Gość Napisano 16 Lipca 2019 Napisano 16 Lipca 2019 Masz specyfikację ramy. Jeżeli producent podaje 30,9 mm, to taką też kup sztycę. Jeżeli podaje inny wymiar, to taki też kup. Żeby "wytrzeć" wnętrze rury podsiodłowej to chyba trzeba by było się postarać dość mocno. No ale jeżeli udało Ci się zjechać 0,4 mm sztycy, to mnie już nic nie zdziwi.
Kacperek12 Napisano 16 Lipca 2019 Autor Napisano 16 Lipca 2019 Sztyca ma 30.6mm a rura podsiodłowa 31.2mm Też sądzę,że raczej nie wytarłem aż tyle sztycy i sądzę, że winna tu jest chińska tolerancja wymiarów, bo sztyca najtańsza jaka była. Natomiast dziwi mnie skąd w ramie zrobiło się 31.2mm. A albo tyle rury się wytarło albo Dartmoor coś bredzi i powinna być tam sztyca 31.2 a nie jak oni mówią 30.9mm. Mogę jeździć z zaciskiem ustawionym tak,że wcięcie zacisku mam równo z wcięciem ramy?Nie było tego pytania bo i tak to nic nie daje.
Garlock Napisano 17 Lipca 2019 Napisano 17 Lipca 2019 11 godzin temu, Kacperek12 napisał: rura podsiodłowa 31.2mm Jeśli rura podsiodłowa ma na całej długości styku ze sztycą 31,2mm (czyli nie jest rozkielichowana) to kup sztycę 31,2. Gdyby okazała się minimalnie ciasna, to możesz ją przetrzeć papierem ściernym (lub otwór w ramie). Nic innego nie wymyślisz, średnica sztycy musi pasować do średnicy otworu. Można próbować założyć potężny zacisk, który ci ściśnie podsiodłową, ale to generuje spore naprężenia. Ryzykujesz, ze po jakimś czasie pojawi się pęknięcie zmęczeniowe 11 godzin temu, Kacperek12 napisał: Mogę jeździć z zaciskiem ustawionym tak,że wcięcie zacisku mam równo z wcięciem ramy? Tak.
KNKS Napisano 17 Lipca 2019 Napisano 17 Lipca 2019 Może po prostu podjedź z rowerem do sklepu rowerowego i przymierz który wymiar sztycy lepiej pasuje się z ramą.
Mod Team michuuu Napisano 17 Lipca 2019 Mod Team Napisano 17 Lipca 2019 Teraz, KNKS napisał: przymierz który wymiar sztycy lepiej pasuje Nie sądzę, że sklep zdecyduje się na ewentualne uszkodzenie sztycy prze dopasowywaniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.