manfred1 Napisano 6 Lipca 2019 Napisano 6 Lipca 2019 Kilkakrotnie sprawdzałam ustawienie klocków hamulcowych. Czemu z jednej strony klocek jest na całości długości równolegle ustawiony do obręczy a drugi jakby pod kątem. Z jednej strony dotyka obręczy a z drugiej jest ok 5 mm od obręczy. Cytuj
Gość Napisano 6 Lipca 2019 Napisano 6 Lipca 2019 No nie wiem, bo tak je ustawiłeś? Teoretycznie tak powinno się ustawić żeby nie piszczały, ale tutaj kąt jest za duży na moje oko. Cytuj
manfred1 Napisano 7 Lipca 2019 Autor Napisano 7 Lipca 2019 No własnie niby poprawnie wymieniłem okładziny. Ale może tak ma być gdyż i z przodu i z tyłu jest ten sam motyw. Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2019 Napisano 7 Lipca 2019 Bo z tego co widzę, to wymieniłeś same wsuwki. Nie wiem jak jeździsz na tym rowerze, ale jeżeli okładziny były zużyte, to ich tylna część musiała być strasznie daleko od obręczy. Ten rower hamował chociaż? Jak koniecznie chcesz mieć klocki pod kątem, to podczas regulacji wsuń pod końcówkę klocka coś cienkiego, np kartę płatniczą. Może to kwestia zdjęcia, ale u Ciebie ta różnica pomiędzy początkiem a końcem klocka, wynosi dobre kilka mm. Cytuj
manfred1 Napisano 7 Lipca 2019 Autor Napisano 7 Lipca 2019 Tak wymieniłem same wsuwki. No właśnie nie hamował i w sumie przy 60 km/h uzmysłowiłem sobie że moja droga hamowania jest strasznie :-) długa. Mam jeszcze stare okładziny i ich nie wyrzuciłem do kosza. Cytat Jak koniecznie chcesz mieć klocki pod kątem Wymieniłem okładziny i lewa okładzina jest równolegle do powierzchni obręczy natomiast prawa jest pod kątem. Dlatego się pytam czy tak jest prawidłowo czy raczej ja gdzieś popełniłem błąd podczas wymiany. Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2019 Napisano 7 Lipca 2019 Ustaw wszystko od nowa, zajmie Ci to jakieś 10 minut. Jak to zrobić znajdziesz w internecie. Ja osobiście pod kątem nie ustawiam. Cytuj
manfred1 Napisano 7 Lipca 2019 Autor Napisano 7 Lipca 2019 Teraz, skom25 napisał: Ja osobiście pod kątem nie ustawiam Ale u mnie w tych hamulcach tektro własnie nie ma regulacji aby była możliwość ustawienia klocków równolegle albo pod kątem. No ale nic podejdę jeszcze raz do tematu. Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2019 Napisano 7 Lipca 2019 No jak nie ma, jak jest. Luzujesz śrubę imbusową, dociskasz do obręczy i dokręcasz. Po to są podkładki sferyczne. Cytuj
manfred1 Napisano 7 Lipca 2019 Autor Napisano 7 Lipca 2019 A widzisz tego nie wiedziałem . We wtorek podejście ponowne do regulacji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi