Dokumosa Napisano 7 Sierpnia 2019 Napisano 7 Sierpnia 2019 Jak mufa upośledzona to gwintowanie nie pomoże. Dawno temu rozpoznawałem temat. W alu czy stalowych ramach mufa jest prefabrykatem obrabianym na gotowo (wymiary, podtoczenia, gwinty) i w takiej formie jest wspawywana do ramy. Podczas spawania potrafi się nieco wypaczyć i gwinty przestają być w osi. W przypadku BSA nie ma opcji żeby jednym odpowiednio długim gwintownikiem przegwintowac przez całą mufę poprawiając nieco osiowość kosztem miejscami większego luzu na gwincie.W ITA się da. Odnośnie kolorów to u chińczyka ustępują w co najmniej 6. Ale z góry przestezegam, że ta chińska "anoda" szybko płowieje od słońca.
SoloTM Napisano 7 Sierpnia 2019 Napisano 7 Sierpnia 2019 Da się. No chyba, że mufa jakoś źle wspawana, zdeformowana itp. Ale prawie zawsze da się. Gwintownik nie jest odpowiednio długi tylko z dwóch stron nakładany na siebie i skręcany - obie strony zbliżają się do siebie podczas gwintowania, 20 lat zabawy gwintownikiem ze 100 razy to robiłem.
Dokumosa Napisano 7 Sierpnia 2019 Napisano 7 Sierpnia 2019 W "moich" służbowych gwintownikach (parktool i kovys) oś gwintownika jest filigranowa i poddaje się jeśli gwinty nie są osiowe.
SoloTM Napisano 7 Sierpnia 2019 Napisano 7 Sierpnia 2019 Jeśli minimalny skos jest to na gwincie w zasadzie nie widać różnicy ( po przegwintowaniu ) W sensie nie jest tak, że nowy gwint rzeźbi w starym na nowo i są jakby dwa. Smieszne bo nawet nie wiem jakiej to firmy jest ten gwintownik, ale jedyny problem jaki napotkałem to taki, że w zbyt poprawionym gwincie ( z reguły mocno przegwintowywanym/uszkodzonym wcześniej ) miska była luźna w ramie/ z czasem luzowała się - cała pracowała w mufie i wtedy tylko klej do gwintów załatwiał ( lub nie ) sprawę. ( przypadki dwa z suportem na kwadrat w tym jeden w mojej ramie dawno temu ) No i my tu akademickie pitu pitu, a Kacper może mieć od przykręcania/odkręcania suportów/walenia młotkiem/przecinakiem mufę tak pokancerowaną na krawędziach, że bez planowania/wyrównania choćby pod ht2 się i tak nie obejdzie.
Dokumosa Napisano 7 Sierpnia 2019 Napisano 7 Sierpnia 2019 No jeszcze nie takie akademickie ale inżynierskie no i faktem jest że Kacper może potrzebować produktów specjalnych
Janu_sz Napisano 7 Sierpnia 2019 Napisano 7 Sierpnia 2019 ...i opieki. Oczywiście podczas użytkowania, nie na codzień.
Kacperek12 Napisano 8 Sierpnia 2019 Autor Napisano 8 Sierpnia 2019 8 godzin temu, SoloTM napisał: Jeśli minimalny skos jest to na gwincie w zasadzie nie widać różnicy ( po przegwintowaniu ) W sensie nie jest tak, że nowy gwint rzeźbi w starym na nowo i są jakby dwa. Smieszne bo nawet nie wiem jakiej to firmy jest ten gwintownik, ale jedyny problem jaki napotkałem to taki, że w zbyt poprawionym gwincie ( z reguły mocno przegwintowywanym/uszkodzonym wcześniej ) miska była luźna w ramie/ z czasem luzowała się - cała pracowała w mufie i wtedy tylko klej do gwintów załatwiał ( lub nie ) sprawę. ( przypadki dwa z suportem na kwadrat w tym jeden w mojej ramie dawno temu ) No i my tu akademickie pitu pitu, a Kacper może mieć od przykręcania/odkręcania suportów/walenia młotkiem/przecinakiem mufę tak pokancerowaną na krawędziach, że bez planowania/wyrównania choćby pod ht2 się i tak nie obejdzie. Krawędzie proste nie pokańcerowane. Po za tym w dwóch ramach była by nieosiowa mufa coś to podejrzane.
Chleje24na7 Napisano 12 Sierpnia 2019 Napisano 12 Sierpnia 2019 Kacperek12 vel Kamil12... Najpierw spamujesz endurotrophy.pl http://endurotrophy.pl/forum/showthread.php?tid=12358, a teraz tutaj trujesz tylek? http://endurotrophy.pl/forum/member.php?action=profile&uid=44892
Kacperek12 Napisano 12 Sierpnia 2019 Autor Napisano 12 Sierpnia 2019 Enduro co??? Za dużo chlejesz A korbę już znalazłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.