bortas Napisano 16 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Witam, poszukuję adapterów do v-brake. Nie mogę namierzyć jakichś w polskich sklepach. Wydaje mi się, że dobrze szukam :) Moje pytanie, czy zna ktoś miejsce gdzie takie adaptery można kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 16 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Jest kilka opcji, ale w Polsce raczej niczego nie namierzysz, bo mało kto się w coś takiego bawi. Jedyna "miejscowa" opcja to montaż hamulców szczękowych mocowanych do otworu nad kołem, ale musisz znaleźć takie z odpowiednim zasięgiem ramion i liczyć się ze spadkiem skuteczności względem V-ek. No i dochodzi wymiana klamek... Opcje zagraniczne to: adapter klocków - moim zdaniem najsłabsza opcja, bo zmienia geometrię hamulca adapter pivotów - prawie ideał, bo unosi cały hamulec i nic nie zmienia w hamowaniu ekstra długie ramiona hamulców - coś pośredniego pomiędzy pierwszą i drugą opcją. Na przesyłkę z chin czeka się niecały miesiąc i często na szukanie u nas poświecisz więcej czasu... PS: Warto wspomnieć też o adapterach pozwalających zamontować hamulce tarczowe, bo skoro i tak zmieniamy koła? Oczywiście wymaga to zakupu zacisków dodatkowo i tarcz. No i dochodzi kwestia bezpieczeństwa, bo nie każdy stary widelec zniesie wyginanie przy hamowaniu w ten sposób... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 16 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Przerabiałem temat, wg moich poszukiwań sens mają tylko adaptery podwyższające mocowanie piwotów , do dostania tylko na Aliexpress, ale czas oczekiwania to jednak min 6 tygodni, akurat wyjdzie po wakacjach... Najsensowniejszym rozwiązaniem wydaje się być przerobienie ramy pod tarczę, widelca w sumie też - ale tu jest do wyboru modyfikacja lub wymiana. Sens takich zabiegów rozbija się o to czy jesteś pewien że będziesz ramę używał jeszcze przez dłuższy czas, bo wszystko sprowadza się do kosztów. Przy stali tylne mocowanie pod tarczę to ok 250-300zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 17 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 A ja się zastanawiam, czy te adaptery z ali można zamontować w drugą stronę, aby zmienić większe koło na mniejsze. W teorii przeciwwskazań nie widzę ale czasem praktyka mówi co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bortas Napisano 17 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Dzięki za odpowiedzi. Chyba zostawię w spokoju ten rower i może jednak kupię nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 I to jest najlepsza opcja, bo większe koło włożysz, ale geometria ramy do mniejszych zostanie i to nigdy nie będzie jak mogłoby być. 3 godziny temu, Roballinho napisał: czy te adaptery z ali można zamontować w drugą stronę Można - odwracamy i zamieniamy stronami. Gdzieś na forum widziałem jak ktoś tak zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.