Dokumosa Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 @garlock: nie wymagałoby nadprzyrodzonych umiejętności - tak jest zrobiona piasta dt 350 w wersji pod oś 15mm. Pomiędzy łożyskami jest "luźna" tulejka (tzn. siedzi miedzy bieżniami ale można ją przeunąć śrubokrętem na bok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) Nie. Bo ja źle pisze. Rura 17x1mm na oś.W środku 15 wychodzi. Rura ??? Między łożyskami. Bieżnia wewnętrzna łożyska ma grubość zazwyczaj 2mm czyli jej średnica zewnętrzna to 19mm czyli trzeba rurkę 19x1 w środku 17mm. Czy coś źle piszę? A przy 15x110 też tak świrują hamulce po zdjęciu i włożeniu koła jak na szybkozamykaczu 10x100? Edytowane 6 Lipca 2019 przez Kacperek12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) No coś w tym stylu. Przy czym wszystko musi być tak wymierzone, że siła ściskająca haki widelca powinna pójść cała na te końce z rurek 19 w środku 17, przez nie na bieżnie wewnętrzne łożysk i pomiędzy nimi znowu na rurkę 19 (17 w środku) a łożyska powinny być tak osadzone, że w stanie jałowym po założeniu koła i ściągnięciu zacisku na łożyska nie będzie działać żadna siła poprzeczna. A jak uda Ci się tam simmeringi osadzić, które będą działać to będzie mistrzostwo świata. Edytowane 6 Lipca 2019 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 To czym proponujecie rozwiercić dziurę jak nie rozwiertakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Jak ma być porządnie to w tokarce, ale wtedy wracamy do mojego pierwszego posta. A jak ma być druciarko to można "chłechłać" np ściernicą listkową Tolerancji tym nie zrobimy, ale zawsze można potem wkleić łożysko na Loctite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 2 godziny temu, Kacperek12 napisał: Bieżnia wewnętrzna łożyska ma grubość zazwyczaj 2mm czyli jej średnica zewnętrzna to 19mm czyli trzeba rurkę 19x1 w środku 17mm 17mm + 2mm + 2mm= 21mm. A rurka może mieć nawet odrobinę więcej, zwłaszcza przy amorze. Krawędź przy bieżniach można sfazować pilnikiem jakby było za grubo. I wydaje mi się, ze bieżnia jest trochę grubsza niż 2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) Rura 20 mmx2mm czy 21.3mmx2mm bo tylko takie są? I skąd wziąć rurę 17x1mm bo nie widzę takiej? Edytowane 6 Lipca 2019 przez Kacperek12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) Dotoczyć? Jeśli znajdziesz tokarza który się tego podejmie. Edytowane 6 Lipca 2019 przez Garlock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Frez palcowy do odrobienia gniazd. A odnośnie tulejek to na tokarce. Wszystko zajmie z godzinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Ale muszę do tokarza dać jakąś rurkę by mi zrobił to 17x1mm nie? Jak mierzyłem przed bieżnią gdzie jest uszczelka to wychodziło 30mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) Z planu nici. Chyba, że koło będzie znowu rok proste. Do tej pory 1 rok był spokój koło z przodu proste, teraz się pokrzywiło lekko prostowałem ze 3 razy i się lekko krzywi, nastąpiło zmęczenie guwnolitu czy szprychy za słabo naciągnięte? Edytowane 6 Lipca 2019 przez Kacperek12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Kup sobie jakieś kompletne przyzwoite koła. W CRC/Wiggle były przedwczoraj sunringle durroc boost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) Kupił bym sobie koło na obręczy shield wide 27.5. Pieście novatec 15x110 Jakiś grubych szprychach >2mm Może przesadziłem 2mm chyba by starczyły. Ale na razie jeszcze męczę to bo nie ma na razie jeszcze amortyzatora. No nic spróbuję mocno dociągnać szprychy i zobaczę co będzie. Edytowane 6 Lipca 2019 przez Kacperek12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 9 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 W dniu 4.07.2019 o 17:21, Kacperek12 napisał: Jak bym kupował to raz a porządnie czyli jakieś pancerne lub 27.5 jeszcze nie wiem. A jaki masz amor, że nie wiesz jaki chcesz rozmiar koła? Ciekaw jestem czy ten ambitny projekt dojdzie do końca. Bo jak piszesz o pancernych kołach i chcesz osłabiać konstrukcje piast poprzez rozwiercanie tu i tam to ja już się trochę gubię. Ale czekam z niecierpliwością, chce zobaczyć efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12 Napisano 9 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 (edytowane) Mam uginacz Suntour XCM 29 Kupił bym nowe pancerne całe koło z piastą. A przerobić chciałem piastę w tym obecnym przednim kole by móc wepchać je do nowego amortyzatora, tylko to przednie koło zaczeło się krzywić. Edytowane 9 Lipca 2019 przez Kacperek12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi