greyspider Napisano 29 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Witam, Mam swój stary rower, chciałbym go przerobić by dziewczyna mogła sobie na nim jeździć ze mną po lasach, mieście: Kolorystyka: czarno/białyhttps://www.unibike.pl/unibike2015/flite.php Rama L, jezdziła na nim, mostek jest skrócony, kierownica 75cm (w razie co sie skroci). Co myslicie? jest to do zrobienia by zamowic nową rame tak za pare stówek, max do 1000zl i w ten sposob wykorzystac osprzęt i przerobić ten świetny rower dla dziewczyny? Ja teraz jezdze na fullu wiec jest mi on niepotrzebny Ona nie lubi damek wiec ten idealnie jej odpowiadał, kwestia jak to zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 29 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 No tak jak napisałeś, kupić mniejszą ramę i przełożyć. Kwestia tylko, czy to się opłaca, bo przy zmianie ramy kilka rzeczy na pewno też będzie musiało iść do zmiany. Chyba, że uda Ci się np. kupić taką samą ramę w mniejszym rozmiarze. Wtedy masz problem z głowy np. sztycy czy koła tylnego. To kilkuletni rower i tak naprawdę poza rozmiarem musisz popatrzyć na kompatybilność niektórych rzeczy przy nowej ramie, czyli sposobu mocowania przedniej przerzutki, rodzaju główki ramy, szerokości tylnej piasty , średnicy ztycy itd. Żeby się nie okazało, że połowa rzeczy nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greyspider Napisano 29 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Tylko jest problem bo nie moge znaleźć tej ramy w wersji M lub S, nawet nie wiem czy wziąć lepiej M czy S, ma jakos 170cm wzrostu + jakie to koszta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greyspider Napisano 29 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Znalazłem taką, polecano mi ja juz kiedyshttps://allegro.pl/oferta/rama-rowerowa-accent-peak-27-5-rozmiar-s-8340104578Długość głowki ramy 125mm, a ten accent ma 100mm (w rozmiar S) - rozmiar M(110mm) - hmm Jak porównuje geometrie flite 27.5 i tej ramy accenta to nic sie nie zgadza :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 No to chyba oczywista oczywistość, że dwie różne ramy będą różnić się geometrią. Peak to IMHO najrozsądniejszy (biorąc pod uwagę masę i kasę) kierunek. Dł. główki ramy się nie przejmuj - możesz przyciąć rurę albo dać 2 podkładki więcej. Peaki (męskie, w sumie damskiej 27,5 nie ma) są stosunkowo długie i dodatkowo nie mają ram mniejszych niż 17" więc wybór rozmiaru jest prosty Co do ew. kompatybilności to być może będziesz potrzebował adaptera do sztycy i sterów. Koszt w sumie kilkadziesiąt zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greyspider Napisano 29 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Dziękuję, Czyli jak dobrze zrozumiałem, dla kobiety o wzroście 170cm(potwierdzone) która nie chce damskiej ramy, a taką jak ten accent peak to ten rozmiar S będzie jak najbardziej odpowiedni? Nie będzie za krótko? Ani problemu z przyczepieniem tego wszystkiego jak to by było w przypadku rozmiaru M? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Rozmiar M jest dla faceta >=180cm. Jeśli masz obecnie sztycę o średnicy 31,6 oraz stery półzintegrowane tapered to da się wszystko przeszczepić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greyspider Napisano 29 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Rozumiem, no to zamawiam cena faktycznie spoko, + 100zl za wymiane osprzętu w sklepie. A co do sztycy jezeli ma mniejsza średnicę to co wtedy? Bede musial kupic dodatkowo nową sztyce? jaki to koszt mniej wiecej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Za 30-40zl kupisz najzyklejszą sztycę z alu 6061 (ten sam ciężki stop co rama). Ew. możesz kupić za kilkanaście zł adapter z 31,6 do 30,9 albo 27,2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greyspider Napisano 29 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Elegancko, a ktoś z Was wie ile kosztuje serwis amora tego unibike flite? SR SUNTOUR XCR-AIR 27.5 (powietrzno + olejowy?) Nie robiłem serwisu amora od 3 lat. Reszta zadbana. Patrząc po necie to: Przegląd amortyzatora powietrznego - olejowego ( w cenie jest zawarty nowy olej i smar) = 120zł A by sie przydalo ten rower jakos odnowic by dziewczyna mogla z niego w pelni korzystac, tym bardziej ze daje nowa rame. U mnie w sklepie cena jest od 120 do 170zl takze potarguje sie najwyzej. Całość wyjdzie 550zł (rama) + wymiana ramy 100zł + 120zł serwis amora = 770zł, nie tak źle myślę + ew doplaty jakby cos nie pasowalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greyspider Napisano 3 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 @Dokumosa okazalo sie ze nie pasuja stery z tego unibike do accenta, 2mm luzu, polecono mi pojscie do tokarza i zrobienie tego najtaniej za 50zl~ ale na drugi dzien sklep dzwoni i mowi ze ma jakies stare 3 letnie stery accenta warte 200zl i zrobia mi to za 100zl, nie wiem skad wiec pisano mi ze koszt sterów to paredziesiąt złotych ale okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 3 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Nie ma sensu dorabiać. Do swojego Peaka (TA 29) założyłem takie stery: https://biostern.abstore.pl/stery-i-podkladki-stery-neco-h383-1-1-8-1-1-5-czarne,c75,p902,pl.html Mam amor z prostą rurą i dałem jeszcze adapter: https://biostern.abstore.pl/stery-i-podkladki-redukcja-do-sterow-neco-1-5-na-1-1-8-alu,c75,p1457,pl.html Wszystko hula idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 W kup stery neco h156 i będzie git. Powinny kosztować w okolicach 30zł. Albo te co @ahaja poleca (będą łatwiejsze w serwisowaniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Zamiast serwisować amortyzator i kombinować że sterami kup dziewczynie. https://allegro.pl/oferta/widelec-accent-mtb-1-1-8-1-5-29-alu-7787684098. Jeżeli nie jeździ extremalnie będzie o kilogram lżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greyspider Napisano 4 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Już rower przygotowany, rama wyglada idealnie, stery z accenta, doplacilem 100zl, rower jest lekki jak piurko, jakies 10kg~ Za wszystko zaplacilem 320zł ( 120 serwis amora, 100zl wymiana ramy + 100zl stery) jak za taka kwote + rama 500zl to jest nic. Do zamkniecia, dziewczyna zadowolona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Jak zważysz będzie 12,5kg-13,kg. Tak już z tymi peakami jest. Robiłem niedawno peaka 27,5 na ramie M. Reba, DT xm1501, race king race sport 2.0", dętki sv21a, lekkie rurki a alu 7075, napęd 1x11 i hamulce xt (wyjątek kaseta sunrace 11-46). 11kg z małym hakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.