Skocz do zawartości

[Dętka] Jaki powód takiego przebicia?

desolace12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przebiła mi się wczoraj dętka na prostej drodze asfaltowej (na nic nie najechałem, nic nie wbiło się w oponę) w tym miejscu zaznaczone czerwoną kropką zdjęcie. Dziurka jest od strony wewnętrznej czyli przebiło się nie od strony opony. Wcześniej jeździłem na tej samej dętce i oponie i było ok, nic do wczoraj nie zmieniałem i mega mnie dziwi to przebicie bo nie wiem jaka mogła być przyczyna? Założyłem już nową, ale szczerze to trochę się cykam jechać.

Napisano

Opcji jest kilka:

1. Dobicie

2. Jakieś zanieczyszczenie dostało się do wnętrza i przebiło dętkę

3. Kiepska taśma na obręcz + ostre krawędzie obręczy

Opcja nr 3 wydaje się najbardziej prawdopodobna

Napisano

A na czym polega to dobicie?

W tym sęk, że na tych obręczach i całej reszcie jeżdżę od paru lat i tylko raz wcześniej miałem flaka i to przez wbitą blaszkę w oponę, którą już wymieniłem. Sprawdzałem przy otworze na wentyl obręcz i krawędzie są jakby zaokrąglone gładkie, nie wyczuwam nic ostrego. Dla pewności zdjąłem taśmę i wszystko przetarłem, ale cholera wie.

Napisano

Warto sprawdzić/wymienić taśmę na obręczy. Taśma oddziela dętkę od dna obręczy i ostrych krawędzi otworów na szprychy. Może taśma się przetarła i krawędź otworu w obręczy uzyskała kontakt z dętką?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...