TjakTomek Napisano 24 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Airmax jest tani, ponoć niezawodny. Pomiar z dokładnością do 1 PSI. Airchecker dokładniejszy - pomiar z dokładnością do 0,1 PSI, dodatkowo ma funkcję spuszczania powietrza. Pytanie, czy ta funkcja ma sens gdy opony są zalane mlekiem? Czy po naciśnięciu zaworka wyjdzie całe mleko w nim się znajdujące i będzie można podłączyć urządzenie i skorzystać z tej funkcji, czy dalej będzie zalepiać manometr? Różnica w cenie 20zł. Do tej pory używam przejściówki na auto i nożnej pompki samochodowej z manometrem. Jest już leciwa i nie ma pewności czy dokładna tak jak kiedyś była (idealnie dokładna), a chcę mieć ciśnienie w oponie pod kontrolą. Dobrze by było aby manometr mógł również mierzyć ciśnienie w amortyzatorze. Nie wiem czy pompka z Decathlonu jest precyzyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 25 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Z tych tańszych jest jeszcze manometr od Pro (Shimano). https://allegro.pl/oferta/pro-manometr-cyfrowy-pressure-checker-av-sv-8082753632 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 25 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Używam Schwalbe Airmax Pro i jak na razie złego słowa nie mogę powiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 27 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Ten Schwalbe Airmax to tylko brandowany OEM. Sam mam to samo tylko brandowany jako "BETO" i kosztował 40 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 29 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 To tak jak w pompkami do amortyzatorów, te same występują pod różnymi markami. Ostatecznie kupiłem manometr od Pro, bo ma przycisk do upuszczania powietrza i na mojej liście zakupów była też mini pompka od nich. Strasznie malutki jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel33mc Napisano 29 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Gdzie kupiłeś ten zestaw wkładów do wentyli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 30 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 https://www.cyklomania.pl/continental-wklad-zaworu-presta-10szt-klucz,id7041.html Kluczyk daje radę. Zmieniłem wczoraj wkłady na nowe, pierwszy raz użyłem elektroniczny manometr. Okazało się, że moja poczciwa samochodowa pompka z manometrem zaniża o 1,5 PSI. Mogło być gorzej, ale przy oponach plusowych 1PSI ma znaczenie. Jeździłem na 10,5PSI przód i 11,5PSI tył - to już ryzykownie niskie ciśnienie przy oponach 2,8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 31 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 0,1 PSI to ok. 0,007 bar. Zauważasz w praktyce, czy to raczej efekt placebo? Nawet ten 1 PSI to nadal 0,07 bar, tymczasem grubość wskazówki manometru pompki stacjonarnej, nawet najlepszej, nie pozwala odróżnić pomiędzy sobą ciśnień mniejszych niż 0,1 bar. Przerost formy nad treścią. To, co pokazuje dany manometr to jedno, ale sens tego wskazania to drugie - 10,256213456 PSI ma taki sam sens, jak 10,3 PSI, a w zasadzie 10 PSI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 31 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 0,1 PSI to może być błąd pomiaru. Jednak różnicę 1PSI odczuwam wyraźnie. Wczoraj testowałem ciśnienie ustalone według nowych pomiarów 12 PSI przód i 13PSi tył - porażka. Pierwsze co zrobiłem po powrocie do domu to zmniejszyłem o 1,5PSI - tak aby stary manometr pokazywał tyle co wcześniej, a wedle nowego elektronicznego jest to 10,5 PSI przód, 11,5 tył - dla mnie optymalne, przetestowane ciśnienie. Teraz tylko będę pilnował aby zawsze tyle było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.