Pietern Napisano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Teraz, 1415chris napisał: Rozumiem dlaczego niektore firmy kompletnie nie sa zainteresowane tymi "wynalazkami", na szczescie. Podobno dlatego, że ten mipsowy plastik wycierał styropian. U mnie już są specjalne podkładki w newralgicznych miejscach. Na razie mam to ustrojstwo, wczoraj się w nowym kasku przejechałem i jest dobrze, leży na głowie jak kapelusz. PS. A jakby trzeba komu z byka założyć, to kowadło na głowie mam solidne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 9 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Dobra po przemyśleniach, czytaniach itd zostaje u mnie ten co przyszedł i tyle. Nie będę skupował kasków teraz całych internetów itd, bo trzeba w czymś jeździć, bo obecnie nie mam nic a lato ucieka Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aalord Napisano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Jeśli o chodzi o czas użytkowania kasku, Decathlon w kasku Roadracing 500 zaleca wymianę po 5 latach. Podobnie ma się kwestia z kaskami używanymi na budowach, wymiana co 5 lat, a jeśli były intensywnie użytkowane to dwa lata albo i mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R10 Napisano 27 Października 2019 Udostępnij Napisano 27 Października 2019 W dniu 8.08.2019 o 16:09, Pietern napisał: Mówią, że kask powinien być wymieniony po pięciu latach, bo ta pianka, z której jest zrobiony, traci z czasem swoje właściwości. Sam styropian przy braku szkodliwych czynników jak opary rozpuszczalników czy wysoka temperatura to raczej się nie starzeje (patrz styropiany budowlane co muszą dziesiątki lat wytrzymać w ścianach i posadzkach). Najszybciej starzeją się miękkie gąbki, jeżeli kask takie ma (w moim sporadycznie używanym 12-letnim kasku gąbki są w marnym stanie, i w goglach nawet w nieużywanych w firmowych pudełkach co kupiłem na zapas na jakiejś promocji także to właśnie gąbki sypały się pierwsze). Na jakiejś niezależnej amerykańskiej stronie wyczytałem o 10 latach. Tym niemniej nie bez przyczyny OBOWIĄZKOWE jest podawanie na naklejce wewnątrz kasku jego roku i miesiąca produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.