Galvatron Napisano 5 Sierpnia 2019 Napisano 5 Sierpnia 2019 Teraz, Janu_sz napisał: Nie ma tu nic z: - bezawaryjności, - tańszym serwisie, - jakości ? Po mojemu ma i to dużo. SR niestety zepsuł sobie próby bycia renomowanym produentem poprzez zapychanie rynku tanimi uginaczami, w których nie potrafią założyć o 2-3 usd droższych ślizgów ( nie ukrywajmy, że to znacznie podniosło by koszty bo to niecałe 3-4% ceny taniego uginacza ). Poza tym jaki problem z "a) nie mają dostatecznych mocy produkcyjnych, żeby obsłużyć cały przemysł rowerowy" ? Przeszliby z najniższego segmentu na najwyższy w produkcji. Ohlins czy Cane Creek to równie dobre/lepsze produkty niż Fox/RS, a mimo to trudno uświadczyć je w gotowych rowerach, nawet tych nadroźszych, których produkuje się relatywnie niewiele. Fox i RS wcale nie są tanie w serwisie. Fox to 500-600 zł co 125h za jeden amortyzator. RS jest do ogarnięcia w domu, ale trzeba zainwestować ok. 2000 zł w narzędzia (klecze dynamometryczne etc.). Cytuj
Janu_sz Napisano 5 Sierpnia 2019 Napisano 5 Sierpnia 2019 Myślę, że dysputy zza monitora dlaczego SR nie ma w rowerach z naszej strony są nie na miejscu. O tym decydują osoby odpowiedzialne w firmie zapewne. A co do cen serwisu jakie podałeś, pozwolisz, że pozostawię bez komentarza. Cytuj
Sabarolus Napisano 5 Sierpnia 2019 Napisano 5 Sierpnia 2019 @Galvatron 2000 PLN za narzędzia? Za 400 kupujesz świetny klucz dynamometryczny Wery, za 100pln kupisz renomowane Imbusy, grzechotka z nasadka 24 ile? 150pln i masz konkret. Do tego szczypce segera, dobre za 50-60pln i gumowy młotek. Za 650 PLN masz zestaw narzędzi renomowanych producentów, którymi zrobisz serwis każdego RSa (z wyjątkiem tych z tłumikiem Charger - tam nie wiem co jest jeszcze potrzebne). 1 Cytuj
Galvatron Napisano 5 Sierpnia 2019 Napisano 5 Sierpnia 2019 Wszystkiego nie ogarniesz jednym kluczem dynamometrycznym. W skrajnym przypadku potrzeba trzech różnych, np: 0-6Nm, 3-15Nm i 10-60Nm, bo jeden nie obsłuży zakresu od 0,5Nm do 28Nm. Do tego dochodzą m.in. imadło + specjalne szczęki/zaciski. Cytuj
ostry2407 Napisano 7 Sierpnia 2019 Autor Napisano 7 Sierpnia 2019 Dostałem odpowiedz z serwisu Foxa że komora powietrzna jest smarowana bardzo lepkim olejem i jest to normalne że olej spływa i zbiera się wokół wentyla i nie mam się czym przejmować. Cytuj
Ilia Napisano 10 Sierpnia 2019 Napisano 10 Sierpnia 2019 Otóż to chciałem napisać. Olej smarujący pływa sobie w komorze. Czasem trochę po prostu wyleci. W dniu 5.08.2019 o 21:09, Sabarolus napisał: (z wyjątkiem tych z tłumikiem Charger - tam nie wiem co jest jeszcze potrzebne). Teoretycznie to dobra pompa próżniowa za pierdyliard pieniędzy. W praktyce jest tak, że jak ktoś czai o co w tym wszystkim chodzi to strzykawką podobną do odpowietrzania hamulców tłumik odpowietrzy. Ja swojego Chargera odpowietrzam na chacie strzykawką z odpowiednią końcówką. W dniu 5.08.2019 o 21:49, Galvatron napisał: Wszystkiego nie ogarniesz jednym kluczem dynamometrycznym. W widelcach RSa nawet takiego nie używam. Wszytko da się ogarnąć podstawowymi narzędziami plus imadło jako trzecia ręka. W dniu 5.08.2019 o 21:49, Galvatron napisał: Do tego dochodzą m.in. imadło + specjalne szczęki/zaciski. Tak, tego potrzeba dużo. Odpowiednie imadło plus cała skrzynka tulejek, szczęk i td., a i tak zawsze jakiejś brakuje. Zwłaszcza przy damperach i widelcach Foxa. Cytuj
Galvatron Napisano 10 Sierpnia 2019 Napisano 10 Sierpnia 2019 Jednak po coś te maksymale momenty, z którymi wszystko ma być dokręcone, są podane w dokumentacji... W samych instrukcjach serwisowych jest tylko procedura odpowietrzania Chargera przy pomocy strzykawki. Innej nie ma. Cytuj
Ilia Napisano 10 Sierpnia 2019 Napisano 10 Sierpnia 2019 W sumie racja. Ja z czasem tak już chyba wyrobiłem sobie rękę, że jak widzę np. 5-7 Nm lub 14-17 Nm to wiem jak mam dokręcić. Teraz, Galvatron napisał: W samych instrukcjach serwisowych jest tylko procedura odpowietrzania Chargera przy pomocy strzykawki. Innej nie ma. Już dawno nie czytałem tych instrukcji. Dużo rzeczy robię z pamięci. Myślałem, że podają tam pompę. Jak ktoś nie wie o co chodzi z odpowietrzaniem to może mieć większy problem z Chargerem niż z FITem. W Chargerze otwór do odpowietrzania jest bokiem gdzieś w połowie tłumika. W Ficie strzykawkę wkręca się od góry. Cytuj
ostry2407 Napisano 8 Lipca 2020 Autor Napisano 8 Lipca 2020 Rany załamka. Za serwis Fox zapłaciłem 700zł. Mało zawału nie dostałem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi