dominikpl72 Napisano 22 Lipca 2019 Napisano 22 Lipca 2019 Panowie - mam pytanie - na ile odczuję zmianę geometrii roweru. Obecnie - do rekreacyjnej jazdy XC po płaskich terenach Wielkopolski preferuję "kwadratową", "crossową" geometrię ram. Takie ramy mają zazwyczaj relatywnie krótką górną rurę, wysoką główkę ramy i kąt główki ramy ok. 70 stopni i powodują, że rower na płaskim terenie jest "zwrotny" i "zwinny". Mam taką ramę i mi pasuje.. I teraz - jest sobie rama (Leader Fox Benton) o geometrii pokazanej w załączonym pliku - jej charakterystyczną cechą jest kąt główki ramy wynoszący 68,5 stopnia i co za tym idzie - już bardzo krótka efektywna długość górnej rury - 589 mm (zazwyczaj przy ok 70 st jest ok 610 mm) I teraz pytanie - na ile taki rower będzie mniej zwrotny i zwinny w płaskim terenie wzgl ramy z bardziej pionowym kątem główki. Rozumiem ze założeniem jest większa stabilność na zjazdach ale ja tego nie potrzebuję... A jak to będzie odczuwalne na podjazdach - gdybym chciał kiedyś wziąć rower w góry ? Cytuj
wkg Napisano 22 Lipca 2019 Napisano 22 Lipca 2019 No, kąt główki a długość górnej rury to jakby nie związane. Fakt - teraz są modne rowery z dłuższą rura, krótszym mostkiem i płaskim kątem główki ale te dwie rzeczy nie musza iść w parze. Ten rower ma piekielnie "kwadratową" geometrie - tzn jest wysoki i króciutki. Podsiodłówka 509, głowka 125 a do tego górna rura TTh 590 ? Na ścieżkowca to powinien mieć z 640 ! Rozstaw kół niewielki - typowy dla XC. Moim zdaniem ten rower jest dziwny - po co komu "ścieżkawy" kąt główki przy kwadratowym rowerze ? Ale znowu nie przesadzajmy - to nie jest 66 czy 65 stopni. W górach będzie średni na podjazdy - co prawda całkiem długi tylny trójkąt 450 pomoże ale kwadratowa, wysoka, krótka sylwetka już nie bardzo. Martwiłbym sie bardziej o zjazdy - na podjeździe najwyżej zsiądziesz lub poderwie Ci się przednie koło - na zjeździe fikniesz przez kierownicę. Niby kąt główki lepszy na góry niż typowy dla XC 90stopni ale taki kwadraciak nigdy nie będzie pewny. Bardzo dziwny ten rower - taki Cube z bardziej płaską główką. Jego rekreacyjne wymiary nie pasują do kąta główki. Ale to tylko moja opinia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi