Skocz do zawartości

[Jazda na rowerze] Dostosowanie roweru do trasy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Rowerem jeżdżę rekreacyjnie i nigdy nie przywiązywałam do tego uwagi. Mam zwykłego 'górala', którym jeżdżę dosłownie wszędzie. Jednak wiem, że jest to rower górski.

Warto jest więc inwestować w 'damkę' do jazdy ulicami miasta? Czy różnica jest odczuwalna? 

Napisano

Jaką damkę? ;) Damski rower górski, damski rower szosowy, damski rower trekkingowy? :)

Jak chcesz jeździć tylko po mieście - kup rower miejski (damski). Jeśli chcesz jeździć wszędzie - kup rower crossowy (jak jesteś wysoka, to może być nawet i "męski"). ;)

Napisano

Damki są po to, żebyś nie musiała zadzierać nogi wsiadając na rower - jeździsz w spódnicy ?

Poza tym - same wady. Różnica jest taka, że rower o takiej samej wadze będzie bardziej wiotki a o takiej samej sztywności - cięższy. Chcesz mieć szybciej i lżej to lżejszy rower o węższych oponach.

Napisano

Raczej nie ubieram spódnicy na rower, bo się wstydzę :x Sami wiecie jak to jest. W moim mieście i tak szybciej nie można się przemieszczać rowerem, więc zależy mi tylko na wygodzie. Z kondycją na rower też nie jest tak źle, bo się przyzwyczaiłam już do mojego góralka ;) Jednak chyba czas na zmianę tak jak Panowie doradzają.

Napisano

Szybkie spojrzenie na czym jezdza ludzie w miescie, jezdza na wszystkim i we wszystkim jednak rekreacyjne xc (zgaduje ze taki wlasnie rower masz) jest raczej w odwrocie. Roznica jest wyczuwalna, przede wszystkim bardziej wyprostowana i zrelaksowana pozycja na rowerze.

1506089187?quality=70&format=auto

Amsterdam-ismael-campos.jpg

Napisano
3 godziny temu, dabrowska135 napisał:

Warto jest więc inwestować w 'damkę' do jazdy ulicami miasta? Czy różnica jest odczuwalna?

Ja myślę że warto! Damka z biegami w piaście 3 lub 7 biegów. Zaleta jest taka że wsiadanie i zsiadanie z roweru jest bezproblemowe. Zatrzymujesz się na światłach i bez problemu zmieniasz przełożenie. Ja mam rower do miasta i pracy damski a w trasę fitnes.

Napisano
2 godziny temu, HurtLocker napisał:

Szybkie spojrzenie na czym jezdza ludzie w miescie, jezdza na wszystkim i we wszystkim jednak rekreacyjne xc (zgaduje ze taki wlasnie rower masz) jest raczej w odwrocie. Roznica jest wyczuwalna, przede wszystkim bardziej wyprostowana i zrelaksowana pozycja na rowerze.

To z Polski fota ? Bo mi jakoś do naszego kraju nie pasuje ; )

Napisano

Jedyny sensowny powód dla innego roweru na miasto to taki żeby się o niego nie bać jak sie go zostawia samego. Poza tym jeśli nie ma się czegoś wyjątkowo niestrawnego do jazdy to nie ma powodu żeby nie jeździć na swoim ulubieńcu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...