bortas Napisano 16 Lipca 2019 Napisano 16 Lipca 2019 Witam, poszukuję adapterów do v-brake. Nie mogę namierzyć jakichś w polskich sklepach. Wydaje mi się, że dobrze szukam :) Moje pytanie, czy zna ktoś miejsce gdzie takie adaptery można kupić?
seraph Napisano 16 Lipca 2019 Napisano 16 Lipca 2019 Jest kilka opcji, ale w Polsce raczej niczego nie namierzysz, bo mało kto się w coś takiego bawi. Jedyna "miejscowa" opcja to montaż hamulców szczękowych mocowanych do otworu nad kołem, ale musisz znaleźć takie z odpowiednim zasięgiem ramion i liczyć się ze spadkiem skuteczności względem V-ek. No i dochodzi wymiana klamek... Opcje zagraniczne to: adapter klocków - moim zdaniem najsłabsza opcja, bo zmienia geometrię hamulca adapter pivotów - prawie ideał, bo unosi cały hamulec i nic nie zmienia w hamowaniu ekstra długie ramiona hamulców - coś pośredniego pomiędzy pierwszą i drugą opcją. Na przesyłkę z chin czeka się niecały miesiąc i często na szukanie u nas poświecisz więcej czasu... PS: Warto wspomnieć też o adapterach pozwalających zamontować hamulce tarczowe, bo skoro i tak zmieniamy koła? Oczywiście wymaga to zakupu zacisków dodatkowo i tarcz. No i dochodzi kwestia bezpieczeństwa, bo nie każdy stary widelec zniesie wyginanie przy hamowaniu w ten sposób...
RafalxM Napisano 16 Lipca 2019 Napisano 16 Lipca 2019 Przerabiałem temat, wg moich poszukiwań sens mają tylko adaptery podwyższające mocowanie piwotów , do dostania tylko na Aliexpress, ale czas oczekiwania to jednak min 6 tygodni, akurat wyjdzie po wakacjach... Najsensowniejszym rozwiązaniem wydaje się być przerobienie ramy pod tarczę, widelca w sumie też - ale tu jest do wyboru modyfikacja lub wymiana. Sens takich zabiegów rozbija się o to czy jesteś pewien że będziesz ramę używał jeszcze przez dłuższy czas, bo wszystko sprowadza się do kosztów. Przy stali tylne mocowanie pod tarczę to ok 250-300zł.
Roballinho Napisano 17 Lipca 2019 Napisano 17 Lipca 2019 A ja się zastanawiam, czy te adaptery z ali można zamontować w drugą stronę, aby zmienić większe koło na mniejsze. W teorii przeciwwskazań nie widzę ale czasem praktyka mówi co innego.
bortas Napisano 17 Lipca 2019 Autor Napisano 17 Lipca 2019 Dzięki za odpowiedzi. Chyba zostawię w spokoju ten rower i może jednak kupię nowy.
seraph Napisano 17 Lipca 2019 Napisano 17 Lipca 2019 I to jest najlepsza opcja, bo większe koło włożysz, ale geometria ramy do mniejszych zostanie i to nigdy nie będzie jak mogłoby być. 3 godziny temu, Roballinho napisał: czy te adaptery z ali można zamontować w drugą stronę Można - odwracamy i zamieniamy stronami. Gdzieś na forum widziałem jak ktoś tak zrobił.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.