Skocz do zawartości

[Opony] Maxxis jak wycentrować?

Chamelleon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ostatnio zakupiłem Maxxis 29, 2.35 Aggressor na tył i DHF na przód. Jeździ się jak czołgiem ale po pierwszym przejeździe zauważyłem, że opony nie leżą równo. Montowałem je na płynie do mycia naczyń żeby łatwiej wskoczyły bo są dosyć twarde, jeżdżę na dętkach bo stare obręcze mam pod shredder i nie udało mi się przerobić na tubeless. Nie biją na boki ani górą dół ale obie opony są jakby przechylone na jedną stronę tak, że w widelcu wygląda jakby koło było krzywo a nie równo na środku. Po zdjęciu opon koło jest proste i jest równo na środku. Na starych oponach nie miałem tego problemu. O co może chodzić bo już 3 razy próbowałem wycentrować i nadal ucieka na jedną stronę. 

Napisano

Jeśli wskoczyły równo (widać bo każda ma ten pasek przy obręczy wskazujący poprawne osadzenia) to opony krzywe i nic się z tym nie zrobi. Jak bicie mniejsze niż 10mm to w ogóle nie ma się czym przejmować w przypadku mtb. 

Napisano

Wyskoczyło równo, widać pasek. Dobrze wiedzieć, że to normalne zjawisko. To mój pierwszy rower, w którym wymieniam części na inne niż fabryczne i trochę mnie to zdezorienowało. Dzięki za odpowiedź. 

Napisano

Ja bym reklamował.

Moje Kendy szmaty za 40zł sztuka są idealnie proste a opona maxis za 100 krzywy śmiech na sali, myślą, że i tak ludzie kupią, więc w dupie mają czy krzywa czy prosta.

Napisano

Myślałem, że Maxxis przycina jedynie na szerokości a specjalistą od krzywych opon jest Schwalbe.

Dokumosa, serio 10mm to nie problem? U mnie jest 4-5mm z tyłu i nie dawało mi to spokoju przez chwilę. Przestałem się interesować gdy zobaczyłem, że na asfalcie przy 40km/h+ (z górki) nic się nie dzieje.

Napisano

Z własnego doświadczenia podpowiem, że lepiej tą bardziej krzywą zapakować na tył bo podczas jazdy nie widać i się człowiek mniej frustruje ;)

W MTB jak się nie pompuje koła na kamień to kilku-mm bicie na obwodzie nie będzie w żaden sposób odczuwalne. Mam tak w najdroższej wersji nobby nicków oraz x-kingów. Gdybym nie widział to bym nie wiedział, że krzywe.

Co ciekawe gdyby koło było zdecentrowane a na nim prosta opona to jest to duzo bardziej odczuwalne.

Napisano

Przerób koła na tubeless, opona na 100% lepiej się ułoży na obręczy i bicie będzie minimalne. Pomijając wszystkie pozostałe zalety bezdętki ;) 

Schrader to nie problem, wentyle można zrobić ze starej dętki. Albo w ogóle Ghetto tubeless, generalnie polecam zgłębić temat, bo po modelach opon wnioskuję, że rower będzie jeździł raczej w terenie. 

Napisano

Kupiłem nawet wentyle pod te koła ale dziura w obręczy jest tak duża, że muszę na siłę je dokręcać żeby trzymały ciśnienie. Muszę jakoś uszczelnić okolice wentyla i powinno działać. Nie miałem ostatnio na to czasu więc założyłem dętki żeby moć jeździć dopóki nie wykombinuję jak to pomontować żeby nie pompować kół co 2 dni.

Napisano
Teraz, Kacperek12 napisał:

A co ma do tego bezdętka? Magicznie krzywa opona się na prostuje?

Kupiłeś jakiś chłam zamiast opony i dlatego jest krzywa.

Hehe specjalnie kupowałem Maxxisy bo wszędzie czytałem, że Shwalbe biją na boki. Poza Maxxis, Shwallbe i Continentalami nie ma w UK nic wartego uwagi.

