kross.exe Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Witam, Malował ktoś już z Was czarną kierownicę i mostek w rowerze MTB? Po kilku mroźnych miesiącach przeleżanych w piwnicy, okazało się, że do wymiany miałem wolnobieg, łańcuch i przerzutkę, gdyż już kompletnie zardzewiały - ale to już zostało wymienione, więc nadszedł czas na kierownicę i mostek, na których pojawiły się białe i rdzawego koloru kropeczki, samo kupienie nowych części nie za bardzo mi już się opłaca, więc pomyślałem o malowaniu, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Może jakieś pomysły? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Malowanie proszkowe, tyle w temacie. A że to się nie opłaca, to kupno nowych. Jak nie masz jakiś wymagań, to za jakieś 60- 80 zł kupisz mostek i kierownicę z aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bojkow Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 idziesz do sklepu, wybierasz kolor lub kolory i wyciągasz przy kasie 10-30zł i za te papierki masz już lekko dwa spraye. Później to już tylko oczyszczenie i malowania oraz poczekanie aż wyschnie i zamontowanie. Możesz też popytać znajomych, może ktoś się znajdzie z resztą czarnej farby w spray bo pewnie o taką Ci tylko chodzi to za darmo będziesz miał odmalowany mostek i kierownicę. Części masz pewnie metalowe ale jeśli jakim cudem amelinowe to też pomalujesz. Jeśli nie masz pieniędzy to lepiej skorzystaj z drugiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Teraz, Bojkow napisał: idziesz do sklepu, wybierasz kolor lub kolory i wyciągasz przy kasie 10-30zł i za te papierki masz już lekko dwa spraye Ale czego nie zrozumiałeś z wpisu Skom25 ? Raczej wszystkim wiadomo,że pomalować idzie,tylko to już się rysuje od samego patrzenia,szkoda czasu i pieniędzy,jak już proszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 (edytowane) Teraz, Bojkow napisał: Później to już tylko oczyszczenie i malowania oraz poczekanie aż wyschnie i zamontowanie. Przy montażu komponentów farba się złuszczy i odpadnie. Przy użytkowaniu byle mocniejsze dotknięcie spowoduje ubytki w powłoce. Edytowane 8 Lipca 2019 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kross.exe Napisano 8 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 1 godzinę temu, skom25 napisał: Malowanie proszkowe, tyle w temacie. W jakich miejscach mogę starać się o takie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 W lakierniach które oferują taką usługę. Poszukaj w swojej okolicy. Prawdę mówiąc, to naprawdę nie ma sensu. Twój mostek i kierownica są pewnie ze stali. Kup nowe albo poszukaj na OLX zrobionych z aluminium. Kupisz to za grosze, podejrzewam że wyjdzie nawet mniej niż lakierowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kross.exe Napisano 8 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Zgadza się, jest to ze stali kierownica. Po prostu chciałem już uniknąć kolejnych zakupów, gdyż w ostatnim czasie wtopiłem w niego więcej pieniędzy na nowe komponenty niż zamierzałem, ale chyba zrobię tak jak radzisz i poszukam nowej kierownicy. Mam jeszcze jedno pytanie. Farba na zębatkach w korbie też bardzo słabo wygląda, jest przetarta i widać ślady rdzy, czy zerwanie starej farby szlifierką i pomalowanie jakimś specyfikiem już w domowych warunkach coś by pomogło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Z korbą nie ma sensu się bawić, bo Ci i tak łańcuch zaraz te farbę zetrze. Do tego szlifierką za nic tego dokładnie nie doczyścisz, więc od początku farba się trzymać nie będzie. A pieniądze utopione w malowaniu to te same pieniądze co utopione w nowych częściach Ja to bym w ogóle olał, bo rower pewnie nie zbyt cenny - rdza czasem lepiej odstraszy złodzieja niż tanie zapięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Jeśli przetarcia i rdza na korbie są w miejscach gdzie pracuje łańcuch, to to samo z czasem się doczyści z rdzy, o ile będziesz na rowerze jeździć. Jeśli możesz zmień miejsce zimowania roweru bo musie być tam wilgoć, a jeśli nie to, chociaż naoliw dobrze napęd/części narażone na korozję przed następnym zimowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bojkow Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 5 godzin temu, Quell napisał: Ale czego nie zrozumiałeś z wpisu Skom25 ? Raczej wszystkim wiadomo,że pomalować idzie,tylko to już się rysuje od samego patrzenia,szkoda czasu i pieniędzy,jak już proszkiem. @skom25 chce chyba aby ktoś miał pomalować jakieś stare graty, graty nie super drogie części ani też nie zależy mu na tym aby to z lakierni Ferrari więc podałem najlepszą formę cena/jakość. Możesz też @kross.exepopytać w malarniach proszkowych na jaki kolor malują komuś innemu elementy i Ci pomalują za te 10-30zł od ręki, bo farby zawsze zostaje a dla nich to moment pomalować dwie rurki, więcej czasu zmarnują na wieszanie tego:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 7 Września 2019 Udostępnij Napisano 7 Września 2019 odgrzeje temat bo może ktoś jeszcze przeczyta...10-30zł. Za tyle nikt na lakierni nie będzie robił sobie problemów. Kolega napisał, że pojawił się nalot korozyjny więc wszystko trzeba wypiaskować albo mechanicznie usunąć farbę i rdzę do gołego metalu, a później można malować. Tu nie wystarczy zmatownienie, farba proszkowa położona na rdzę lub nawet nalot zgazuje i tyle. Taniej kupić czarny spray automotive, zmatowić i po temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi