nightgeen Napisano 15 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Koło przednie do mistrala Witam, jestem swieżakiem na forum. Proszę o pomoc w doborze koła przedniego do roweru o rozstawie widelca 90mm. Nigdzie nie mogę dostać takiej obręczy 28 cali. Reanimuję rometa mistrala ale z nowymi częściami by dało się jeździć. Proszę o fachową pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 16 Lipca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Prawdopodobnie w tym Romecie, masz koło 27", które co śmieszne jest większe niż 28" Możesz je zamienić i kupić 28" żeby było w dzisiejszym standardzie, tylko wtedy mogą wystąpić problemy ze szczękami hamulców, które okażą się za krótkie i będą wymagały, albo podpiłowania albo wymiany na dłuższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 16 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Nie kupisz takiego nowego kola. Nowe piasty maja standardowo szerokość 100mm. Rozginanie przedniego widelca zdecydowanie odradzam. PRLowskie widelce i bez tego nie grzeszą wytrzymałością. Chyba, ze wymienisz tez widelec na współczesny ze sterami 1". Mistral miał koła 27" a nie 28". Stare 27" jest trochę większe niż współczesne 28". Może być kłopot z dopasowaniem hamulca (może mieć za krótkie szczęki, choc akurat rometowskie były dosyć długie). Szukaj po bazarach i złomowiskach starych kół 27". Jak koniecznie chcesz nową obręcz (z uwzględnieniem uwagi o hamulcu) to przynajmniej piasta będzie ci potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightgeen Napisano 16 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Dziękuję za cenne uwagi. Nie wiem czy to dobry pomysł pomysł ale myślałem o rozgięciu widelca. Ewentualnie będę musiał kupić nowy widelec z rozstawem 10 cm. Naprawdę dziękuję Wam za komentarze bo szczerze mówiąc nie spodziewałem się że ktoś podejmie temat. Mam już rower trekkingowy, ale pomyślałem o złożeniu Ala szosy. Kupiłem mistrala za 60 zł. Rozmontowalem go do zera i po dokładnym sprawdzeniu doszedłem do wniosku że zostaje tylko rama. Z suportem jakoś poradzę, ale pierwszy opór to ta szerokość montażowa widelca. Jak ktoś ma sugestie i pomysły to będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightgeen Napisano 16 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Jak z Waszą pomocą rozwiążę ten problem to biorę się za czyszczenie i malowanie ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 17 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Najtaniej wyjdzie kupić jakieś koła z demobilu (Romety Pasat, Gazela, Orkan Wagant miały taki sam rozmiar kół). A allegro są jakieś koła, ale o rozmiarze piasty raczej cicho - https://allegro.pl/kategoria/kola-pozostale-251520?price_from=25&string=koło 27&order=p&bmatch=baseline-var-n-dict4-eyesa-bp-spo-1-3-0619 Na bogato, to można aluminiowe obręcze Remerx 27x1,1/4 (18x630), nowe piasty można wciąż kupić, ale to raczej najniższa półka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 17 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 W dniu 15.07.2019 o 23:24, nightgeen napisał: doborze koła przedniego do roweru o rozstawie widelca 90mm Takie piasty mam, i rometowskie i niemieckie w dobrym stanie mechanicznym. Jak sobie zapleciesz kółka to mogę oddać za browara, pisz na prw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightgeen Napisano 17 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Witam, chętnie skorzystam z Twojej propozycji i wezmę przednią piastę. Nie zaplatałem koła i pewnie zrobiłbym ósemkę zamiast koła. Ale to jedyne wyjście. Zaplątanie zlecę fachowcom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightgeen Napisano 20 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Witam ponownie. Rama i akcesoria już pomalowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightgeen Napisano 20 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2019 tak myślę by odpiłować ten uchwyt na dynamo lub wykorzystać do zamontowania białego odblasku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightgeen Napisano 20 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2019 może ktoś wie jak złożyć wolnobieg od Rometa bo rozebrałem i nie wiem jak poskładać te żółte blaszki z zapadkami ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Tu jest instrukcja: http://mslonik.pl/rowery/technika/701-rozbieram-wielotryb ale ja bym się w to nie bawil, tylko kupił nowy (gwint jest ten sam). 