Demonbike Napisano 5 Sierpnia 2019 Napisano 5 Sierpnia 2019 Mam piastę Shimano Alfine 11 (w zestawie z karbonowym paskiem) , Biegi zmienia dobrze tylko jak lekko pedałuję to słychać lekkie stuki jakby miała luzy na trybach, przy mocniejszym pedałowaniu problem znika. Zmiana oleju nie zlikwidowała stuków. Czy ktoś miał może taki przypadek? roweru używam turystycznie ale ostanio zrobiłem 300km z sakwami i wydaje mi się, że stuki się nasiliły - czy jest to oznaka że zbliża się koniec mojej piasty czy może da się to regulować w jakiś sposób?
radko10 Napisano 5 Sierpnia 2019 Napisano 5 Sierpnia 2019 Tak z ciekawości zapytam nie jako znawca Alfina, posiadam Nexusa. Ile ważyły te sakwy i Ty?
Demonbike Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Napisano 5 Sierpnia 2019 Rower z sakwami ok 30 kg plus moje 80
radko10 Napisano 6 Sierpnia 2019 Napisano 6 Sierpnia 2019 Rozbierz i obejrzyj łożyska, może wpadłeś w dziurę. Po 15 latach obejrzałem obręcz od swojej szosówki pod taśmą znalazłem dwie dziury w obręczy aluminiowej. Dynamiczne siły są tak duże że często nie podejrzewamy jak duże szkody mogą spowodować. Pozdrawiam i życzę udanych wypraw
Demonbike Napisano 6 Sierpnia 2019 Autor Napisano 6 Sierpnia 2019 wyregulowałem linkę przerzutki i stuki zmniejszyły się, ale dalej występują. Również przy kręceniu do tyłu - to nie jest raczej problem łożysk gdyż im większe obciążenie tym mniej stuków
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.