Skocz do zawartości

[Renowacja] Budowa roweru na ramie romet mistral

nightgeen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koło przednie do mistrala

Witam, jestem swieżakiem na forum. Proszę o pomoc w doborze koła przedniego do roweru o rozstawie widelca 90mm. Nigdzie nie mogę dostać takiej obręczy 28 cali. Reanimuję rometa mistrala ale z nowymi częściami by dało się jeździć.

Proszę o fachową pomoc

• Mod Team
Napisano

Prawdopodobnie w tym Romecie, masz koło 27", które co śmieszne jest większe niż 28":excl:

Możesz je zamienić i kupić 28" żeby było w dzisiejszym standardzie, tylko wtedy mogą wystąpić problemy ze szczękami hamulców, które okażą się za krótkie i będą wymagały, albo podpiłowania albo wymiany na dłuższe.

Napisano

Nie kupisz takiego nowego kola. Nowe piasty maja standardowo szerokość 100mm. Rozginanie przedniego widelca zdecydowanie odradzam. PRLowskie widelce i bez tego nie grzeszą wytrzymałością. Chyba, ze wymienisz tez widelec na współczesny ze sterami 1".

Mistral miał koła 27" a nie 28". Stare 27" jest trochę większe niż współczesne 28". Może być kłopot z dopasowaniem hamulca (może mieć za krótkie szczęki, choc akurat rometowskie były dosyć długie). Szukaj po bazarach i złomowiskach starych kół 27". Jak koniecznie chcesz nową obręcz (z uwzględnieniem uwagi o hamulcu) to przynajmniej piasta będzie ci potrzebna.

Napisano

Dziękuję za cenne uwagi. Nie wiem czy to dobry pomysł pomysł ale myślałem o rozgięciu widelca. 

Ewentualnie będę musiał kupić nowy widelec z rozstawem 10 cm. 

Naprawdę dziękuję Wam za komentarze bo szczerze mówiąc nie spodziewałem się że ktoś podejmie temat. 

Mam już rower trekkingowy, ale pomyślałem o złożeniu Ala szosy. Kupiłem mistrala za 60 zł. Rozmontowalem go do zera i po dokładnym sprawdzeniu doszedłem do wniosku że zostaje tylko rama. Z suportem jakoś poradzę, ale pierwszy opór to ta szerokość montażowa widelca. 

Jak ktoś ma sugestie i pomysły to będę wdzięczny.

Napisano

Najtaniej wyjdzie kupić jakieś koła z demobilu (Romety Pasat, Gazela, Orkan Wagant miały taki sam rozmiar kół). A allegro są jakieś koła, ale o rozmiarze piasty raczej cicho  - https://allegro.pl/kategoria/kola-pozostale-251520?price_from=25&string=koło 27&order=p&bmatch=baseline-var-n-dict4-eyesa-bp-spo-1-3-0619

Na bogato, to można aluminiowe obręcze Remerx 27x1,1/4 (18x630), nowe piasty można wciąż kupić, ale to raczej najniższa półka.

Napisano
W dniu 15.07.2019 o 23:24, nightgeen napisał:

doborze koła przedniego do roweru o rozstawie widelca 90mm

Takie piasty mam, i rometowskie i  niemieckie w dobrym stanie mechanicznym.

Jak sobie zapleciesz kółka to mogę oddać za browara,  pisz na prw.

Napisano

Witam, chętnie skorzystam z Twojej propozycji i wezmę przednią piastę. Nie zaplatałem koła i pewnie zrobiłbym ósemkę zamiast koła. Ale to jedyne wyjście. Zaplątanie zlecę fachowcom :)

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam ponownie i dzięki za cenne uwagi. 

Właśnie posłucham dobrej rady i wolnobieg kupię nowy. 

A jeśli chodzi o ramę to ja ją malowałem, a gwintu w sporcie rama nie ma bo wchodzą miski wciskane. Znalazłem na allegro coś takiego

https://allegro.pl/oferta/tuleja-suportu-angielskiego-bsa-surowa-28120-7851953042?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Wtedy zamontuje kompaktowy suport na łożyskach maszynowych na kwadrat.  Myślę że to dobry pomysł

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pomyślałem że podzielę się wrażeniami jak wygląda wolnobieg Romera od środka i poniżej kilka fotek

20190930_115213_compress80.jpg

20190930_115223_compress70.thumb.jpg.7211221f77127a8c5a63d646733ff0d6.jpg

20190930_120226_compress1.thumb.jpg.76c4aa8bf3761d31f0a9198bdd4e5352.jpgUłożone kulki na smar

Jeszcze poskładać zapadki i żółte blaszki które działają jak sprężynki do zapadek

20190930_121320_compress69.thumb.jpg.2d6e1ad1476f8768ab39e7c111dd7a0e.jpg

Tu już udali mi się całość zmontować. Zostało jeszcze założyć podkładki dystansowe i poukładać kulki na smar. Na koniec nakrętka z lewym gwintem.

20190930_122543_compress73.thumb.jpg.ff3f5df52ee12fb59bca8d87e5e8cc78.jpg

Całość skręcona wygląda podobnie jak w Shimano.

20190911_173421_compress32.thumb.jpg.86a180c6159bccd73b4860d6d6e2c564.jpg

Przy okazji czyszczenie kół wełna stalową do połysku.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jak widać na foto nie będzie to odtworzenie Mistrala w oryginalnej wersji. Gromadząc części miałem już plan jak będzie wyglądał rower w wersji końcowej. Celowo nie będzie przedniej przerzutki, ponieważ do jazdy rekreacyjnej nie jest ona potrzebna. Myślę że zdecydowanie lepiej wygląda jeden blat z przodu. Zaplanowałem że będzie to 44 zęby. 

Napisano

Skoro jestem przy napędzie to napiszę kilka słów o łańcuchu który zastosowałem. Zamontowałem nowy łańcuch 7 rzędowy by współpracował z 7 rzędowym wolnobiegim Shimano ( na zdjęciu powyżej ) chciałem aby wszystko było kompatybilne.

Napisano

Został mi taki wolnobieg mało używany więc postanowiłem że go wykorzystam. Największa zębatka 34 zęby nie będzie wykorzystywana zbyt często a przy okazji pełni funkcję osłony szprych.

wolnobieg Shimano.jpg

Napisano

Rozstaw tylniego widelca ramy w Romecie to 126 mm. Po zamontowaniu tego wolnobiegu wyszło 130 mm, więc koło ładne weszło do ramy. Tylna oś z Rometa, nowe nakrętki stożkowe.

20191021_132051_compress7.jpg

Tu już widać założoną oponę. Zaplanowałem że będą to opony z białym bokiem rozmiar 32 - 630  KENDA. Myślę że taki zestaw będzie wyglądał dobrze. 

Nowe ochraniacze dętek , dętki używane z własnych zapasów i talk techniczny. Koła zostały złożone

20191021_125428_compress64.jpg

Przednie koło aluminiowe , 18 - 630 piasta na łożyskach maszynowych z samozamykaczem. 

20191021_131828_compress85.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...