Skocz do zawartości

[licznik+zegarek] problem z ustawieniem/różnice

ownatorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pewien problem z ustawieniem i kalibracją dwóch sprzętów .

Posiadam licznik Sigma Sport Base 1200 przewodowy. Używam również jednocześnie zegarka Tomtom multisport . Opony założone na rowerku to Continental ride tour 28x1,75 (47-622).

Przy pierwszych uruchomieniach wpisałem i do licznika i zegarka tę samą wartość koła podaną przez producenta czyli 2250 . Przy tych samych ustawieniach pokazują różne wartości więc myślałem ,że opóźnienie wynikające z GPS ma na to wpływ ,ale najlepsze jest to ,że po podłączeniu zegarka do komputera lub telefonu dochodzi jeszcze różnica pokazana na mapie ze śladu GPS.  

Po korekcie zmierzyłem średnicę i wpisałem wg. pomiaru opony 2214  , a i tak pokazują różnice (przy prędkościach  wynoszą  one miedzy  1,5km  ,a  3km -licznik zawyża co do zegarka i wiadomo ,że przebyty dystans również jest większy - przy trasie 80 km już różnica robi się spora )

Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Czego się trzymać lepiej zegarka czy licznika ?

Pozdrawiam

jgkj

Te wszystkie pomiary są przybliżone. Licznikowi też chwilę zajmie zanim się połapie, że rower stoi lub rusza. Zobacz - po gwałtownym zatrzymaniu się jeszcze chwilę pokazuje jakąś szybkość. Przecież on uśrednia z kilku obrotów koła. To samo GPS - zanim się zorientuje, że jedzie lub stoi mija chwila a czas biegnie i średnia prędkość się zmienia. 

Przy dłuższej jeździe ze stałą prędkością pomiary bardzo się zbliżają. Przy częstych zatrzymaniach - np. w mieście na światłach - rozjeżdżają się. Licznik byłby bardziej precyzyjny gdyby zamontować kilka magnesów na szprychach i skorygować odpowiednio obwód.

Przy GPS-ie dochodzi jeszcze jeden błąd. On odczytuje pozycję nie w sposób ciągły ale w pewnych odstępach czasu. Czyli jak jedziemy po łuku, to on to zamienia na odcinki-ścina zakręt przez co droga jest krótsza. Stąd pewnie różnice w prędkości (GPS-owa jest niższa, bo droga pokonana w tych samych odcinkach czasu jest mniejsza. Przy jeździe tylko po prostej wskazania powinny być bardziej zbliżone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...