Skocz do zawartości

[Rower] z pełnym zawieszeniem a podjazdy, jazda po górach

KazekW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, TjakTomek napisał:

Nie znam roweru który by spełniał wszystkie założenia.

Spóźniłeś się, takie rowery były w sprzedaży 1-2 sezony temu, kiedy 27,5 nie zostało jeszcze zepchnięte do niszy zjazdowej. 

https://www.scott.pl/produkty/441/2

Choć może i obręcze miały węższe. Z opisu wynika, że chciałbyś rower z amortyzacją i wagą jak w XC, geometrią jak w Trailu i oponami jak w Enduro. Cóż, lobbuj u producentów, może za dwa lata to będzie "the next big thing" :)

Napisano

Dokładnie, taki mieszaniec byłby dla mnie godny uwagi. Zawsze można kupić ramę i zbudować wedle preferencji z pomocą kogoś doświadczonego.

Napisano

Z poprzedniej epoki? Ze względu na rozmiar kół?

Na sezon 2020 pojawi się Specialized Fuse HT 27,5+, na prawdziwych plusowych oponach 3.0, dostępny również w wersji z karbonową ramą. Także HT+ mają się dobrze. :)

Napisano

Plusowe gumy to nisza i taka zostanie. Opona ważąca 1kg/szt sprawdza się w bardzo wąskich zastosowaniach. Poza tym koło 27+ ma średnicę jak 29. Za to nieco powszechniejsze semi plusy 2,5-2,6" szczególnie w elektrykach. Prawda jest taka, że szybciej zniechęcają podjazdy rowerem 15kg niż takie gdzie czasami guma traci przyczepność (poza tym tu 50% zależy od bieżnika i ciśnienia a drugie 50% opanowanie techniki kręcenia).

Trzeba pogodzić się z faktem że małe koło nie wróci już do segmentów xc, trail a i z enduro bardzo szybko znika. I to nie moda/trend tylko konkret.

A poprzednia epoka ścieżkowców to skok 120mm, geometria jak obecne xc i właśnie małe koła. Dzisiaj trail to 140mm, HTA 65-68* i koła 29". 

Napisano

W czym te rowery z poprzedniej „epoki” są gorsze? Mnie koło 27,5 pasuje bardziej (rozmawiamy o fullach) niż 27,5+ czy 29 - mam to sprawdzone. 

Napisano

Nie napisałem nigdzie, że są gorsze. Ale przede wszystkim koło 29 jest statystycznie szybsze a po upowszechnieniu się boosta ma też odpowiednią do cięższych dyscyplin sztywność boczną.

Napisano

95% osób żadnej różnicy nie zauważy. Natomiast większość ma preferencje co do rozmiaru koła. 

Mnie mam w planie zmieniać rower w najbliższym czasie ale brak możliwości wyboru wkurza. Na kołach 29 nigdy nie kupię, 27,5+ tylko HT. 

Napisano

Nie zapominajmy o kombinacjach typu 29/27,5, dosc popularne combo w DH i enduro. 29 dominuje w sciganiu, w zasadzie juz bez wzgledu na dyscypline, latwiej sobie radzi na podjazdach i zjazdach. Co do grawitacji, ma wieksza bezwladnosc niz 27,5 wiec akurat tu nie jest popularne, na Redbull Rampage kolo 26 jest nadaj w uzyciu.

Napisano

@TjakTomek Jeśli ze względu na wzrost 29" nie pasuje to część producentów nadal jeden/dwa najmniejsze rozmiary z danego modelu robi na kołach 27 (np. XS i S wspomnianego tu canyona neurona). Ciekawostką jest to, że w przypadku kół 27,5 neuron i tak ma wideł 29" ;).

Napisano

No i to jest właśnie rozwiązanie do bani. W ten sposób mogę kupić dowolny rower na kołach 29 cali i sobie koła zmienić. Efekt będzie równie mizerny.

