Dawwwid Napisano 31 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Szybkie pytanie, bo i decyzja musi być szybka Do wyboru te dwa rowery z tematu. Osprzęt właściwie ten sam, koła chyba na plus dla Krossa ( na pewno wyglądowo), na wadze katalogowo wygrywa Sensa o ile waga jest w miarę realna. Będzie to moja pierwsza szosa, dotąd jeździłem na MTB, Kross jest chyba bardziej w geometrii endurance, chociaz tak naprawdę nie wiem do końca co klasyfikuje te rowery do danej kategorii. Oba rowery mogę zakupić w bardzo podobnej cenie. Jak dla mnie jest remis, więc pytam bardziej doświadczonych. https://www.kross.pl/pl/2019/road/vento-5-0 https://www.sensabikes.com/bikes/road/531/trentino-sl-matt-105 Co polecacie ? decyzja musi być podjęta do jutra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeszaldo Napisano 31 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 ciezka decyzja , wybierz który bardziej ci sie podoba , najlepiej jak bys mogl sie do nich przymierzyl i zobaczyl na którym ci sie lepiej jeździ no i Kross to firma Polska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawwwid Napisano 1 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Niestety nie mam możliwości przymiarki :/ Ciekawi mnie tylko taka rozbieżność w romiarze na mój wzrost 183cm, teoretycznie wg opisów musiałbym brać rozmiar L (56cm), ale jest dosyć duża rożnica w tych dwóch rowerach, bo np: Sensa Reach - 385mm Stack - 570mm Kross Reach - 391mm Stack - 594,9mm I np baza kół w Krossie jest 1011.6mm, gdzie w Sensa taka baza kół jest dopiero w rozmiarze 60cm. Trochę zgłupiałem jaki rozmiar wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Sensah stosuje 6 rozmiarów, Kross 5. Odpowiednik vento w rozmiarze L, powinien być sensa roz.58 wtedy dane w geometrii bardziej zbliżone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 183 cm wzrostu i Kross w rozmiarze L? Ja mam 182 cm i patrząc na geometrię (przede wszystkim reach. Nie na zalecany wzrost) Krossa zdecydowanie wybrałbym M. O L bym bym nawet nie pomyślał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawwwid Napisano 1 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 No właśnie też mi się coś ta eLka duża wydaje, ale pytałem w paru miejscach i wszyscy mówią L, dostałem też odpowiedz z jednego sklepu "Moim zdaniem rozmiar M nie będzie za mały ale na pewno będzie raczej dla osób które wolą krótsze i zwinniejsze rowery." Chociaż wg rozpiski krossa mieszczę się w przedziale 178-188cm No nic muszę znaleźć gdzieś sklep gdzie będą mieli jakikolwiek model vento od 1 do 5 bo rama jest taka sama i przymierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Jesli Kross podaje rzeczywiste wymiary rowerów, to górna rura 573 mm dla osoby o wzroście 183 cm i w miarę typowej budowy ciała będzie za długa. Zakup tego rozmiaru skończy się kombinowaniem z nieproporcjonalnie krótkimi do rozmiaru ramy mostkam czy kierownicami z mniejszym reachem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 słuszna uwaga... Na papierze niby wybór ciężki, ale mnie skusiłaby niższa waga sensy (jeśli jest prawdziwa). To duża różnica. Nawet po zmianie kół w krossie nie zejdziesz do tej wagi (choć te w krossie są przyzwoite), w Sensie zmieniając koła jeszcze trochę z niej zrzucisz i masz dobrego dzika na płaskie i podjazdy. No i faktycznie w Krossie jakoś dziwnie długa na rama w Lce. Krossa na pewno gdzieś znajdziesz. Przymierz się...jak będzie za długi to masz odpowiedź-bierz Sensę. Ja przy 176cm wzrostu mam 545mm TT i dłuższej już bym nie chciał, ale...każdy ma inną budowę. Nie mam Sensy i nie planuje jej zakupu, ale przeglądając ich ofertę to stwierdzam , że jest bardzo ciekawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawwwid Napisano 6 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Przymierzałem Krossa w rozmiarze M i wydawał się ok, eLke miałem okazję przymierzyć w modelu 3.0 (rama taka sama) i jest prawie ok, jednak wydaję się minimalnie za długa Niestety w sklepach jest problem z poradą jaki rozmiar, każdy sprzedawca doradza co innego, niektórzy M, a niektórzy kategorycznie L, bo na mniejszej będą ręce drętwiały itp. Podobna sytuacja z trekiem, w jednym sklepie rozmiar 56cm jest dla mnie za mały, zaś w drugim sprzedawca absolutnie nie poleca 58 Co do Sensy to realna waga w rozmiarze 56 to jakieś 9,2kg, na innym forum, użytkownik wrzucił zdjęcie z waga 9,69 w rozmiarze 54 + pedały, 2 uchwyty na bidon i mocowania na lampkę i licznik, więc te katologowo 8,6 to w najmniejszym rozmiarze (bez pedałów, linek, owijki itp ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.