Tacoo Napisano 4 Sierpnia 2019 Napisano 4 Sierpnia 2019 Hej! Chciałbym kupić swój pierwszy rower z pełnym zawieszeniem, i proszę was o pomoc przy zakupie. Mój maksymalny budżet to 3000zł. Roweru będę używał do jazdy po "głakich" ścieżkach, oraz do DH i Dirta. Mój wzrost to 180cm. Z góry dziękuje!
kyryl_04 Napisano 4 Sierpnia 2019 Napisano 4 Sierpnia 2019 Główne pytanie: Czy na pewno potrzebujesz fulla i co masz na myśli pisząc DH i Dirt? Za 3000 zł nie kupisz fulla do DH i Dirtu jak już to hardtaila.
Tacoo Napisano 4 Sierpnia 2019 Autor Napisano 4 Sierpnia 2019 Cytat Co masz na myśli pisząc DH i Dirt? kyryl_04 Mając na myśli DH chodzi mi o trasy zjazdowe na trudnym terenie. Czyli No porostu DH. Mówiąc trudny teren mam na myśli korzenie, kamienie uskoki itd. A pisząc Dirt mam na myśli chopki . Cytat Za 3000 zł nie kupisz fulla do DH i Dirtu jak już to hardtaila. Nawet używanego?
Janu_sz Napisano 4 Sierpnia 2019 Napisano 4 Sierpnia 2019 Teraz, Tacoo napisał: Nawet używanego? Kupisz, zjechane do bólu roczniki poniżej pewnie 2012. Oglądałem ostatnio Speca za 3800 z 2011 roku, do wymiany były piasty, gruntowne przeglądy amortyzatorów, co jeszcze nie wiem. W każdym bądź razie z 3800 zł zrobiło się prawie 5000 zł. Full za 3000 zł to raczej skarbonka niż rower do przyjemnej jazdy.
Galvatron Napisano 4 Sierpnia 2019 Napisano 4 Sierpnia 2019 Używany full za te pieniądze będzie wyrąbanym trupem do kapitalnego remontu - pełny serwis zawieszenia, wymiana łożysk wahacza, być może regeneracja napędu i inne naprawy. W związku z tym do tych 3000 trzeba doliczyć kolejne kilkaset złotych, o ile nie więcej. Sztywniak będzie lepszym pomysłem, bo będzie nowszy, a tym samym zgodny z bardziej współczesnymi standardami (choć raczej nie najnowszymi). Do tego odpadną koszty serwisu tylnego zawieszenia.
Tacoo Napisano 4 Sierpnia 2019 Autor Napisano 4 Sierpnia 2019 Ok więc sztywniak. Dzięki za odpowiedzi. A a tak btw jeśli już ma być hardtail to co sądzicie o dartmoor gamer?
Galvatron Napisano 4 Sierpnia 2019 Napisano 4 Sierpnia 2019 Typowy rower dirtowy średnio nadaje się do DH: zła geometria, widelec o małym skoku, przystosowany do amortyzowania lądowań po lotach, nie jazdy po korzeniach/kamieniach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.