6 biegowy wchodzi zwykle w miejsce 5 biegowego bez problemów. https://allegro.pl/oferta/wolnobieg-6-rzedowy-sunrace-mfm2a-14-28t-shimano-7858475418?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=EAIaIQobChMIhs-hgLrf5AIVwtmyCh1peQ8DEAQYBSABEgKeLPD_BwE https://allegro.pl/oferta/wolnobieg-6-rzedowy-freewheel-14-28t-brazowy-7230928096 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Kto malował ramę? Gwinty w mufie suportowej zamalowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightgeen Napisano 21 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Witam ponownie i dzięki za cenne uwagi. Właśnie posłucham dobrej rady i wolnobieg kupię nowy. A jeśli chodzi o ramę to ja ją malowałem, a gwintu w sporcie rama nie ma bo wchodzą miski wciskane. Znalazłem na allegro coś takiego https://allegro.pl/oferta/tuleja-suportu-angielskiego-bsa-surowa-28120-7851953042?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare Wtedy zamontuje kompaktowy suport na łożyskach maszynowych na kwadrat. Myślę że to dobry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightgeen Napisano 21 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2019 https://allegro.pl/oferta/manetka-shimano-tourney-sl-tx30-7-rzedowa-prawa-7136336123?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare Taka będzie manetka tylko 6 rzedowa. Kierownica prosta coś takiego... https://allegro.pl/oferta/kierownica-rowerowa-cross-600x-35mm-6-7828558494?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare A klamki będą .... https://allegro.pl/oferta/klamki-hamulca-saccon-2-szt-czarno-biale-7538368593?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare Do tego czerwone chwyty. Proszę o komentarze i sugestie, będę wdzięczny.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightgeen Napisano 3 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Pomyślałem że podzielę się wrażeniami jak wygląda wolnobieg Romera od środka i poniżej kilka fotek Ułożone kulki na smar Jeszcze poskładać zapadki i żółte blaszki które działają jak sprężynki do zapadek Tu już udali mi się całość zmontować. Zostało jeszcze założyć podkładki dystansowe i poukładać kulki na smar. Na koniec nakrętka z lewym gwintem. Całość skręcona wygląda podobnie jak w Shimano. Przy okazji czyszczenie kół wełna stalową do połysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightgeen Napisano 26 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Witam, udało się już zgromadzić wszystkie potrzebne elementy by złożyć rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightgeen Napisano 26 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Jak widać na foto nie będzie to odtworzenie Mistrala w oryginalnej wersji. Gromadząc części miałem już plan jak będzie wyglądał rower w wersji końcowej. Celowo nie będzie przedniej przerzutki, ponieważ do jazdy rekreacyjnej nie jest ona potrzebna. Myślę że zdecydowanie lepiej wygląda jeden blat z przodu. Zaplanowałem że będzie to 44 zęby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightgeen Napisano 26 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Skoro jestem przy napędzie to napiszę kilka słów o łańcuchu który zastosowałem. Zamontowałem nowy łańcuch 7 rzędowy by współpracował z 7 rzędowym wolnobiegim Shimano ( na zdjęciu powyżej ) chciałem aby wszystko było kompatybilne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightgeen Napisano 26 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Został mi taki wolnobieg mało używany więc postanowiłem że go wykorzystam. Największa zębatka 34 zęby nie będzie wykorzystywana zbyt często a przy okazji pełni funkcję osłony szprych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightgeen Napisano 26 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Rozstaw tylniego widelca ramy w Romecie to 126 mm. Po zamontowaniu tego wolnobiegu wyszło 130 mm, więc koło ładne weszło do ramy. Tylna oś z Rometa, nowe nakrętki stożkowe. Tu już widać założoną oponę. Zaplanowałem że będą to opony z białym bokiem rozmiar 32 - 630 KENDA. Myślę że taki zestaw będzie wyglądał dobrze. Nowe ochraniacze dętek , dętki używane z własnych zapasów i talk techniczny. Koła zostały złożone Przednie koło aluminiowe , 18 - 630 piasta na łożyskach maszynowych z samozamykaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.