Bruno824 Napisano 4 Lipca 2019 Napisano 4 Lipca 2019 Cześć. Planuje zamontować w swoim rowerze nowy widelec i zakupiłem stery maszynowe necco. Czy to jest normalne, ze między bieżnia a łożyskiem jest taka przerwa? Wydaje mi się ze powinno to być bardziej spasowane.
Mod Team michuuu Napisano 5 Lipca 2019 Mod Team Napisano 5 Lipca 2019 Łożysko masz w dobrą stronę zamontowane?
Gość Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 Co to za widelec? Bieżnia jest zintegrowana z widelcem?
Dokumosa Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 Czy nie chodzi czasami o to, że łożysko nie chowa się całe w misce?
Gość Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 No to autor chyba używa niezbyt precyzyjnego nazewnictwa.
Bruno824 Napisano 5 Lipca 2019 Autor Napisano 5 Lipca 2019 wyglada to tak, ze łożysko ładnie wchodzi do miski ale nie wchodzi idealnie na bieznie, nie mam pojęcia dlaczego? Tak to wyglada 11 minut temu, skom25 napisał: Co to za widelec? Bieżnia jest zintegrowana z widelcem? Widelec karbonowy, bieżnia z łożysk maszynowych necco Nie jest zintegrowana z widelecem
Mod Team michuuu Napisano 5 Lipca 2019 Mod Team Napisano 5 Lipca 2019 Tak wygląda jakby stożek na bieżni był inny niż na łożysku. Albo na łożysku nie ma go wcale.
Bruno824 Napisano 5 Lipca 2019 Autor Napisano 5 Lipca 2019 Pytanie co w takiej sytuacji? Reklamacja? Jest to gotowy zestaw sterów maszynowych necco. Jedne z tańszych
dovectra Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 28 minut temu, slavi napisał: Ta 'bieżnia' wygląda jak nie od kompletu Chooopie, stery maszynowe nie mają żadnej bieżni !! Co ty modzisz?. Wywal ta stare bieżnie, 4 minuty temu, michuuu napisał: Albo na łożysku nie ma go wcale. Teraz, Bruno824 napisał: Pytanie co w takiej sytuacji? Reklamacja? No nie rób z siebie jaj. Popatrz pomyśl i zamontuj porządnie.
Mod Team michuuu Napisano 5 Lipca 2019 Mod Team Napisano 5 Lipca 2019 Teraz, dovectra napisał: Chooopie, stery maszynowe nie mają żadnej bieżni !! No to na czym opiera się łożysko? Teraz, dovectra napisał: Wywal ta stare bieżnie, To jest problem.
cyklista Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 W każdych sterach na łożyskach maszynowych miałem tą "podkładkę", którą nabija się na koronę widelca w celu osadzenia dolnego łożyska. Chyba dopiero ostatnio widziałem sztywny widelec, który był tak wyprofilowany, że nie trzeba było jej użyć, tylko bezpośrednio nakładało się łożysko. A próbowałeś z drugim łożyskiem, tak samo odstaje? Jeśli podkładka jest od kompletu to faktycznie nie powinno tak być, choć jakaś przerwa musi tam być, żeby mogło się to wszystko obracać względem siebie.
Dokumosa Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 Ja mam neco h373 (tapered) i jest podobnie - stożek bieżni nie chowa się cały w łożysku. Nie przeszkadza przy eksploatacji.
dovectra Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 No właśnie , niech autor sprecyzuje. Bieżnia to od łożyska kulkowego jest. A to jest co? Stara bieżnia? czy podkładka stożkowa od kompletu? Łożyska są asymetryczne, i niech sprawdzi czy góra-dół się nie różnią.
Mod Team michuuu Napisano 5 Lipca 2019 Mod Team Napisano 5 Lipca 2019 27 minut temu, Dokumosa napisał: stożek bieżni nie chowa się cały w łożysku Bo chyba tak ma być, że łożysko opiera się na stożku a nie na płaszczyźnie. I pozostaje kwestia jak producent sobie wymyślił ile ma się schować.
Dokumosa Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 Tak, powinno opierać się na powierzchni stożka ale w przypadku neco i szczególnie nacinanych bieżni widelca jest wrażenie, że opiera się nie całą powierzchnią stożka ale styk bieżnia-łożysko jest tylko po okręgu.
Mod Team michuuu Napisano 5 Lipca 2019 Mod Team Napisano 5 Lipca 2019 11 minut temu, Dokumosa napisał: Tak, powinno opierać się na powierzchni stożka No niby logiczne bo gdyby płaszczyzną to by obie bieżnie tarły.
Bruno824 Napisano 5 Lipca 2019 Autor Napisano 5 Lipca 2019 1 godzinę temu, dovectra napisał: No właśnie , niech autor sprecyzuje. Bieżnia to od łożyska kulkowego jest. A to jest co? Stara bieżnia? czy podkładka stożkowa od kompletu? Łożyska są asymetryczne, i niech sprawdzi czy góra-dół się nie różnią. Tak, zgadza się, chodzi o podkładkę stożkowa od kompletu, wszystko było w zestawie. Założyłem tak jak w instrukcji jest napisane. Próbowałem jedno łożysko i drugie i z obydwu stron i niestety w żadnym położeniu nie jest idealnie, jest ta przerwa.
Mod Team michuuu Napisano 5 Lipca 2019 Mod Team Napisano 5 Lipca 2019 Teraz, Bruno824 napisał: w żadnym położeniu nie jest idealnie No to masz dwa wyjścia: -przełknąć jakoś tą szczelinę -szukać innego zestawu. Jeżeli to nie jest zdekompletowany zestaw to bym olał estetykę.
Bruno824 Napisano 5 Lipca 2019 Autor Napisano 5 Lipca 2019 58 minut temu, michuuu napisał: No to masz dwa wyjścia: -przełknąć jakoś tą szczelinę -szukać innego zestawu. Jeżeli to nie jest zdekompletowany zestaw to bym olał estetykę. Założę, będę jeździł na razie tak jak jest. Jeśli będzie się brudzić szybko i słabo działać to po prostu wymienię całe stery. Dzięki serdecznie wszystkim za dyskusje. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.