bortas Napisano 18 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Witam, Na wstępie: nie wiem w który dział wrzucić ten temat. od 7 lat jeżdżę na najtańszym rowerze Kross (Hexagon V2), a właściwie została już tylko rama i siodełko z oryginału. Przystosowałem ten rower do jazdy po mojej okolicy (60% asfalt, kostki, płyty i 40% polne drogi, ścieżki leśne, szutrowe). Jeżdżę na oponach Kenda k838. Moje dystanse to max 60 km. No i mam ostatnio takie dylematy, czy wymienić rower na coś z większym kołem? Cross, trekking, czy też może gravel? Na obecnym rowerze jeździ mi się całkiem przyjemnie, ale może jednak większe koło oznacza większy komfort? Jeśli ktoś przesiadał się z podobnego rozwiązania jak moje obecne na jeden z tych 3ch wymienionych rodzajów rowerów to proszę o informację, czy warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 18 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 32 minuty temu, bortas napisał: Przystosowałem ten rower do jazdy po mojej okolicy 33 minuty temu, bortas napisał: Na obecnym rowerze jeździ mi się całkiem przyjemnie Lepsze jest wrogiem dobrego, ale jeśli chcesz to zmieniaj, kto ci zabroni. 33 minuty temu, bortas napisał: ale może jednak większe koło oznacza większy komfort? Komfort daje głównie balon opony. Jak masz 26 x2,2 cala to średnica taka jak 28x1,4 cala a komfort lepszy. 33 minuty temu, bortas napisał: Cross, trekking, czy też może gravel? 36 minut temu, bortas napisał: (60% asfalt, kostki, płyty i 40% polne drogi, ścieżki leśne, szutrowe). Może będzie lepiej na gravelu na szosie, ale w terenie raczejj nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 18 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 5 minut temu, dovectra napisał: Lepsze jest wrogiem dobrego, ale jeśli chcesz to zmieniaj, kto ci zabroni. Jak już brać się za złote myśli to poprawnie - NOWE / NOWSZE jest wrogiem dobrego ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExtraThicc Napisano 18 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Ja przesiadłem się po 10 latach jeżdżenia na 26" Levelu A6 na gravela właśnie. Z tym, że dla mnie priorytetem była prędkość i lekkość jej uzyskiwania/utrzymywania. Co do komfortu to na oponach 35-38c nie zauważam żeby spadł (przynajmniej na typach nawierzchni, które wymieniasz), a ze względu na większe koło pewne przeszkody pokonuje się łatwiej. Ogólnie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.