Katrina Napisano 17 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 W rowerze mam nadtarty z zewnątrz pancerz linki prowadzącej linkę do tylnej przerzutki, więc warto by aby to chodziło możliwie jak najlepiej. Na stanie nie mam pancerza przerzutkowego - ostał mi się tylko hamulcowy. Tenże stosowałam już nie raz i działało extra. Zwłaszcza jak się dokropiło nieco oleju do środka pancerza. ALE: dlaczego są 2 rodzaje pancerzy i jaka jest różnica między nimi i dlaczego lepiej do przerzutek przerzutkowy a do hamulców hamulcowy? [żeby nie było - wiem jak są ułożone nitki stalowe w obu pancerzach, ale nie wiem dlaczego tak?] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 18 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Ciężko w google wpisać? http://emtb.pl/forumo/showthread.php?tid=1589 Albo na forum w archiwum poszukać? Temat wałkowany tyle razy, że nikt już po prostu o tym nie pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Katrina Napisano 26 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Może i wałkowany ale wykorzystanie tego co jest pod ręką bardzo kusi, przyspiesza i... ;) Do rzeczy. Nie mając przerzutkowego, wsadziłam pancerz hamulcowy. Oczywiście z solidnym naciągnięciem linki i tak dalej. Zero luzu linki na manetce itp. Już na początku straciłam pierwszy z biegów i mimo regulacji barylką przy przerzutce nie udało się go odzyskać. No ale to bieg do jazdy pod pionową górę więc temat odpuściłam i jeździłam dalej. Po dwóch dniach okazało się, że w zasadzie to przesunięciu uległo nie 1 ale ze 3 biegi. W dodatku zmiana biegów nie była zbyt precyzyjna, a wręcz wymagała dopychania. Jakiś czas potem wymieniłam pancerz na przerzutkowy i... nagle wszystko zaczęło wchodzić jak powinno. Klik i już. Czyli różnica między pancerzami jest i to olbrzymia. Z jakiegoś powodu ten pancerz jest zbudowany inaczej niż hamulcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.