nowy99 Napisano 12 Lipca 2019 Napisano 12 Lipca 2019 Mam obręcze WTB ST i19 i duzy problem z zalozeniem opon na nie (drutowe i zwijane) Kiedy probuje zalozyc jedna strone opony na obręcz tak zeby 'chwycila' jednego boku - nie da sie- caly czas schodzi z rowków. Niestety po zalozenjiu calej opony i napompowaniiu i tak nie wchodzi dobrze w rowki na obręczy przez co są miejsca gdzie opona siedzi za głęboko (ok 3mm) nie widac calego obwodu tej lini co powinna byc zaraz (1mm) nad obręczą (część z tej linii chowa sie w obreczy) Mam beznadziejne obrecze czy robie cos zle? Probowalem z plynem - nic nie dalo
Mod Team michuuu Napisano 12 Lipca 2019 Mod Team Napisano 12 Lipca 2019 Teraz, nowy99 napisał: Mam beznadziejne obrecze czy robie cos zle? Probowalem z plynem - nic nie dalo Cierpliwości. Druty od biedy jestem w stanie zrozumieć ale zwijane też?
nowy99 Napisano 12 Lipca 2019 Autor Napisano 12 Lipca 2019 Teraz, michuuu napisał: Cierpliwości. Druty od biedy jestem w stanie zrozumieć ale zwijane też? tez, jedna tył, druga przód. Dodatkowo zdejmowanie fabrycznych rapid robow z nich to tez byl koszmar, jak przyklejone.
grzybu Napisano 12 Lipca 2019 Napisano 12 Lipca 2019 Sprawdź czy masz dętkę dobrze ułożoną i dopompuj do ciśnienia maksymalnego (albo blisko max) powinna się ułożyć. Jak nie, to spuść trochę powietrza i odegnij ręką oponę w miejscu gdzie wchodzi za głęboko. Potem znowu pompujesz do wysokiego ciśnienia. W końcu się ułoży. Tylko sprawdź czy masz dętkę dobrze ułożoną.
nowy99 Napisano 12 Lipca 2019 Autor Napisano 12 Lipca 2019 jakbym mial taka akcje na trasie to lepiej na piechote wracac niz sie palowac z tym badziewiem, najgorsze obrecze jakie mialem
Pietern Napisano 12 Lipca 2019 Napisano 12 Lipca 2019 2 minuty temu, michuuu napisał: Druty od biedy jestem w stanie zrozumieć ale zwijane też? Mam Micheliny Wild Racer R, zwijane i z żadną oponą tak się nie namęczyłem, żeby toto założyć.
armaniak Napisano 12 Lipca 2019 Napisano 12 Lipca 2019 Ja mam koła dwie pary kół, Bontrager o DT Swiss. Na DT Swiss opony wskakują bez żadnego problemu. Na Bontrager to jakaś masakra, za chiny nie chcę wskoczyć ani z dętką ani na mleczku bez dętki. Spróbuj jeszcze podjechać na stację benzynową i napompować kompresorem.
Gość Napisano 12 Lipca 2019 Napisano 12 Lipca 2019 Ja robię tak: 1. Zakładam oponę 2. Pompuję do około 3.5 Bar ( czasami słychać strzelanie gdy opona się układa) 3. Spuszczam powietrze, tak żeby trochę zostało w dętce 4. Ruszam oponą na boki żeby się ładnie ułożyła 5. Pompuję do docelowego ciśnienia
Kolmark Napisano 15 Lipca 2019 Napisano 15 Lipca 2019 Mydełko, jakie stosują w zakładach zmieniających opony pomaga na wszystko. Nawet na stare opony, które kiedyś były zalewane mlekiem i mają brudne, nie do doczyszczenia ranty, przez co stawiają duży opór i nijak nie chcą wskoczyć gdzie trzeba. Po namydleniu wskakują, że hej.
nowy99 Napisano 17 Lipca 2019 Autor Napisano 17 Lipca 2019 dobra nic nie pomagało, przekładanie, mydełko, płyn, nabicie pod 4 bary (więcej na mojej pompce na oponach mtb nichuchu). Szkoda nerwów i rąk, rozwiązanie: - przejściówka presta<->samochodowy - kompresor samochodowy, grubo ponad 5 bar jest oczekiwane *PUK*, wskoczy wszystko, spuścić ciśnienie do roboczego
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.