wkg Napisano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 No właśnie. Przejedź się na Fuji Jari 1.5, jak nie będzie pasował to myśl o XC HT. Jak dużo tych korzeni to od razu o XC HT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 7 godzin temu, Qaed napisał: Marin Muirwoods bardzo mi się nie podoba, więc odpada nie chciałbym jeździć na rowerze, który mi nie pasuje pod względem wyglądu. Ciekawie wygląda koncepcja całkowicie sztywnego roweru xc, tylko z drugiej strony tak sobie myślę , czy ma sens wywalać jakiś fajny powietrzny amorek z nowego roweru i dawać karbonowy widelec? Najlepiej złożyć na przyzwoitym osprzęcie , często też producenci wypuszczają te samą ramę że słabszym osprzętem , bądź używka w dobrej cenie tak dobrej że opłacała by się modernizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 No i mam już mętlik w głowie. Byłem przymierzyć jari. Niestety 1.5 już nie było i sprzedawca zaproponował mi 2.3. Nawet dodał, że na początek lepiej by było 2.3 bo osprzętowo delikatnie słabszy ale i tak frajda będzie idealna a po czasie mogę sobie powymieniać co będę chciał. Jakieś podpowiedzi ? Bo już nie wiem co robic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 1) Geometria jest ta sama więc nie musisz przymierzać dokładnie tego samego modelu. 2) Ściemniał. 1.5 to alu + karbon a 2.5 i 2.3 to stal. 3 kg różnicy, co on ramę i widelec chce zmieniać ? A jak się czułeś na tych rowerach to już Ty powinieneś napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 No właśnie nie mogłem pojeździć bo kaucje chcieli abym zapłacił za wybrudzenie roweru Na sucho było spoko. Cholerka juz nie wiem co robic... Mam mętlik w głowie i coraz wiekszą ochotę zostać przy moim złomku .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 To jakiś chory sklep - nie dosyć, że kłamie w żywe oczy to kaucja za zabrudzenie ???? Rozmiar chociaż dobrałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 Tak tak 56. To odrazu było wiadomo, że taki rozmiar. Tzn sprzedawca powiedział, że to specyficzne rowery i nauczyć się trzeba na nich jeździć. No i o glebę nie dużo. No a jednak szkoda by było poobijać rower. Jeszcze brałem pod uwagę marina. Lecz on nawet mi sie nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 Ale co to znaczy specyficzne ? Że gravele czy że Fuji ? Mariny mi też się nie podobają : ) Fajne są Canyony carbonowe ale to już takie ścigacze z szerszą opona i endurancową geo a zresztą nie ta cena ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 Specyficzny ze inaczej sie jezdzi tym niz moim decathlonowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 No to zawsze tak będzie ... wąski w kierownicy, niższy ... ludzie jak się przesiadają z powrotem na MTB mówią, że jak w autobusie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) To podsumowując Jari 2.3 ma korbe 44/28 jari 1/5 ma 46/30 kaseta to 12/36 11/34 13 przeciwko 10,5 kg Z jednej strony rozsadek mowi o tym ze mniejsza kasa bedzie lepsza ale z drugiej jak jest opcja to moge doplacic. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez djzwierzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 Jak nie jeździsz w ciężkich górach to 46-30 wystarczy z zapasem. Inne gravele mają młynek 34 najczęściej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 No to inaczej. Czy osprzęt z 2.3 starczy czy jednak będzie delikatnie brakować ? Chociaż korbę i kasete można wymienić bez wymiana przerzutki prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 Chyba tak ale nie jestem ekspertem. Brałbym jednak 1.5, 3kg rożnicy to nie w kij dmuchnął - szczególnie, że chcesz szybko. Sztywne osie i taper - również. Te stalowe rowery to na wielkie wyprawy ze sporym obciążeniem, obije Ci się to zawsze rdza jest twoim wrogiem : ( Steal is real ale trzeba to lubić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 Na kole ostatnio załadowałem w sakwy 20 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 Czy stalowy rower podczas użytkowania w zimie nie zardzewieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 Na zimę najlepszy jest trup. Napęd niszczeje w ekspresowym tempie, w stalowym rowerze ruda pojawi się w rurze sterowej, suporcie, sztycy, wszelkie otarcia pokryją się rudą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Kurcze no a już się zdecydowałem na 2.3. Pytanie jak zabezpieczyć rower aby to sie nie pojawiło ? myślę żeby w newralgicznych miejscach po obklejać rower. Czyli dalej wszyscy uważają aby brać amelinium ... Lub druga opcja. Zostawic zlomka i nim do pracy jechac w zimie. