Nika74 Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 Witam wszystkich. Chcę kupić rower i jak wszyscy laicy mam problem jaki wybrać. W necie znalazłam rowery vellberg discovery mają bardzo dobry osprzęt w dobrej cenie. Np. Kross są droższe z gorszymi przerzutkami itd. Martwi mnie to że nigdzie nie ma opinii o tych rowerach a powinny być rozchwytywane teoretycznie. Pomóżcie drodzy formułowicze" . Co o nich sądzicie czy to jakaś ściema? czy ktoś ma taki rower i jest zadowolony lub nie ? Pozdrawiam
Gość Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 Tak zapytam trochę bezpośrednio. Kryptoreklama? Kto w dzisiejszych czasach robi rower z wpuszczanym mostkiem? "Shimano 8 rzędowa ALTUS HG31 o ząbkowaniu 11-32" Ząbkują to dzieci. Ten rower nie ma nic co by go wyróżniało. Oprócz wybujałej strony, na której brakuje połowy specyfikacji roweru oraz jakiekolwiek tabelki ze specyfikacją.
Quell Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 No i oczywiście hierarchia grup,gdzie deore to grupa najwyższa
Pablo59 Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 Przesadzasz - widziałem już na stronie internetowej dealera wolvo - napisane tak właśnie , błędy w specyfikacji powstające na bezkrytycznym stosowaniu techniki copy / paste bez późniejszej korekty itp. Życie. Na papierze cena / specyfikacja wygląda bardzo porządnie - piewcy unibike 'a czy rometa oczywiście będą opowiadać o " nierównomiernym poskładaniu" i "chińskich ramach" - jakby ich nie pochodziły również stamtąd Że niby co - altus od góry do dołu to mimo wszystko lepiej niż mityczne "dełore" tu i ówdzie ? Edit - myślę że dla laika ząbkowanie będzie bliższe niż rozpiętość (przeciez bywają tu i tacy którym jak napiszesz o przełożeniu 48 /13 to odbierają jak czarną magię) - ale żeby było jasne - nie jestem też zwolennikiem "warstatowego" żargonu typu "pompowtryski", "hample" itp... P.S. Jeśli się nie mylę to vellbergi są na rynku dopiero od dwóch lat ... I jeszcze nie pękają
Quell Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 Teraz, Pablo59 napisał: Że niby co - altus od góry do dołu to mimo wszystko lepiej niż mityczne "dełore" tu i ówdzie ? Nie,nie to. Po prostu mało profesjonalnie,dosyć śmiesznie,a co najgorsze wprowadzające w błąd klienta. Np.ww hierarchia grup,wg tego "producenta" wygląda to tak tourney-a-a-a-deore. Czyli jeżeli kupujemy coś na alivio,deore (nie mają nic wyżej),kupujemy na grupach najwyższych. No nale taka drobna pomyłka,może się zdarzyć,to tylko trzy grupy,co tam.
Pablo59 Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 Rację masz ale tylko częściowo - dla rowerów za 1500 pisanie o XT czy amorach powietrznych jest bez sensu ...
Quell Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 Ależ oczywiście,tyle tylko,że w takim przypadku jak na stronie,jest to ewidentnie wprowadzanie w błąd. Albo dajemy całą hierarchię,albo wcale.
clavdivs Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 Przecież jest zaznaczone, że ta hierarchia dotyczy tych rowerów. Jeszcze bardziej głupie było by pisać o wyższych modelach, których producent nie oferuje.
Quell Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 Ja tam widzę opis hierarchia przerzutek shimano,a nie hierarchia przerzutek shimano u tego producenta,co i tak nie ma znaczenia. Z amorami jest identyczna sytuacja,pewnie jakby poszukać,takich kwiatków byłoby więcej. Januszowanie i tyle,dla mnie parodia,i nie byłoby to głupie tylko zgodne z faktami.
Pablo59 Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 Najważniejsze się "pięknie różnić " A do autorki wątku - vellberg vellbergowi nierówny - jeszcze są cyferki w oznaczeniach które "robią różnicę " ...
Nika74 Napisano 13 Lipca 2019 Autor Napisano 13 Lipca 2019 Hej. Dzięki za to, że piszecie. Z tego co przeczytałam to przerzutki są różne dla różnych typów rowerów, więc podali przedział dla trekkingowych a nie dla jakiś tam super wyczynowych. Rozumiem z waszych wypowiedzi , że ta hierarchia nie jest przekłamana tylko niekompletna? Strona jest nie wiadomo czemu nie aktualna, teraz sprzedają discower 3.2 i 4.2 z prądnicą w piaście. Piszecie też chyba o tym, że powinno być wszystko z jednej beczki" - jednego rodzaju, tej samej klasy. Wydaje mi się , że w discowery 3.2 i 4.2 tak właśnie jest i mostek jest regulowany - odp. dla Skom 25. Te rowery mają opis na miastorowerów.pl Pablo 59 i wszyscy: czy moglibyście zerknąć na nie i określić: czy kupować Waszym zdaniem czy nie? albo troszkę jaśniej co wam się nie podoba w tych opisach i rowerach?
