michab Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 Cześć, Mam już 2 pary spodenek i chociaż wygodne to nijak w nich jeździć nie mogę, bo nogawka sięga mi na pół uda i wygląda to idiotycznie, jak kąpielówki. W związku z tym muszę kupić trzecie spodenki, problem jest taki, że większość ogłoszeń które sprawdzam ma taką samą długość nogawki jak te spodenki w których jeżdzę (czyli ok. 20- 24cm od wewnątrz). Chciałbym żeby spodenki kończyły się tuż nad kolanem, widziałem że ludzie chwalą spexcela z aliexpresu i nogawka faktycznie dłuższa-27cm. Ale nie wiem czy to też nie będzie za krótkie, jestem raczej szczupły i też jak wezmę większe to będą mi zjeżdżać. Co kupić? Jaką długość nogawki brać żeby było ok? Chcę wydać max 100zł Wymiary: 184cm, 67kg, noga od krocza do środka kolana ok 40cm, cała noga 90cm, nad kolanem jakieś 38cm, w biodrach 87cm.
Mod Team michuuu Napisano 5 Lipca 2019 Mod Team Napisano 5 Lipca 2019 Jesteś szczupły więc kupujesz mały rozmiar a noga z racji wzrostu długa i tu jest kłopot. Może 3/4 by były odpowiednie. Trzeba by uderzyć do firmy która szyje a nie do sklepów. 16 minut temu, michab napisał: Chcę wydać max 100zł No to może być kłopot z szyciem nietypowym.
michab Napisano 5 Lipca 2019 Autor Napisano 5 Lipca 2019 No właśnie to ten problem, ale szczerze to tego nie rozumiem. Kolarstwo to sport gdzie dąży się do redukcji wagi, więc wiadomo że ty wymiary są mniejsze niż u przeciętnego człowieka. Producenci o tym wiedzą. Z drugiej strony aż taki znów chudy nie jestem. Na zamówienie to aż boję się pytać ile mi powiedzą za takie spodenki...
Mod Team michuuu Napisano 5 Lipca 2019 Mod Team Napisano 5 Lipca 2019 Spróbuj zadzwonić do Nowatexu z Puszczykowa. http://www.bcmnowatex.com.pl Będziesz miał pojęcie ile sobie winszują. Teraz, michab napisał: Kolarstwo to sport gdzie dąży się do redukcji wagi, więc wiadomo że ty wymiary są mniejsze niż u przeciętnego człowieka Ale 99% kolarskich amatorów to "przeciętni ludzie". A dla tej reszty szyją na miarę.
dran2 Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 Zawodowi kolarze raczej nie mają mniejszych ud niż u przeciętnego człowieka.
Mod Team michuuu Napisano 5 Lipca 2019 Mod Team Napisano 5 Lipca 2019 Nie o obwód chodzi a długość nogi.
michab Napisano 5 Lipca 2019 Autor Napisano 5 Lipca 2019 Teraz, dran2 napisał: Zawodowi kolarze raczej nie mają mniejszych ud niż u przeciętnego człowieka. A ja mam? Nie zauważyłem, problemem jest to że spodenki są za krótkie, a to że większe rozmiary wiszą bo są dla ludzi ważących po 80 kg to już chyba trudno nazwać wagą kolarską, z resztą jak nie jeździłem też ważyłem mniej. Przy moim wzroście to już nawet pod nadwagę chyba podchodzi.
dran2 Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 36 minut temu, michab napisał: A ja mam? Rozumiem ze tak, sam napisałeś że jesteś szczupły, 63 na 184 to dolna granica prawidłowej masy (jak ktoś wierzy w BMI). Tak naprawdę po samym temacie można zgadywać że chodzi o to że jesteś stosunkowo chudy jak na swój wzrost i stąd twój problem. A co do "wagi kolarskiej" to n.p. Sagan jest twojego wzrostu i jest 6kg cięższy z czego pewnie cała ta nadwyżka to właśnie nogi, i nie jest on żadnym skrajnym przypadkiem. Nie ma czegoś takiego jak "waga kolarska". Jest pewien charakterystyczny typ sylwetki, dobrze zbudowane nogi i szczupła reszta i wynika to ze specyfiki sportu. Przeciętny kolarz nie jest lżejszy od przeciętnego faceta, a w nogach będzie grubszy a nie chudszy niż inny facet o tej samej całkowitej masie bo właśnie tam tej masy potrzebuje. Ale oczywiście nie jesteś jedyną osoba z takim problemem i wiele firm robi dłuższe spodenki, ale boję się że będzie to klasa Raphy czy Endury i będzie ciężko dobrać coś za 100 https://www.endurasport.com/Spodenki-Pro-SL-Bibshort-II/p/bE4035
michab Napisano 5 Lipca 2019 Autor Napisano 5 Lipca 2019 No tak ale chodziło mi o to, że ubrania na mój wzrost są dostosowane do ludzi którzy ważą 20 kg więcej niż ja. I nie mam zamiaru porównywać się z Saganem czy innymi gwiazdami peletonu i myślę, że na forum raczej osób o podobnych wynikach nie ma bo by teraz jeździły po Francji. No a waga jakaś ekstremalnie niska nie jest, i bynajmniej do ludzi którzy nie podniosą worka z ziemniakami nie należę. Ale chyba nie o tym była mowa mniejsza o moje czy Twoje udo i łydki Nibalego, ja chciałem spodenki tylko I o poradę dotyczącą tej kwestii pytam.
Rafu Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 Zajrzyj do Decathlona. Btwin ma dość "szczupłą" rozmiarówkę.
TjakTomek Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 Dokładnie, do tego są całkiem przyzwoicie uszyte i sprytne. Ten model https://www.decathlon.pl/szorty-mtb-all-mountain-id_8544455.html ma ciut dłuższą nogawkę (do połowy kolana) od podobnych szortów MTB ST 900 (tuż przed kolano). Mam obie wersje i mogę polecić jeśli tylko długość będzie odpowiednia. Szorty są szyte jako dopasowane więc jest szansa że się sprawdzą.
michab Napisano 5 Lipca 2019 Autor Napisano 5 Lipca 2019 Te za 100zł mam, a za 300 trochę drogo. I raczej krój się nie zmienia, dalej będą za krótkie.
maklakiewicz Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 Który rozmiar masz tych z Decathlonu? Masz napis AM na lewej kieszeni?
maklakiewicz Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 Czyli kupiłeś krótsze. A napisałeś, ze masz te dłuższe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.