mpietras8 Napisano 7 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Poczułem w czasie pedałowania , że mój suport dziwnie pracuje i w związku z tym proszę o poradę co zrobic. W czasie jazdy na asfalcie czuje, że robią sie jakieś dziwne drgania. Coś jakby wyschnięte łożysko kulkowe . Sam nie wiem. Ciężko mi to opisać. Po zdjęciu łańcucha i kręceniu na sucho słychać czasami jakiś delikatny dziwny dźwięk. Luzòw brak, pedały smarowanie. Moje pytanie co to może być? Jest sens wieźć rower na serwis ? Pytanie 2. Można octalinka przesmarować jakimś płynnym smarem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 7 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Jeżeli jakaś część napędu jest nowa np. łańcuch, zębatka albo wszystko razem to takie delikatne wibracje mogą być wyczuwalne zanim się wszystko ułoży. Ja przynajmniej tak miałem jak wymieniłem kasetę + łańcuch w napędzie 3x9. Po kilkudziesięciu przejechanych kilometrach ten efekt zniknął. Porównanie tego do obracanego w palcach łożyska kulkowego jest dosyć trafne. Psujący się suport z reguły zaczyna głośno strzelać/stukać i raczej nie brałbym tego pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpietras8 Napisano 8 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 poprzedni właściciel wymieniał suport na właśnie tego octalinka ale to było z 4 lata temu, kupiłem ten rower 2 lata temu ale nic nie zmieniałem . Mam napęd SRAMx5 3x chyba9 ale nie pamietam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Wymień suport i będziesz wiedział czy to było to. Do środka kulek w suporcie raczej się nie dostaniesz, kluczy ani wiedzy jak wymienić nie masz, oddaj do serwisu i po kłopocie. Wymiana suportu + suport - około 100 pln. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.