Lgwg Napisano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam chcę zmienić amortyzator mam ramę Kross Berg S koła 26 aktualnie fabryczny amortyzator który został wycofany z produkcji a mianowicie sr suntour M3010al skok to chyba 63 mm chciałbym zmienić na 100 mm skoku który jest pod koła 27.5 czy to nic nie zmieni? Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez Lgwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Jak dasz o większym skoku o 37mm + na większe koło, to przód Ci pójdzie do góry o jakieś 7cm, to jest bardzo dużo i ten rower będzie się inaczej prowadził(beznajdziejnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lgwg Napisano 1 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Chyba że to jednak 83 mm bo nie mierzyłem .. Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Kup na koło 26 o skoku 80mm i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Zobacz na stronach @Activia w tabeli z wymiarami amortyzatorów czy czasem 27,5 nie jest symbolicznie wyższy (crown to axle) niż wideł fabryczny. Wbrew pozorom różnica na średnicy to 1 nie 1,5". Zakładam że masz hamulce tarczowe bo 27,5 z pivotami to egzotyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 To jakieś budżetowe 26 na V'kach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lgwg Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Tak to jakiś tani i mam vbrakei ale chcę kupić amortyzator pod tarcze i zmienić sobie na hydraulikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 (edytowane) Ale tyłu nie przerobisz, jak nie masz mocowań w ramie. 2-ga rzecz, wiąze się to z wymianą koła + zakupem tarczy, ogólnie średnio opłacalny biznes inwestowac tyle kasy w taki rower/taką ramę. Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lgwg Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 83 mm skoku to za mało dla mnie bo jak normalnie jadę to ten aktualny dobijam Mam uchwyty i wiem o tych kołach itp adapter zakupie mam mocowanie IS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 W Deca masz rower 27,5 na 2x10, i hydraulice za 1800zł, kup coś takiego już lepiej, nawet na raty. Dobijanie widelca, każdego dobijesz jak jest żle ustawiony lub jest po prostu budżetowym uginaczem, to nie kwestia skoku, tylko tam w środu masz samą sprężynę, bez tłumia i niczego więcej, jakbys dał twardszą to nie dobijesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lgwg Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Niee nie chce żadnych marketowek i tak już w niego włożyłem 1000 fabryczny jest tylko amortyzator i rama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 (edytowane) Dobijasz bo spreżyna jest sa słaba. W tych amortyzatorach nie ma żadnego tłumienia powrotu (kompresji również) i im więcej skoku tym bardziej niebezpieczne się to staje. Poza tym zwiększenie skoku o ponad 20% to już ryzykowne dla ramy jest. Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 To jest spoko rower, moja mama ma go, w tej cenie cieżko o odpowiednika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lgwg Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Nie chce zmieniać chce w tego włożyć i potem go sprzedać najwyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Nigdy tej kasy co włozysz w rower nie odzyskasz, a nic dobrego nie wyjdzie inwestujac w neigo, uwierz mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Myślisz, że ktoś kupi takiego ulepa za więcej niż 600zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lgwg Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Kupują o wiele gorsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Taaa... Się opisze "frirajd, ędóro, dałnhil" i ludziki na o-el-iksie będą go sobie wyrywać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lgwg Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Taka prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Oczywiście, że kupują ale biorąc pod uwagę koło 26", ramę z pivotami i hamulce hydrauliczne to nie wróżę możliwości odzyskania chociażby 50% dodatkowo zainwestowanej kasy. Mam zaprzyjaźnionego handlarza używkami. Lubuje się w sprzetach z górnej półki sprzed kilku lat. Ludzie myślą, że jak mają ramę węglową i egzotyczne koła a do tego osprzęt LX/XT to już niewiadomo jaką kasę za to dostaną. Ale rzeczywistość jest brutalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lgwg Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Zmierzyłem i niestety jest to 63 no może 70 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lgwg Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Włożę ten 100 mm i jak coś się stanie to będę pisał więc obserwujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lgwg Napisano 8 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Nic się nie dzieje a jeździ się lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi