Ilia Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Cześć. Chciałem przełożyć tego Lyrika z jednej ramy do drugiej. Jedna ma sterówkę 110 mm, a druga 130 mm. I brakuje mi dosłownie 3 mm, aby obie śruby mostka objęły rurę sterową. Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy to wymienić golenie razem z tą rurą. Istnieje może jakieś tańsze rozwiązanie tego problemu? Oraz ile to może kosztować i do kogo w tej sprawie się zwrócić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Teraz, Ilia napisał: Jedna ma sterówkę 110 mm, a druga 130 mm. I brakuje mi dosłownie 3 mm, aby obie śruby mostka objęły rurę sterową. A teraz wytłumacz, jak to matematycznie możliwe, że mając sterówki o różnicy długości 20 mm w obydwu brakuje Ci 3 mm. Ktoś tu chyba używa złego nazewnictwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) A po co wymieniać golenie??? Wyciskasz rurę sterową i wciskasz dłuższą da się to zrobić w domu. 3mm od góry? To olać i tyle. Skom25 może ują podkładek z pod mostka. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez Kacperek12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 @ACTIVIA Piotr, zostałeś wezwany do tablicy. Da radę pomóc koledze i rurę na dłuższą wymienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Teraz, Kacperek12 napisał: Wyciskasz rurę sterową i wciskasz dłuższą da się to zrobić w domu. No jasne, każdy robi to w wolnym czasie. Nie 3 mm od góry, tylko 3 mm brakuje do górnej śruby... Jak brakuje 3 mm to ja bym spróbował niższych sterów lub niższego mostka. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez skom25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 8 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Teraz, Kacperek12 napisał: Wyciskasz rurę sterową i wciskach da się to zrobić w domu. Nie wiedziałem, że da się tak zrobić. A jak miałbym to zrobić w domu to już w ogóle nie mam pojęcia. Teraz, Kacperek12 napisał: 3mm od góry? To olać i tyle. 3 mm poniżej górnej śruby. Teraz, skom25 napisał: Ktoś tu chyba używa złego nazewnictwa... Pomyliło mi się. Chodzi o główki w ramach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Teraz, Ilia napisał: Nie wiedziałem, że da się tak zrobić. A jak miałbym to zrobić w domu to już w ogóle nie mam pojęcia. Nie słuchaj tego osobnika... Teraz, Ilia napisał: Pomyliło mi się. Chodzi o główki w ramach. Wiem, to była moja drobna uszczypliwość Pomyśl o tym co napisałem wyżej. Jak nie, to wymiana sterówki u @ACTIVIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Do górnej śruby tej co dociska stery czy do czego? Pręt Gwintowany M20, nakrętki, podkładki, kawałek rurki, kilka szmat (by owinąć golenie) dwa klucze płaskie lub imadło i jazda, i pomaga w tym też imadło można wkręcić pręt gwintowany z nakrętką w imadło a kluczem tylko kręcić. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez Kacperek12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Może niekoniecznie wymiana całej sterówki. 3mm to nie dużo. Pewnie dałoby się wytoczyć przedłużkę. Np. coś w tym stylu... ...osadzić na wcisk i na tym dokręcić endcap i zacisnąć mostkiem. Powinno być bezpiecznie, szczególnie jak mostek alu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Teraz, Kacperek12 napisał: Pręt Gwintowany M20, nakrętki, podkładki, kawałek rurki, kilka szmat (by owinąć golenie) dwa klucze płaskie lub imadło i jazda, i pomaga w tym też imadło można wkręcić pręt gwintowany z nakrętką w imadło a kluczem tylko kręcić. Widzę że mamy konkurencję dla @ACTIVIA. Podejmujesz się wymiany? Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez skom25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 8 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Stery mam płaskie. Już bardziej spłaszczyć się ich nie da. Rower ma służyć do hopienia, dropienia i robienia bardzo głupich rzeczy w lesie także wolałbym rozwiązanie przede wszystkim bezpieczne, a dopiero potem ekonomiczne. Tą przedłużkę najchętniej bym jeszcze przyspawał, a potem oszlifował spaw. Do głowy przyszedł mi teraz jeszcze pomysł by kupić Yari'ego z dłuższą rurą. Zamienić golenie z moim i opylić go dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Ale to nie możesz dokręcić mostka czy sterów???? Pobij gwiazdkę do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Teraz, Ilia napisał: Tą przedłużkę najchętniej bym jeszcze przyspawał, a potem oszlifował spaw. To już chyba lepszy mocny, dwuskładnikowy klej do metalu. Spawanie = mocne przygrzanie tej rury. PS. Z ciekawości jeszcze zapytam. Na co zamieniasz Speca? Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez Brombosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Kropelka bo przecież co kropelka sklei sklei żadna siła nie rozklei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Korbę sobie na kropelkę sklej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 8 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 23 minuty temu, Brombosz napisał: PS. Z ciekawości jeszcze zapytam. Na co zamieniasz Speca? Planuję zamienić go na Snabba 150 i lepsze graty przełożyć ze swojego do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 W niektórych foxach sterówka potrafi wypaść przy nabijaniu gwiazdki. W każdym razie sporadycznie a do tego trzeba mieć nową sterówkę która nie występuje jako część zamienna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 A sterówka nie jest uniwersalna??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Tak, są dostępne w sklepie z sterówkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Jak Activia skądś je bierze to sá gdzieś dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Activia sam struga sterówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Ja mam sterte xcm-ów szajs na złomie to mogę wyciágnąć rurę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 O tak, albo w składzie budowlanym . Pod warunkiem, że miałaby średnicę stałą na całej dł (a nie ma). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Ja to się tak zastanawiam, forum rowerowe... błędów ortograficznych robić nie wolno... tematu nazwać bez nawiasów nie wolno... użyć słowa "nic nie wyszło " więcej niż 3 razy nie wolno... a za przeproszeniem pierdzielić takie dyrdymały, które ktoś za rok przeczyta nie daj Boże uskuteczni i zęby wybije to można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Bo z takimi użytkownikami powinno się robić porządek, ale jest wolność słowa więc każdy pisze co mu się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi