greyspider Napisano 25 Lipca 2019 Napisano 25 Lipca 2019 Witam, Jeżdze na rowerze trail, mam koła 29 cali, opony: MAXXIS Minion DHF 29x2.3, 60TPI, EXO, TR/ MAXXIS DHR II 29x2.3, 60TPI, EXO, TR, Tubeless Mam aktualnie wlane mleko w obu kołach, wczoraj miałem pierwszą dziure, nigdy nie mialem w sumie mleka i się przestraszyłęm bo zauważyłem że powietrze uchodzi, wbił mi się jakiś ostry mały patyk, wyjąłem go i powietrze wciąż uchodziło, przytrzymałem palcem na 10 sek i kminiłem czym to zatkać, potem puściłem i okazało się że nic nie uchodzi. Nie wiedziałem że tak wygląda proces "załatywania" poprze mleko. Osobiscie sądziłem iż to szybciej będzie trwało, dobrze że usłyszałem że powietrze lekko uchodzi. Kreska była mała, linia 2-3mm. Dopompowałem powietrzę kompresorem na stacji i wrocilem do domu bo myslalem ze uchodzi, okazalo sie na drugi dzien ze dziurka faktycznie sie załatała. Dziure sobie tlumacze tym ze w przednim kole gdzie zrobila sie dziura mialem jakies 1,6 bara, kolega ktory jezdzi enduro ma 2 bara z przodu i z tylu - mowi ze wtedy ciezej o dziure bo opona nie dociska sie w calosci tylko tymi wypustkami i gorzej przebic. By uniknac gorszych sytuacji takich ktorych mleko nie zrobi swojej roboty chcialbym od teraz nosic zapasową awaryjną dętke w plecaku. Poczytalem troche i znalazlem dętke schwalbe Extra Light do kół 27,5 - 29 cali, kosztuje 23 zł, wazy tylko 140 g, grubość od 1,5- do 2.4 (moja grubosc to 2.3 wiec chyba sie łapie). I teraz pytanie czy to dobry wybór? Czy szukac innej detki. Powiedzmy ze lapie dziure gdzies 40km od swojego domu, zdejmuje opone, rozumiem ze wylewam (niestety) mleko, i wkladam dętke i pompuje ją ręczną pompką - i teraz pytanie czy potrzebuje lekkiej detki do moich opon czy lepiej wlozyc cos dobrego - by móc jeszcze potem znowu jezdzic na tej oponie gdzie powiedzmy zrobila sie dziura? Jakie dętki nosicie ze sobą do swoich kół 29 cali? I czy to prawda ze moge kupic dętke 27.5 lub 28 cali i oszczedzic na wadze bo ona i tak wejdzie do moich kół? Jak to jest z szerokoscia? Jak mam 2.3 szerokosc to w tych granicach pewnie musze szukac detki tak? Prosze o porady bo jestem w tym nowy. Ewentualnie moze jakis zestaw naprawczy do opon? Gdzie zdejmuje opone, klade poziomo?? tak by mleko sie nie wylalo i z wewnatrz przyklejam jakas latke by zalatac dziure ktora mleko nie zakleilo. Jakie sa najlepsze metody naprawcze?
greyspider Napisano 25 Lipca 2019 Autor Napisano 25 Lipca 2019 Takie mi sklep poleci stacjonarny, chyba sie zdecyduje, nie ma co kombinowac, 140g czy 195g, te cienkie pewnie latwo sie przebija:https://allegro.pl/oferta/detka-detki-continental-mtb-29-28x1-75-2-5-presta-7351886377?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=EAIaIQobChMImtOOt-zP4wIVlumaCh0Jcgi2EAQYAiABEgK5dfD_BwE Ciekawi mnie tylko ze ten coninental ma szerokosc od 1.75 do 2.5 - jakos bardzo rozciagliwa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.