Skocz do zawartości

[napęd] zaciągnie łańcucha.

Kacperek12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Co jest przyczyną zaciągania łańcucha przy jeździe w błocie?

Korba i łańcuch i kaseta wymieniane w kwietniu, więc nie powinna się korba zużyć.

Pozdrawiam.

Napisano

Na przednich zębatkach zamiast zęby zamiast puszczać zęby, ciągnął łańcuch w górę zębatki.

W efekcie czego łańcuch klinuje się między blaszaną osłoną ramy a zębatką i ciągnie za sobą wuzek tylnej przerzutki co doprowadza do szału, furii i dużej liczby nieocenzurowanych wyrazów.

Dzieje się tak na środkowej przedniej zębatce.

Napisano

Też miałem z tym problem, mimo względnie świeżego łańcucha i korby. Mi zaciągało tylko jak w napęd poszło błoto i woda, wymywając smar. Trochę pomogło stosowanie gęściejszego smaru (zielonego FL zamiast Shimano PTFE), a potem zmieniłem napęd na 2x10 i problem sam się rozwiązał, chociaż nie jestem do końca pewien czemu – może za sprawą lepszych zębatek na korbie.

Napisano

To dopóki jest olej to chodzi a potem zaczyna świrować.

Ale jak wymieniłem w kwietniu korbę/łańcuch/kasetę to nawet jak olej na łańcuchu się skończył to nie zaciągało.

W starym rowerze łańcuch był rzadko smarowany, korba jeźdzona do zajechania i nigdy nie zaciągneło łańcucha.

Napisano

A może stara korba była już zajechana i luz był taki, że nie miało co zaciągać? Już nie zaczynajmy tematu jakości, bo akurat w przypadku zębatek to ma średnie znaczenie ( dopóki nie jest to Narrow Wide).

Napisano

Chodziło mi, że w całym okresie użytkowania korby w starym rowerze nigdy nie zaciągneło łańcucha.

Tutaj jak w kwietniu wymieniłem korbę/łańcuch/kasetę to też nie zaciągało jak był łańuch totalnie uwalony w błocie, dopiero teraz zaczęło zaciągać przy jeździe w błocie.

Wniosek

Jakość zębatek sh*tmano jest ......

Kiedyś to robiły 100 razy lepsze.

Napisano
Teraz, Kacperek12 napisał:

Jakość zębatek sh*tmano jest ......

No tak, dokładnie. Zębatki są beznadziejne, zaraz po piastach i suportach.

Napisano

Sam jesteś troll.

Co niby twoja odpowiedź wnosi do tematu? Podpowiem ci NIC przez duże N.

Zwykłe koronki shimano są uniwersalne czy do każdej korby są inne?

Napisano

Kolega to lekko mówiąc ma jakieś niewyjaśnione problemy.

Nie wiem czy jest Trollem czy nie, natomiast wiem jedno. W trzech tematach próbowałem się dowiedzieć, jaki konkretnie ma problem ze sprzętem i dlaczego uważa że to wina Shimano. W żadnym z nich nie uzyskałem odpowiedzi, nawet na to jaki konkretnie ma model.

Także rzucać błotem jest łatwo. Gorzej gdy trzeba udowodnić że to wina sprzętu a nie użytkownika...

Napisano
3 godziny temu, skom25 napisał:

Kolega to lekko mówiąc ma jakieś niewyjaśnione problemy.

Nie wiem czy jest Trollem czy nie, natomiast wiem jedno. W trzech tematach próbowałem się dowiedzieć, jaki konkretnie ma problem ze sprzętem i dlaczego uważa że to wina Shimano. W żadnym z nich nie uzyskałem odpowiedzi, nawet na to jaki konkretnie ma model.

Także rzucać błotem jest łatwo. Gorzej gdy trzeba udowodnić że to wina sprzętu a nie użytkownika...

Piasta najtańsza shimano więc pewnie nadaje się tylko do jazdy rekreacyjne.(Ogólnie rzecz mówiąc cała się rozwaliła)

To samo suport bb es300 też.(Pokrzywiła  się oś/ trzeszczy)

Czyli moja wina bo używane niezgodnie z przeznaczeniem.

