killgore Napisano 10 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Cześć, w segmencie 200 - 300 zł można dostać (upraszczając) zwykle najwyższe modele takich marek jak Merida czy Kellys, albo średnią półkę z Giro, Abusa, czy innego Uvexa. Zależy mi na maksymalnie dobrej wentylacji w tej cenie i podoba mi się np. Abus Viantor - jego ogromne otwory powinny gwarantować dobrą przewiewność, ale mam obawy czy wentylacja czoła nie jest lepsza np. w Meridzie Beetle, Kellysie Result czy nawet Krossie Ventego ze względu na niżej położone otwory wlotowe. Jakie są Wasze doświadczenia? Uprzedzając pytanie - nie mam możliwości przymierzenia wszystkich tych kasków - chcę zamówić kilka przez internet i zostawić jeden, ale najpierw muszę wytypować tych kilka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Giro Foray MIPS ( bez MIPS jest chyba ta sama skorupa). Jest przewiewnie, w sumie nawet w najgorsze upały pociło mi się tylko czoło. Wydaje mi się że wszystkie które podałeś, mają podobny stopień "przewiewności". To jest kask w których "gotuje" się głowa. Chociaż równie dobrze, kanały mogą być poprowadzone tak, że wcale tak gorąco w nim nie jest. Nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 10 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 5 godzin temu, skom25 napisał: To jest kask w których "gotuje" się głowa. Ja bym taki pewny nie był,mój fox ranger ma trochę podobną (zamkniętą) budowę,nie mam problemu z wentylacją. Co nie zmienia faktu,że im bardziej ażurowy wiatr owiewa lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Właśnie dlatego dodałem komentarz pod obrazkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killgore Napisano 15 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Cześć, piszę gwoli podsumowania (może ktoś skorzysta). Ponieważ nie mogłem się zdecydować, który wziąć kupiłem wtedy wszystkie i zostawiłem jeden - Abus Viantor. Abus był najdroższy ale też najlepiej wykonany - jakość i stopień pokrycia kasku wyściółką oraz pewność jej mocowania zdecydowanie odstaje na plus w porównaniu z pozostałymi. Styropian jest zabezpieczony od spodu. Paski są ukryte w skorupie, dzięki czemu nie uciskają głowy, dodatkowo można je dociągnąć jedną ręką podczas jazdy - bardzo przydatna sprawa. Skorupa jest obszerna - to i jakość wyściełania powodowało, że czułem się w nim najbardziej komfortowo - nic mnie nie cisnęło, a to było najważniejsze. Jest też wada: kask jest dość głęboki, przez co często opiera mi się na okularach przeciwsłonecznych, a i z tyłu potrafi mi kolidować z kapturem w zimie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandinista21 Napisano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Również posiadam kask ABUS Viantor i jestem z niego bardzo zadowolony. Jest lekki, bardzo dobrze leży na mojej głowie, świetnie wentyluje głowę podczas upałów i wydaje się dość solidnie wykonany, przecz co czuję, że nie rozleci się po pierwszym lepszym kontakcie z podłożem Jedynym minusem moim zdaniem jest to iż otwory wentylacyjne są tak skonstruowane, że nie pozwalają na wygodne mocowanie okularów kiedy chcę je zdjąć i "wpiąć" do kasku. Nie trzymają się stabilnie i kilka razy mi wypadały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pazuzu Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Również dołączę do zadowolonych użytkowników ABUS Viantor. Mi tylko czasem przeszkadza materiał przy paskach który dotyka uszu. Jest ostry i potrafi drażnić przy dłuższych jazdach. Jeden z nielicznych kasków który wygląda "normalnie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.