Napisano

Niestety coraz częściej im droższe opony to bardziej krzywe ;) Montuję dużo conti bo mamy umowę z nimi i najtańsze druciaki performance made in china wszystkie prościuteńkie, a race sporty czy protection (niemiecka ręczna robota ;)) to trafić idealnie prostą będzie jak wygrać 6 w totka.

Napisano

Jest jeszcze Kedna:D

Bo tak jest, że drutowe opony są 100x bardziej proste od zwijanych bo druty zazwyczaj są proste a zwijane to zazwyczaj są krzywe bo tam jest jakiś giętki sznurek a nie prosty twardy drut.

Napisano
Teraz, siejak1 napisał:

Jesteś w dużym blędzie :) Moje maxxisy na obręczach 30mm tubless biły tak samo jak na kołach z dętką i obręczą 19mm.

A moje, wszystkie cztery sztuki, na bezdętce ukłądają się doskonale - co to wnosi? Możemy tak do jutra :D

Chodzi oczywiście o generalną zasadę, że opony zwijane (TLR czy nie), przy odpowiedniej szerokości obręczy, bez dętki układają się lepiej. Gorzej na pewno nie będzie ;)

Napisano
6 godzin temu, akkwlsk napisał:

A moje, wszystkie cztery sztuki, na bezdętce ukłądają się doskonale - co to wnosi? Możemy tak do jutra :D

Chodzi oczywiście o generalną zasadę, że opony zwijane (TLR czy nie), przy odpowiedniej szerokości obręczy, bez dętki układają się lepiej. Gorzej na pewno nie będzie ;)

Jak w końcu będę miał jakiś wolny weekend to pomodzę jeszcze z tym wentylem i zobaczę jak się układają bez dętek. Korzystając z okazji mały ot, jakieś sugestie jak uszczelnić wentyle? Kupiłem te i jak ich nie przykręcę tak, że nakrętka się zaczyna wyginać to mam szparę około 1mm i mleko tego nie uszczelnia. Ten sam problem miałem jak wyciąłem wentyl z dętki, dopiero po dokręceniu na chama w miarę trzymało ciśnienie. Obręcze mam RODI FW Disc 29”, 19-20mm. 

Napisano
W dniu 29.07.2019 o 16:34, Kacperek12 napisał:

Kupiłeś jakiś chłam zamiast opony i dlatego jest krzywa. 

To co polecasz żeby nie było chcłamem?

Też planuje kupić Maxxisa i jak mam sprawdzić czy jest dobra???

Znasz się to podpowiedz.

Napisano

No tak, przecież to fachowiec :) Powiem więcej, myślę, że zna wszystkie odpowiedzi na niezadane pytania!!

A wracając do tematu, to też mam Maxxisa i po zmianie obręczy nie układa się równo, wcześniej było prościutko.

Napisano

Kacper to Kacper, ale w pierwszym poście dobrze napisał. Potem już wszedł w "rolę"

Pierwsze co należy to płyn na ranty i dobijanie ciśnienia na 4 - 4,5  

Bardzo dużo ludzi ma źle ułożone opony i bicie wynika ze złego osadzenia, tyle że to raczej tyczy się lekkich opon a nie klocków dh.

Najgorzej z pierwszego osadzenia zawsze wychodzą mi lightowane schwalbe po 1-cm bicia. Ale to są skutki złego osadzenia. Ciśnienie robi swoje guma "strzela" w rant i "biją" po 2mm.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Mały update: kupiłem podłogową pompkę, posmarowałem krawędzie opony płynem do mycia naczyć i na szybko wbiłem 4 atmosfery. Bicie mam teraz na max 1-2mm w jednym miejscu każda. Wydawało mi się, że wcześniej dobrze "siadły" ale jak widać gó**o jeszcze o tym wiem. Dzięki za poradę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...