Zresztą jest posucha nie tylko jeśli chodzi o mały rozmiar kół, ale i o niewielkim skok. Nie ma wyboru. 

Jeździłem (nie dookoła sklepu a po górach) na xc 29 cali zarówno ht jak i full, mam plusa HT 27,5, jeździłem też na Trance 27,5 i jakimś Specu enduro 27,5 - mam jako takie porównanie i jeśli miałbym zmieniać rower to tylko na taki jaki mi w 100% odpowiada. Za taką kasę, żadnych kompromisów. 

Napisano
50 minut temu, TjakTomek napisał:

95% osób żadnej różnicy nie zauważy. Natomiast większość ma preferencje co do rozmiaru koła. 

I tu jest pies pogrzebany. Jakby ludzie chcieli kupować nowe rowery na kołach 27,5", to producenci nadal by je sprzedawali, każdy chce zarobić. Ale poza garstką entuzjastów o specyficznych wymaganiach, widocznie nie chcą.

13 minut temu, TjakTomek napisał:

No i to jest właśnie rozwiązanie do bani. W ten sposób mogę kupić dowolny rower na kołach 29 cali i sobie koła zmienić. Efekt będzie równie mizerny.

Niby dlaczego? Autor tematu miał większy problem, bo chciał 27,5" na wąskiej oponie. Ale 27,5+ mają średnicę jak 29, więc wysokość roweru zachowasz. Jeśli tylko rama pozwala na zmieszczenie szerszej opony, koła możesz zmieniać bez przeszkód.

Wheelsize.jpg

Napisano

Some1, nie zrozumieliśmy się. :) Gdybym miał kupować nowy rower i byłby to full to wymagania miałbym zbliżone do Autora wątku. M.in. koła 27,5 na oponach 2,6 cala. Nie na plusowych, choć niektórzy i te 2,6 tak nazywają.

Ludzie kupują bo im wmówiono, że nowe zawsze lepsze. Oczywiście dla osób wysokich 29 cali jest całkowicie uzasadnione.

Mnie na dobrą sprawę chodzi po głowie ostatnimi czasy lekki rower. Złożyły się na to dwie rzeczy: zapoznanie z HT 8kg i wypychy które ostatnio uskuteczniam. Mój rower waży około 14,5kg - ciężki skubaniec.

Napisano

A, to luz. 

Czy ludziom wmówiono że nowe=lepsze? Chyba nie w tym przypadku, bo o ile pamiętam oba standardy pojawiły się w krótkim odstępie czasu. A plusy i opony 2,6 są na pewno nowsze niż 29er. Po prostu do takiej formy sportu jaką uprawia większość populacji jednak 29" lepiej się nadaje. No i w sklepie rower na większym kole lepiej wygląda ;)

Napisano

Niestety trzeba było iść na kompromis jak ma się takie wymagania. Wczoraj porządnie pojeździłem, generalnie pozytywnie. Widelec zgodnie z oczekiwaniami kiepski, dzisiaj uzgodniony wcześniej montaż czegoś znacznie lepszego, robię też przekładkę hamulców ze starego roweru. Poza tym nie ma się do czego specjalnie przyczepić, szału też nie ma. Podjeżdża gorzej, zjeżdża lepiej. Po godzinie czułem się jak w domu.

Napisano

Jestem wierny RS, Pike RCT3 - używka od właściciela serwisu, w rozliczeniu widelec z Meridy. Hamulce BR-M8020 na metalikach Jagwire, tarcze Deore XT nie pamiętam symbolu. Zatrzymują mnie w miejscu.

Napisano
Teraz, djcosmo napisał:

To nie jest rower z kategorii enduro tylko trail. I nieźle sobie radzi. Sam uparcie chciałem 27,5, a jestem zadowolony. 

W pracie branzowej trial opisuja magazyny enduro bo nie lapie sie do XC :). Owszem, sciezkowiec co tez widac na samym dole w tabeli zastosowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...