to teoretycznie mogę kupić stery zintegrowane, osadzić je na istniejących miskach i po sprawie?

Napisano

Nie. Stery półzintegrowane charakteryzują się miskami osadzanymi na wcisk w ramie tak, że tylko kołnierz miski wystaje ponad główkę ramy. Jakie w tym łożyska producent zastosuje to jego sprawa (są też takie gdzie miska jest zintegrowana z łożyskiem np. Neco h156).

Tak. Tylko możesz też kupić same łożyska i powinno być jeszcze taniej. Chyba, że pokrywa, kapsel i bieżnia widelca przestały ci się podobać.

Napisano

Można kupić kapsel ze zintegrowanym uchwytem do Garmina (oczywiście mają na ali) co daje całkiem sporo możliwości. Można tam wsadzić liczniki/komputerki/nawigacje Garmina, droższe Sigmy (ROX, PureGPS itp.), Bryton'a (adapter zwykle w zestawie) a także są przylepne uchwyty do tego pasujące np. na plecy telefonu.

Napisano

I wszystko jasne - serdeczne dzięki za Wasze odpowiedzi :)

A mam jeszcze pytanie do @Pietern: jak skręcisz kierownicę i naciśniesz klamkę przedniego hamulca (żeby sprawdzić luzy w sterach), to też Ci klocki w zaciskach latają?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...