Skocz do zawartości

[v-brake]Avid SD-3 czy Tektro SCD5

wojtasin

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zmienić hamulce przy moim rowerze, ale nie zamierzam opróżniać przy tym portfela/konta/świnki, uwagę zwróciłem na dwa produkty, jeden Srama - Avid SD3 (59 PLN komplet), a niski model uznanej marki, drugi Tektro SCD5 (44 PLN komplet), czyli wysoki model z klasy niższej-średniej. W tej chwili nie wiem co wybrać, za Sramami przemawia marka i dobre opinie o wyższych modelach, za Tektro fakt, iż są montowane w przyzwoicie wyposażonych modelach klasy średniej (vide Mongoose Crossway 450, Kelly's Magnus, Exquisite i Magic) co może świadczyć, że tez jest produkt przyzwoity. I tu mam prośbę do osób używających jednego, bądź drugiego produktu o opinie na ich temat, zwłaszcza o wymienienie zauważonych wad obu wymienionych modeli hamulców.

nie patrz na to co jaka firma montuje w swoich roweruch za dana kase, bo to Cie w błąd wprowadzi kiedys ;)

Avid SD3 to chyba to samo co SD5 tylko z innymi klockami i moze nieco inna spręzyna, ale różnice pewnie sa niewielkie, posiadam Avidy SD5 i moge w 100% polecic, miałem tez kiedys jakis hamulec Tektro za 18zł na jedno koło i tez był dobry, tylko klocki kijowe były a i troche ciężko chodził ;)

ja bym mimo wszystko brał Avidy bo raczej robia lepsze hamulce niz tektro :)

Gdybym miał sam wybierac to tez wybrałbym SD3. Na zastanowiłbym sie tez na SD7,bo bardzo mocno potaniały... ale skoro nei chcesz zbyt duzo kasy wydawac,to SD3 beda najodpowiedniejsze..

Można się jeszcze zastanowic nad Shimano Aivio z wymiennymi okładzinami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...