Skocz do zawartości

[Siodełko] Wysokość po wymianie korby

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Będę wymieniał korbę z 175 mm na 170 mm. Czy po wymianie wysunąć sztycę o 5 mm czy jest jakaś inna zasada?

Szczerze mówiąc trochę zgłupiałem, bo logika nakazuje wysunięcie 5 mm, bo o tyle zmienia się różnica w skrajnym dolnym położeniu pomiędzy osią pedału a siodłem. Natomiast w internecie dość często pojawia się informacja, żeby w takim przypadku zmienić wysokość o 2,5 mm. Nie mam pojęcia skąd takie twierdzenie i nie wiem czy jest to błąd w rozumowaniu, czy jednak kryje się za tym coś więcej.

Napisano

Nie zmieniłem wysokości siodełka po zmianie długości ramienia korby właśnie z 175mm na 170mm i pośladki mi podziękowały. Sprawdź po montażu na spokojnie jak będzie.

2,5mm miałoby sens gdyby korba była zamontowana do suportu w miejscu połowy długości ramienia. ;)

Napisano

W najniższym położeniu pedał będzie o 5mm wyżej. Jeśli uważasz, że masz idealnie ustawione siodełko teraz, to moim zdaniem podnosisz sztycę o te 5mm właśnie.

Jeśli eksperymentujesz z pozycją - baw się pomiarami i kalkulatorami.

Napisano

No właśnie mam ustawioną idealnie, co do milimetra, więc chciałbym to załatwić matematycznie :) 

Czyli tak jak sądziłem, 5 mm w górę. Nie wiem skąd pomysły o 2,5 mm...

• Mod Team
Napisano
Teraz, skom25 napisał:

mam ustawioną idealnie, co do milimetra

Filip nie przestajesz mnie zadziwiać.:D

Co by spróbować:

zaznacz taśmą izolacyjną aktualną pozycję i winduj w górę po trochu. Nie odważę się napisać po pół milimetra.

No i może to ustawienie idealne przesunie się niekoniecznie 5mm.

Napisano
18 minut temu, michuuu napisał:

Filip nie przestajesz mnie zadziwiać.:D

Co by spróbować:

zaznacz taśmą izolacyjną aktualną pozycję i winduj w górę po trochu. Nie odważę się napisać po pół milimetra.

No i może to ustawienie idealne przesunie się niekoniecznie 5mm.

Panie, spędziłem tyle czasu na szukaniu wysokości, że jak pomyślę że mam znowu to powtarzać, to mi się ulewa :D Dodatkowo mam taki problem, że najwyraźniej przez krzywy kręgosłup ( krzywo siedzę), prawa noga prostuje się bardziej niż lewa, co dodatkowo nie zachęca do ponownych eksperymentów.

13 minut temu, 1415chris napisał:

Do tego, jak masz ustawione pod mm, to bedziesz musial przesunac siodlo do przodu ;)

Dzięki za przypomnienie :)

Jak to się mówi "mniej wiesz, spokojniej śpisz". Ja się naczytałem i teraz mam koszmary w nocy :D 

4 minuty temu, pdz napisał:

Czy długość korby nie jest dobierana pod wzrost ?

No dobiera, a gdzie ja wspomniałem o powodzie wymiany?

Napisano
Teraz, skom25 napisał:

No dobiera, a gdzie ja wspomniałem o powodzie wymiany?

Nie byłem na fittingu, może w przyszłym roku ale póki co zrobiłem sobie własny na podstawie popularnego XLS'a krążacego w internecie, tam jest mowa o odległości wysokości siodełka do osi korby i nie ma nic o długości korby.

Dłuższa korba powoduje, że noga idzie te 5 mm niżej ale i 5 mm wyżej, jak Kolega powiedział wcześniej zaznacz obecne położenie i próbuj.

Mam rower ht z korbą 170 mm , full z korbą 175 mm i grubasa , nie wiem z jaką , jednak ustawiałem jedynie wysokość siodła od osi korby i tyle, później odległość siodełka od osi kierownicy i wysokość kierownicy/mostka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...