Ale chyba nie przeczysz że kiedyś shimano robiło lepsze jakościowo produkty?

Kupiłem korbę alivio razem z zębatkami, więc nie powinny być odwrtonie założone.

Na pewno to jest jakiś problem z zębatką, ponieważ po wymianie korby na nową problem ustępuje.

Ale z wyglądu zębatka nie wydaje się podejrzana.

Ale to też jest jeszcze ciekawe, że jak założyliśmy moją poprzednią korbę na kwadrat,która zaciągała łańcuch do innego roweru (6 biegów z tyłu) to już łańcucha nie zaciągała.

Napisano

Piasta najtańsza shimano więc pewnie nadaje się tylko do jazdy rekreacyjne.(Ogólnie rzecz mówiąc cała się rozwaliła)

To po co wszech i wobec pisałeś że Shimano to dziadostwo, bo rozpadło się po kilku skokach? Te piasty stworzone są do rekreacji, bo takie produkty są też potrzebne. Katuję piasty M525 już trzeci sezon, a przecież nie jest to jakiś wysoki model. Nie ma z nimi zupełnie problemu, a jeżdżę na HT z sztywnym widelcem.

To samo suport bb es300 też.(Pokrzywiła  się oś/ trzeszczy)

Świetnie, dobrze że pisałeś jednemu z użytkowników że suporty Shimano są badziewne. Szkoda tylko, że zapomniałeś podać że Twój to Octalink, a autor tematu pisał o HT2.

Skrzywienia osi nie skomentuję, bo to niemożliwe. Stal z której jest wykonana jest bardzo wytrzymała. Uderzanie młotkiem nie robi na niej najmniejszego wrażenia. Co do trzeszczenia, to się zdarza gdy wpakujesz taki suport w formie pakietu w błoto. Tyle że dotyczy to każdego producenta.

Ale chyba nie przeczysz że kiedyś shimano robiło lepsze jakościowo produkty?

Nie wiem, bo w kolarstwo bawię się od 5 lat. Wysokie grupy zawsze były wykonane bardzo dobrze, czy to kiedyś, czy dzisiaj. Natomiast niskie grupy, to było zawsze badziewie. Osprzęt Tourney, klamkomanetki lub manetki obrotowe, przerzutki itd to zawsze była niezwykła padaka.

W rowerze szosowym mam osprzęt Claris z najnowszej serii, czyli jedno oczko powyżej Tourney. Powiem tylko tyle, że ta grupa jest świetna do amatorskiej jazdy. Chodzi naprawdę dobrze i płynnie, ma korbę HT2 i klamkomanetki z prowadzeniem pancerzy pod owijką. W MTB mam Deore XT, więc jakieś odniesienie mam i uważam że dla kogoś kto jeździ szosą dla przyjemności ( co wcale nie oznacza wolnej jazdy) ta grupy jest idealna. Jak dodać jeszcze to jak niskie są ceny poszczególnych komponentów ( za przerzutkę, kasetę i łańcuch Connex zapłaciłem tyle co za przerzutkę XT do MTB), to pojawia się wizja grupy idealnej dla początkującego amatora.

Więc czy ja wiem czy ta jakość tak leci w dół? Do niższych grup przechodzą rozwiązania z wyższych, co jest wielkim plusem. A że są nieco gorzej wykonane i działają nieco gorzej niż wyższe grupy? No cóż, gdyby było inaczej, to Shimano miałoby jedną grupę, a nie siedem do rowerów szosowych i osiem do MTB.

Napisano

A no właśnie, coś dawno nie było nic o nakładaniu łopatą smaru do dolnych goleni :D 

Napisano

Co skrzywinie osi niemożliwe?

Widocznie za mały młotek.

Od skakania się u mnie pogieła czyli jak widać możliwe.

A ja nadal nie wiem czemu w błocie mi zaciąga łańcuch?

• Mod Team
Napisano

Nie wnikam w merytoryczność dyskusji ale jak temat będzie ignorowany to sam wygaśnie.

Nie ma co na siłę nawracać.:D

2 godziny temu, Pietern napisał:

A był tu taki jeden

2 godziny temu, skom25 napisał:

A no właśnie, coś dawno nie było nic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...