jakutoki Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Witam jestem nowy na forum dlatego na wstępie wszystkich pozdrawiam. Proszę o pomoc w wyborze pierwszej szosy dokonałem drobnego przeglądu rynku a przede wszystkim budżetu i oto moje typy proszę o opinię: 1. Giant defy 4 https://allegro.pl/oferta/rower-giant-defy-aluxx-4-super-cena-8252123240 2. Giant content 1 https://allegro.pl/oferta/rower-giant-content-1-super-cena-8251927038 3. Merida race 80 https://allegro.pl/oferta/rower-merida-race-80-54-cm-szosowy-okazja-8279353031 który jest warty zainteresowania. Ponadto mam również problem z doborem rozmiaru mam 173 wzrostu przekrok 74. Za wszelką pomoc z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Tylko pierwszy link działa. Idź do sklepu, przymierz się, porozmawiaj o cenie. Kupno pierwszego roweru na ślepo to zły pomysł. Teraz, jakutoki napisał: 173 wzrostu przekrok 74 Dobrze mierzyłeś? Bo ten przekrok coś mi nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Może ma dość krótkie nogi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Właśnie dlatego pytam czy zmierzył dobrze. Nie każdy robi to prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Dla pewności może jak najbardziej zmierzyć jeszcze raz, ale myślę że ten przekrok przy 173 cm wzrostu to nic nadzwyczajnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Kolego autorze, @skom25 napisał już co trzeba ale trochę rozwinę żebyś miał jakąś bazę: Tak się nie da, nie masz wiedzy (a nawet jak ją masz), to plan gry: sklep przymiarki i to wielu rowerów wybór geometrii pod siebie a potem można sobie szukać "podobnego" w internecie, Dostosowanie poziomu osprzętu do zasobności portfela jest mniejszym problemem niż geometria roweru z którą po zakupie już niewiele zrobisz. Między akurat tymi konkretnymi modelami gianta a tą konkretną meridą jest spora różnica w geometrii, więc widać że nie wiesz do końca czego chcesz. To są różne rowery inaczej się na nich siedzi. Ja bym np. na gianta (oba te modele) wsiadał niechętnie - stack/reach 1,55 - przy moim wzroście ramy mają odpowiednio (600/390) i (605/390) - Ale dla Ciebie taki deffy może to być rower marzeń (albo i nie). Za to meridę mógłbym ostatecznie mieć S/R 1,40 (mój rozmiar) ma - 555/396 wypieprzył bym podkładki dał mostek -10 i gitara, ale dla Ciebie ten rower może być katorgą. (nie musi) Nikt kto jeździ na rowerze szosowym ciut dłużej nie poleci Ci tak w ciemno co masz wybrać. Osobiście przy takim stosunku wzrostu do przekroku - szukałbym ramy z dużym slopem, bo nawet jak ten przekrok mierzyłeś bez butów i z "szacunkiem" dla genitaliów i zgubiłeś ze 2cm to i tak slopingowa warta rozważenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 W internecie jest sporo kalkulatorów które pomogą przy wyborze odpowiedniego rozmiaru. Jak jesteś zdrowy i nie masz większych dolegliwości, to tak dokładne rozdrabnianie się nad geometrią jest niepotrzebnym komplikowaniem życia. Wybierz model taki ktory ma sporo podkładek pod mostkiem, sztyca i mostek powinny mieć standardowy rozmiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.