Skocz do zawartości

[Łańcuch] Wybór pod 10s MTB

Abihabi87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Powiem tak naczytałem się wiele opinii na temat łańcuchów 10s.

Napęd 10s użytkuje już od 7 lat, rocznie robię około 6 tys km, głównie lasy.

Moje doświadczenia są takie:

- connex: starczył na 1 sezon używałem 3 sztuki łańcucha na zmianę co około 300km, średnio wyszło 1 500 km żywotności na łańcuch , rozciągnięty na 1 po 1 tys km, po 1.5 tys wypadały rolki przy zdejmowaniu, potem przy dalszej jeździe stukanie i częste odpinanie spinki. Ciężko z regulacją przerzutki, ale duży + za spinkę.

- shimano: używałem wersji deore, 5 sztuk starczyło na 1.5 sezonu, wytrzymałość trochę gorsza jak w connexie, dobra praca

- campagnolo: zestaw 3 łańcuchów record c10 starczył na 2 sezony, średnio 3 000 km na łańcuch, jeżdżone aż do wypadania rolek po odpięciu spinki. Tak samo potem użytkowałem 3 x veloce, ale wytrzymałość taka sama. Jak za łańuch co kosztuje 190 zł i wytrzymuje tylko 2 x shimano to słaby deal. Za 190 zł mogę mieć 3 shimano.

Nie wiem czy tylko ja tak specyficznie jeżdżę, że tak krótko wytrzymują te łańcuchy, choć od shimano więcej nie oczekuje bo cena jest niska.

To od campagnolo oczekuje zdecydowanie więcej jak cena dochodzi do 200 zł a wszyscy go zachwalają ,że jest mega wytrzymały i starcza na 10 tys km.

Teraz muszę wymienić cały napęd bo na kasecie zęby rekina a w łańcuchach już rolki wypadają i po prostu strach na tym jeździć bo nie długo już spinka będzie się zrywać.

Nie jeździłem na KMC, część ludzi je chwali bo są wytrzymałe a część ,że to ten sam szrot co shimano.

Ale KMC mają spinkę a mi się już nie chce kupować campagnolo po per km wychodzi drożej .

Tak więc myślę ,że sobie kupie 5 x kmc starczy to na 2 sezony, będę mieć 5 spinek na zapas na kilka lat.

Co myślicie ,czy może sramowski szrot wyjdzie taniej ?

Napisano

4 KMC wystarczyły na 11 tkm. Potem kaseta poszła do wymiany bo mi się znudziła ale chyba jeszcze z 2-3 tkm by ten komplet pociągnął. Wymiana co kilkaset km - nie liczyłem ale na pewno więcej niż 300. Bliżej 1000. Z kasetą CS-HG50-10 świetnie działały grubo powyżej 1% rozciągnięcia. Nie wiem jak z XT - napiszę za rok :D

KMC po 85 złotych w Decu.  https://www.decathlon.pl/acuch-10-biegowy-light-id_8280937.html?gclid=EAIaIQobChMIlYS5sP7f4wIV2eJ3Ch1MwAFMEAQYASABEgKgy_D_BwE&gclsrc=aw.ds

Zdjęcie mylące bo każde ogniwo perforowane a nie co drugie - to jest chyba 10EL. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...