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez djzwierzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 2 godziny temu, djzwierzak napisał: Czyli dalej wszyscy uważają aby brać amelinium ... Cóż - jeżeli to ma być rower na dalekie wyprawy - bierz stal. Przy bagażach 3 kg nie zrobi Ci różnicy. Ale jak chcesz śmigać szybciej po twardym (po miękkim nie będzie szybciej a może być wolniej) - bierz aluminium + karbon a lepszy osprzęt jako bonus. Jak wszyscy Ci mówią, że jesteś koniem - kup sobie uzdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 W dniu 5.08.2019 o 00:27, wkg napisał: Marin Miurwoods - no fajnie, reklamowany tu szeroko ale proponuję go najpierw zobaczyć i próbować podnieść. Ciężki, budżetowy grzmot, nie dla kogoś kto jeździ 30 km/h To jest dokładnie taki sam "grzmot" jak wszelkie stalowe budżetowe gravele typu Four Corners czy Jari 2.x ;) I może mieć dokładnie takie samo zastosowanie, tyle że nie oferuje baranka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Ważyłeś to ? Toż to z 17 kg waży, ledwie zdołałem podnieść ... jakaś porażka i do tego paskudny. No, uroda to subiektywna sprawa, wiem ale jakoś mi się z Ukrainą kojarzył : D Gdzie tam porównanie do stalowego Jariska ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 18 godzin temu, djzwierzak napisał: No to inaczej. Czy osprzęt z 2.3 starczy czy jednak będzie delikatnie brakować ? Chociaż korbę i kasete można wymienić bez wymiana przerzutki prawda ? Jak od razu chcesz coś zmieniać to lepiej rozejrzyj się też wśród innych sprzętów. Z tego co piszesz wynika, że są kwestie które niezbyt rozumiesz, a do tego to chyba jak na razie jedyny rower do którego próbowałeś się "przysiąść". Nawet ja coś innego Ci się na pierwszy rzut oka nie widzi, to idź do sklepu, zobacz, przymierz, bardzo prawdopodobne że wybierzesz coś innego niż początkowo zakładałeś Teraz, wkg napisał: Ważyłeś to ? Tak. 13,5kg w rozmiarze L. Teraz, wkg napisał: ledwie zdołałem podnieść Uuu, no to ćwiczyć trzeba Teraz, wkg napisał: jakaś porażka i do tego paskudny. No, uroda to subiektywna sprawa, wiem ale jakoś mi się z Ukrainą kojarzył No i dlatego super jako mieszczuch, zwłaszcza w czarnym kolorze - nie rzuca się w oczy i wygląda oldskulowo. Zresztą wygląda praktycznie identycznie jak Four Corners (tak, ten też jest kontrowersyjny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 OK, po prostu zobaczyłem i uciekłem ale co tam kto lubi ... Ja mam swoje stalowe marzenia ale wyglądają zupełnie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 6 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 No właśnie innych w moim budżecie ciężko. Marina dziś dosiadłem. Taki hmmm dziwny. Jakaś taka turystyczna pozycja. Wole jednak lepiej się pochylić na baranie. Do tego ta rama która idzie w dól. Niema takiej prostoty w ramie. Tylko udziwnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 6 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Teraz, djzwierzak napisał: No właśnie innych w moim budżecie ciężko. Marina dziś dosiadłem. Taki hmmm dziwny. Jakaś taka turystyczna pozycja. Wole jednak lepiej się pochylić na baranie. Do tego ta rama która idzie w dól. Niema takiej prostoty w ramie. Tylko udziwnienia. A jak by taki porównać jari 1.5 do tego http://skleprower.pl/rower-octane-one-2019-gridd-28-p-201.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi