sin28 Napisano 26 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 (edytowane) Cześć Mój pierwszy post i od razu nieszczęście ;). Pacjent to Author Instinct 29er. Niestety udało mi się rozwalić część ramy (zaznaczone na czerwono pęknięcie na rurze ramy w którą wchodzi sztyca siodełka). Byłem dzisiaj w Katowicach - facet za profesjonalną naprawę czyli spawanie policzył sobie 450 -500 zł (prześwietlenie całej ramy przy okazji, spawanie z dobraniem odpowiedniego materiału i dwa lata gwarancji na całą ramę po spawaniu). Zastanawiam się czy warto bo znalazłem ramę author vision z 2019 (19") za 1099 zł. Poniżej geometria starej i nowej ramy. W zwiazku z tym mam parę pytań: Spawać - niby dwa lata gwarancji ale wiem że to już nie będzie to samo ? Czy patrząc na geometrię ramy Author Vision będzie można bez problemu zrobić przekładkę osprzetu ? Jakaś inna rama w podobnych pieniądzach która posowałaby pod osprzet z instinct 29 z 2014? Pozdrawiam Grzechu Edytowane 26 Lipca 2019 przez sin28 O jedna grafika za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booby Napisano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 A zdradzisz namiary na gościa od spawania? Leżą mi 4 połamane ramy może jaki dobry magik by to ogarnął. Gdzie bym nie uderzał ze spawaniem ramy rowerowej to każdy wstawiał mi bloka że to od razu pęknie obok spawu itp. dlatego jestem ciekawy co to za macher. Ile kosztuje Twoja rama? To HT więc nie powinno być dramatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 (edytowane) Brałbym nową - geo bardzo podobna. Jak to pękło - miałeś za krótką sztycę ? PS: Malowanie też wliczone ? Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sin28 Napisano 8 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) W dniu 2.08.2019 o 23:51, Booby napisał: A zdradzisz namiary na gościa od spawania? Leżą mi 4 połamane ramy może jaki dobry magik by to ogarnął. Gdzie bym nie uderzał ze spawaniem ramy rowerowej to każdy wstawiał mi bloka że to od razu pęknie obok spawu itp. dlatego jestem ciekawy co to za macher. Ile kosztuje Twoja rama? To HT więc nie powinno być dramatu. Katowice ul Bogucicka 514 314 680 Namiary od gościa od spawania z gwarancją W dniu 3.08.2019 o 00:23, wkg napisał: Brałbym nową - geo bardzo podobna. Jak to pękło - miałeś za krótką sztycę ? PS: Malowanie też wliczone ? Pękło w głupi sposób - założyłem sobie bagażnik z elastyczną gumką. Gumką wkrecila się w opone/szprychy w czasie jazdy. Twarda była suka. I nie pękła. Pękł aluminiowy bagażnik i rama. Także samobój Ps malowanie w cenie Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez sin28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vooyeQ Napisano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Podepnę się do tematu. Dzisiaj rano oddałem ramę do tego machera, wieczorem mam mieć odbiór. Pęknięcie nad spawem, jak na zdjęciu, nic nie powiedział. Dziwi mnie tylko, że na hasło /może dłuższą sztycę włożę/ powiedział, że mam nic nie kombinować, bo pęknie w innym miejscu i tak trochę mi zabił klina. Niby zasada dźwigni tutaj wchodzi, ale czyżby ten spaw był na tyle mocny że da radę to utrzymać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Ten pod pęknięciem utrzymał : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry2407 Napisano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 coraz gorsze te ramy robią. Ale niestety takie są skutki pogoni za wagą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 A ja myślę, że tu nie o wagę chodzi. Ma być tanio, bo tego ludzie oczekują. Dużo i tanio :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 W dniu 2.08.2019 o 22:51, Booby napisał: Gdzie bym nie uderzał ze spawaniem ramy rowerowej to każdy wstawiał mi bloka że to od razu pęknie obok spawu itp. Z forum Bike Radar: Cytat I used to be a welder. Doesn't matter where it is on the frame, it will be weaker after welding. Aluminium frames are heat treated after manufacturing to relieve stresses and also temper the aluminium. Welding it after that heat treatment reintroduces stress due to heat distortion and also makes the parent metal around the weld more brittle. Źródło: https://forum.bikeradar.com/viewtopic.php?t=13086921 Mówiąc krótko, spawanie odwraca proces obróbki cieplnej, któremu aluminiowe ramy są poddawane po wyprodukowaniu - zwiększa naprężenia i powoduje, że metal staje się bardziej kruchy. Moim zdaniem nie warto wydawać 450-500 zł na naprawę ramy, kiedy nowa kosztuje w granicach 1000 zł, tym bardziej, że zzza podanych wyżej powodów za jakiś czas może znowu pęknąć, w okolicach spawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi