Gość Napisano 28 Lipca 2019 Napisano 28 Lipca 2019 Hej, Będę wymieniał korbę z 175 mm na 170 mm. Czy po wymianie wysunąć sztycę o 5 mm czy jest jakaś inna zasada? Szczerze mówiąc trochę zgłupiałem, bo logika nakazuje wysunięcie 5 mm, bo o tyle zmienia się różnica w skrajnym dolnym położeniu pomiędzy osią pedału a siodłem. Natomiast w internecie dość często pojawia się informacja, żeby w takim przypadku zmienić wysokość o 2,5 mm. Nie mam pojęcia skąd takie twierdzenie i nie wiem czy jest to błąd w rozumowaniu, czy jednak kryje się za tym coś więcej.
TjakTomek Napisano 28 Lipca 2019 Napisano 28 Lipca 2019 Nie zmieniłem wysokości siodełka po zmianie długości ramienia korby właśnie z 175mm na 170mm i pośladki mi podziękowały. Sprawdź po montażu na spokojnie jak będzie. 2,5mm miałoby sens gdyby korba była zamontowana do suportu w miejscu połowy długości ramienia.
cervandes Napisano 28 Lipca 2019 Napisano 28 Lipca 2019 W najniższym położeniu pedał będzie o 5mm wyżej. Jeśli uważasz, że masz idealnie ustawione siodełko teraz, to moim zdaniem podnosisz sztycę o te 5mm właśnie. Jeśli eksperymentujesz z pozycją - baw się pomiarami i kalkulatorami.
Gość Napisano 28 Lipca 2019 Napisano 28 Lipca 2019 No właśnie mam ustawioną idealnie, co do milimetra, więc chciałbym to załatwić matematycznie Czyli tak jak sądziłem, 5 mm w górę. Nie wiem skąd pomysły o 2,5 mm...
Mod Team michuuu Napisano 28 Lipca 2019 Mod Team Napisano 28 Lipca 2019 Teraz, skom25 napisał: mam ustawioną idealnie, co do milimetra Filip nie przestajesz mnie zadziwiać. Co by spróbować: zaznacz taśmą izolacyjną aktualną pozycję i winduj w górę po trochu. Nie odważę się napisać po pół milimetra. No i może to ustawienie idealne przesunie się niekoniecznie 5mm.
1415chris Napisano 28 Lipca 2019 Napisano 28 Lipca 2019 Do tego, jak masz ustawione pod mm, to bedziesz musial przesunac siodlo do przodu
Mod Team michuuu Napisano 28 Lipca 2019 Mod Team Napisano 28 Lipca 2019 No dobiera się. Rozwiń myśl bo tak ni z gruchy.....
Gość Napisano 28 Lipca 2019 Napisano 28 Lipca 2019 18 minut temu, michuuu napisał: Filip nie przestajesz mnie zadziwiać. Co by spróbować: zaznacz taśmą izolacyjną aktualną pozycję i winduj w górę po trochu. Nie odważę się napisać po pół milimetra. No i może to ustawienie idealne przesunie się niekoniecznie 5mm. Panie, spędziłem tyle czasu na szukaniu wysokości, że jak pomyślę że mam znowu to powtarzać, to mi się ulewa Dodatkowo mam taki problem, że najwyraźniej przez krzywy kręgosłup ( krzywo siedzę), prawa noga prostuje się bardziej niż lewa, co dodatkowo nie zachęca do ponownych eksperymentów. 13 minut temu, 1415chris napisał: Do tego, jak masz ustawione pod mm, to bedziesz musial przesunac siodlo do przodu Dzięki za przypomnienie Jak to się mówi "mniej wiesz, spokojniej śpisz". Ja się naczytałem i teraz mam koszmary w nocy 4 minuty temu, pdz napisał: Czy długość korby nie jest dobierana pod wzrost ? No dobiera, a gdzie ja wspomniałem o powodzie wymiany?
pdz Napisano 28 Lipca 2019 Napisano 28 Lipca 2019 Teraz, skom25 napisał: No dobiera, a gdzie ja wspomniałem o powodzie wymiany? Nie byłem na fittingu, może w przyszłym roku ale póki co zrobiłem sobie własny na podstawie popularnego XLS'a krążacego w internecie, tam jest mowa o odległości wysokości siodełka do osi korby i nie ma nic o długości korby. Dłuższa korba powoduje, że noga idzie te 5 mm niżej ale i 5 mm wyżej, jak Kolega powiedział wcześniej zaznacz obecne położenie i próbuj. Mam rower ht z korbą 170 mm , full z korbą 175 mm i grubasa , nie wiem z jaką , jednak ustawiałem jedynie wysokość siodła od osi korby i tyle, później odległość siodełka od osi kierownicy i wysokość kierownicy/mostka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.