igorwod Napisano 7 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Za niedługo dojdzie do mnie rower Dartmoor Blackbird Intro 27.5 2019 ale zauważyłem że ma on Suntour Aion LOR 27.5”, skok 160mm który nie wiem jak działa i nie wiem czy będę musiał go wymienić na ogół jeżdżę po schodach mam plany pojechać do kilku bike parków i skacze na różnych hopach moje pytanie to czy podoła on mojej jeździe i czy wie ktoś czy jazda na nim w terenie jest komfortowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry2407 Napisano 7 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 To najpierw zamawiasz rower i jak już do ciebie idzie to pytasz się o amor. Sorki ale jak dla mnie to w ogóle pytanie z d..y i temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 7 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Dobry będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 7 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Ile ważysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 7 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Zważaj szczególną ostrożność przy jeździe na blokadzie ktora służy tylko do prostej drogi w tym modelu nie ma zabezpieczenia jak w RS ze jak wpadniesz w dziurę to samoczynnie ci się odblokuje. W Aionie na blokadzie jak wpadniesz w dziurę albo będziesz go używał na niewielkie dropy to tłumik szybko szlak trafi Ponadto zalecam serwis zerowy na dzień dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igorwod Napisano 7 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 10 godzin temu, phoe napisał: Ile ważysz? 42kilogramy 12 godzin temu, ostry2407 napisał: To najpierw zamawiasz rower i jak już do ciebie idzie to pytasz się o amor. Sorki ale jak dla mnie to w ogóle pytanie z d..y i temat do zamknięcia w tej cenie był to najlepszy wybór i itak bym go zamówił nawet jak amortyzator nie nadawał by się do mojej jazdy bo za 6k nowego lepszego nie znalazłem i zamawiając go liczyłem się że może być różnie a czekając na rower nie miałem co robić zbyt i postanowiłem się zapytać tutaj żeby jak coś w ten czas znaleźć zamiennik 9 godzin temu, ACTIVIA napisał: Zważaj szczególną ostrożność przy jeździe na blokadzie ktora służy tylko do prostej drogi w tym modelu nie ma zabezpieczenia jak w RS ze jak wpadniesz w dziurę to samoczynnie ci się odblokuje. W Aionie na blokadzie jak wpadniesz w dziurę albo będziesz go używał na niewielkie dropy to tłumik szybko szlak trafi Ponadto zalecam serwis zerowy na dzień dobry dlaczego serwis na dzień dobry ma wadę fabryczną?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 (edytowane) Jak ważysz 42kg to powinieneś wymienić sprężyny na miekkie. A serwis zerowy dlatego, że widelce są fabryczie "suche" w środku. U Activii, który napisał wyżej zrobisz te 2 rzeczy. Edytowane 8 Lipca 2019 przez phoe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 6 godzin temu, igorwod napisał: 42kilogramy w tej cenie był to najlepszy wybór i itak bym go zamówił nawet jak amortyzator nie nadawał by się do mojej jazdy bo za 6k nowego lepszego nie znalazłem i zamawiając go liczyłem się że może być różnie a czekając na rower nie miałem co robić zbyt i postanowiłem się zapytać tutaj żeby jak coś w ten czas znaleźć zamiennik dlaczego serwis na dzień dobry ma wadę fabryczną?? Serwis na dzień dobry bo producenci amortyzatorów to takie dziady, że nie stać ich na oleje i smary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igorwod Napisano 8 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 2 godziny temu, phoe napisał: Jak ważysz 42kg to powinieneś wymienić sprężyny na miekkie. A serwis zerowy dlatego, że widelce są fabryczie "suche" w środku. U Activii, który napisał wyżej zrobisz te 2 rzeczy. Jaki to koszt wymienienie sprężyny na miękką i olei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 "Wymiana" sprężyny, kosztuje tyle co pompka, przecież on jest powietrzny... znajdź tabelę i napompuj ile trzeba (stawiam ze 45psi, ale sprawdź). Serwis "0" zawsze warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Serwis zero chyba 50zł. Tam sprężyna negatywna jest stalowa bo Suntour jeszcze się nie dorobił negatywnej sprężyny powietrznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 3 godziny temu, abdesign napisał: "Wymiana" sprężyny, kosztuje tyle co pompka, przecież on jest powietrzny... znajdź tabelę i napompuj ile trzeba (stawiam ze 45psi, ale sprawdź). Serwis "0" zawsze warto. To się znasz widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Za to nie mam najmniejszego problemu żeby przyznać, że faktycznie wtopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igorwod Napisano 8 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 5 godzin temu, phoe napisał: To się znasz widzę. A to ile w końcu ta wymiana sprężyny będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 9 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Zapytaj Activię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf688 Napisano 9 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 (edytowane) https://activia.sgl.pl/cena/czaci-zamienne/sprazyny-i-podzespoy/sprazyny-negatywne_sprezyna-negatywna-redniotwarda-do-aionaurondurolux/1663 29 zł Edytowane 9 Lipca 2019 przez seawolf688 zły link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Mam pewne wątpliwości czy miękka sprężyna nie będzie nadal za twarda na jeźdźca 42kg. Ew. trochę ze skoku nominalnego straci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf688 Napisano 9 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 No ta co zalinkowałem to jest jeszcze średniotwarda, ale na stronie Activi nie znalazłem innej. Trzeba pisać bezpośrednio do @ACTIVIA on na pewno coś doradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 10 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 (edytowane) Ja moge tylko powiedziec tyle, że twarda jast nawet za twarda dla 80kg, bo kumpel prawie odrazu odesłał wideł żeby wymienić, ja ważę jakieś 70kg i od początku mam miękką(ale jaką dokładnie to nie wiem) i jest ok. Edytowane 10 Lipca 2019 przez phoe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 10 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Ja ostatnio dzieciaka przesadziłem na epixona, dzieciak 45kg, sprężyna miękka jest jeszcze trochę zbyt twarda. Przy ciśnieniu żeby wykorzystywał powiedzmy te 90% skoku nominalnego sprężyna zaciąga z 10mm skoku bez obciążenia. Ogarnąłem to w sposób najmniej elegancki - zwiększyłem skok o 20mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi