Plastyk Napisano 5 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Cześć, rozważam pewną kombinację w napędzie Gianta Trance 2018. Model ten (poza wersją niemiecką) ma napęd 1x11, z przodu 30T z tyłu 46T. Czasami na dłuższych górskich wycieczkach brakuje mi przełożenia, stąd kombinowanie. Nie chcę montażu pełnego kompletu sprzętu i napędu 2x11 jak w wersji GE, natomiast w planowanych sytuacjach chciałbym móc na podjazdy zmienić nieco przełożenie. Przyszło mi na myśl, aby zamontować do korby wewnątrz mniejszą koronkę i w razie potrzeby ręcznie zmienić z przodu bieg, na dany wyjazd. Najlepiej byłoby tą mniejsza też założyć narrow-wide. Stąd pytanie, czy jest szansa żeby i gdzie na zdobycie koronki około 28T właśnie "jednobiegową". Koronki standardowe "dwurzędowe" 28T są dostępne i tu nie powinno być problemu z działaniem, widzę jedynie możliwość kolizji łańcucha z większą koronką (z braku prowadnika przerzutki) oraz spadanie łańcucha*. * Wiem o przesuniętej odrobinę linii łańcucha względem korby do wersji z 2x11, wydaje mi się jednak że nie będzie to przeszkadzać gdyż napędu z łańcuchem na mniejszej koronce raczej nie będę używał zbyt wiele poza przełożeniami wewnętrznymi. Dzięki za rady techniczne ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Oczywiście ze jest ... pytanie ... do jakiej korby. Ja sam mam 28t. Z ty mze korba xx1. No z opisu wynika ze do 2 blatu chcesz to dać wiec rozstaw o ile pamiętam 64. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Potrzebujesz asymetrycznej zębatki pod bcd 64mm. Kupowałem takową rok temu w banlesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 7 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Yep, korba shimano FC-M7000-B2, taka sama co w wersji roweru z 2x11 ale linia łańcucha jest przesunięta nieco do zewnątrz, nie pamiętam o ile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 8 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 @Plastyk, zębatki 28T od Banlessa sam używam w korbie Shimano m615 i jest ona mocowana tam gdzie młynek (BCD 64), bo w tym konkretnym przypadku inaczej nie założysz nic mniejszego niż 30T (BCD 104 dla większej zębatki). Sama zębatka ma też delikatny offset "do środka" żeby nie psuć linii łańcucha. Ty chcesz mieć dwie zębatki i nie wiem czy takie przesunięcie nie będzie powodować jakiejś kolizji po założeniu obu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 11 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 No dzięki, to już coś wiem. Myślisz że jest szansa i sens odwrócić ją offsetem do środka? Jeśli to niewiele, to może zadziałać przy rozsądnym użytkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 27 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Skończyło się na wstawieniu koronki jak do wersji dwurzędowej czyli FC-M7000 28T. W celu pewnego niekolidowania łańcucha z koronką narrow-wide odsunięta do środka podkładkami dystansowymi 0,5mm. Po kilku wyjazdach, jak dla mnie rozwiązanie się sprawdza. Przed jakimś ciężkim zdobywaniem góry patyczkiem spycham łańcuch na mniejszą, na górze podobnie wsunąć na dużą, praktycznie jak wejdzie na zęby to potem sam wskoczy. Czasami w ogóle tego nie robię podczas wyjazdu jak nie ma potrzeby, czasami trudno mi by było się bez tego obyć Trochę druciarstwo, ale działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Października 2019 7 godzin temu, Plastyk napisał: Trochę druciarstwo, ale działa. Fakt ale najważniejsze, że Ty jesteś zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 30 Października 2019 Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Przy takiej niewielkiej różnicy między tymi tarczami, to trochę nogę poćwiczyć i za chwilę zapomnisz o przerzucaniu między nimi... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.