Quell Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 Daj spokój z tą kryptoreklamą,to niesmaczne,i dosyć oczywiste.
Nika74 Napisano 13 Lipca 2019 Autor Napisano 13 Lipca 2019 Dlaczego tak uważasz? Niby dla kogo bym tu reklamowała te rowery? jak tak uważasz to nie piszę do Ciebie. A pisać mi na forum wolno tak samo jak Tobie
Quell Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 Ok,jak dla mnie dalej mogą być wypisywane te farmazony,eot.
Nika74 Napisano 13 Lipca 2019 Autor Napisano 13 Lipca 2019 I co wszyscy uważacie , że coś reklamuję? Szkoda bo nie spodziewałam się tak szybkiego odzewu ale i tak nic z tego..." Chociaż dzięki Pablo59; no na papierze" wygląda to dobrze. Pozdr
polmaj Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 za ta cene nie ma tragedii , korby na octalink i kaseta co nie jest tak oczywiste w cenie do 2000 , niczym specjalnym te rowery sie nie wyrozniaja ale tez nie maja sie czego wstydzic ,bez dorabiania ideologi mozna isc do decathlonu i kupic ten rower https://www.decathlon.pl/rower-trekkingowy-riverside500-id_840521 a jak komus zalezy na deore z tylu to prosze https://rowerek.pl/product-pol-7640-Przerzutka-tylna-Shimano-Deore-RD-M592-9-rz-36T-Shadow.html#nclid=8549e9c51536c5b2b257fa3e8da7bb63 prosty rower z fajnym napedem i deore z tylu za 1350 zl
Nika74 Napisano 13 Lipca 2019 Autor Napisano 13 Lipca 2019 Tak napisałam z tym rozchwytywaniem raczej w przenośni, nie dosłownie, nie sądziłam , że tak to zostanie odebrane. Riverside 500 widziałam a ten drugi zaraz zobaczę. Dzięki za info
Nika74 Napisano 13 Lipca 2019 Autor Napisano 13 Lipca 2019 Masz na myśli , żeby kupić riverside500 i wymienić przerzutkę? Nie o to mi chodzi , żeby się bawić w przerabianie . Jak ktoś się na tym zna może jest to jakaś opcja
polmaj Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 raczej chcialem pokazac ze ta mityczna deore to nie jest jakis wielki wydatek ,rower to nie tylko przezutka , rower to przedewszystkim rama i jej geometria to rozwiazania ktore ktos przemyslal przy projektowaniu i sa funkcjonalne
Bojkow Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 6 godzin temu, skom25 napisał: Tak zapytam trochę bezpośrednio. Kryptoreklama? Kto w dzisiejszych czasach robi rower z wpuszczanym mostkiem? Cena niestety nie kusi ale na pierwszy rzut okiem z daleka rowery wyglądają na tylko okej. Minusy to: - często stalowa ciężka rama, podany model ma amelinową ale i tak to jedyny jej plus - kiepski osprzęt ale pewnie spełnia swoje jakoTako zadanie Odnośnie tych mostków na klin to nie są one złe ale fakt, może już są za stare żeby je uświadczyć w nowych "lepszych" markach/chińczykach. W Tesco są tego typu rowery co te Vellbergi, niestety ceny mają tak samo wybujałe.
Nika74 Napisano 13 Lipca 2019 Autor Napisano 13 Lipca 2019 ok czaję, czyli przerzutki nie są najważniejsze , o to mi chodziło, a czy geometria ramy jest dobra tego nie da się sprawdzić, kupuje się trochę "kota w worku" Rama podają, że jest aluminiowa. Jakiś byś rower polecił za ok 1500 zł trekking damski
polmaj Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 chocby tego riverside 500 ,jak szukalismy roweru dla dziewczyny tez byl brany pod uwage , mialo byc tanio lekko i wygodnie , stanelo na tym https://www.marinbikes.com/pl/bikes/stinson-7-st do bolu prosty , pozbawiony amortyztora ,tylko siedem biegow najtansza przezutka z tylu , ale to byl strzal w dziesiatke, jest lekki nie przewraca sie i do windy sie miesci takie byly kryteria ,kazdy ma inne ,
Janu_sz Napisano 13 Lipca 2019 Napisano 13 Lipca 2019 1500-1700 zł za rower na wolnobiegu z Tourneyem ? Serio świeżaki oprócz reklamy vellberg-a musicie jeszcze takie typy jak ten wyżej podawać ?
Xblue4 Napisano 24 Sierpnia 2020 Napisano 24 Sierpnia 2020 Witam. Odświeżam wątek. Jestem na kupnie roweru crossowego lub górala do 2000pln. Proszę Was o pomoc i podanie 3 typów, mój wzrost 177cm. Wstępnie myślałem nad Vellberg Explorer 5.2 ale ponoć już nie mają (wszystko wyprzedane). Bardzo dziękuję za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.