ekarolna84 Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Wiem, że podobnych postów jest dużo. Przeczytałem wszystkie i na ich bazie wybrałem kilka modeli których zakup rozważam. Przeznaczenie: Noszę się z zamiarem sprzedania mojego gravela i zakupem szosy oraz jako roweru dodatkowego - MTB. ma to być "drugi" rower, używany rzadziej od szosy, rower na zimę itd. rower będzie jeździł po nizinach, lasy, piach i lekki teren, kiepskiej jakości asfalt, może raz w roku uda się wyskoczyć na single tracki, może raz w roku jakiś 2-3 dniowy wypad typu bikepacking, żadnego ścigania, żadnych maratonów. Budżet 3000 zł +/- 250 zł Mam 4 propozycje: 2999 zł https://www.kross.pl/pl/2019/mtb/hexagon-8-0 Acera / Deore 2999 zł https://www.rowerymerida.pl/produkt1662/bignine-200-rower-merida.html Alivio / XT 3099 zł https://www.giant-bicycles.com/pl/talon-29-2--ge--2019 Alivio / XT 3099 zł https://cube.pl/2019/rowery/mountainbike/hardtail/analog/cube-analog-blackngreen-2019/ FD / XT O ile rozróżniam która grupa Shimano jest lepsza a która gorsza, to nie wiem już za bardzo, czy nie jest tak, że czasem najnowsze Alivio może być lepsze od starszego modelu Deore. I tutaj pierwsza prośba o pomoc w wyborze roweru/napędu. Nie mam zielonego pojęcia który amortyzator jest lepszy a który gorszy, no i generalnie pozostałe parametry również trudno mi porównać. Może jest też jakiś inny ciekawy rower ale koniecznie mieszczący się w budżecie. Dopuszczam zakup roweru na koniec sezonu, licząc na ewentualne wyprzedaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Wziąłbym Cube choćby ze względu na amortyzator RS. Merida już mniej kwadratowa ale ten Suntour : (( Tyle, że jeżeli jesteś przyzwyczajony do szosowej pozycji to na tych rowerach będziesz się czuł jak na mieszczuchach. EDIT: Ja wiem, że to tak można zwiększać budżet w nieskończoność ale to trochę taki niewdzięczny budżet - już prawie prawie ale jednak same starocie : (( https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-100-29-id_8405350.html To jest zupełnie inna liga, może jednak wyskrobiesz : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 6 minut temu, ekarolna84 napisał: rower na zimę Tak jak przedmówca, SrSuntour nie przeżyje zimy, chba że będziesz go rozkręcał co 2 tyg. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ekarolna84 Napisano 3 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Ok, czyli wszystko bez RockShox odpada. Czy ten Cube ma jakieś inne wady? W sensie czy w tej cenie jest jeszcze jakieś pole manewru ? Inna marka ? Co do pozycji na rowerze to jasna sprawa. MTB to nie szosa. Poza tym wydaje mi się, że do tego zastosowanie jakie wypisałem nie potrzebuję bardziej sportowego roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 z deca xc50, troszkę więcej ale... lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Teraz, dovectra napisał: z deca xc50, troszkę więcej ale... lepiej Miałes na myśli xc500 ? 4,5k w 27,5 a 5k w 29 : ( Już nie szalejmy bo się kolega zeźli. Sam bym się zeźlił za takie zwiększenie budżetu XC 100 i XC 500 mają chyba te same ramy ale w XC 500 wyższy napęd i wzorcowy amortyzator - Reba. U konkurencji 7k 2 minuty temu, ekarolna84 napisał: Czy ten Cube ma jakieś inne wady? - FC-M2000 - korba na kwadrat. Jak masz ciężką nogę to nie jest zbyt sztywna, podobno tez szybko się zużywa. - Przednia przerzutka - linka poprowadzona dołem - będzie się zacinać, - Amortyzator sprężynowy ale z tych lepszych. Do wagi nie dostosujesz inaczej niż przez wymianę sprężyny ale przynajmniej nie łapie luzów jak Santour, - Brak taperowanej główki - wada o tyle, że w przyszłości amorka nie zmienisz ale pewnie nie będzie potrzeby, - Brak sztywnych osi nie mówiąc o booście - oczywiście da się z tym żyć ale w kołach 29 cali i to na singlach może być wiotko. Nie napisałeś ile ważysz. - Hamulce jak wszędzie słabe. To nie tak, że to badziewny rower ale w XC100 dostajesz rower o dwie klasy lepszy, z ramą o dożywotniej gwarancji załatwianej od ręki. Oni tam w ogóle nie marudzą - żadnego wysyłania roweru do producenta itd ... A różnica w cenie 33%. 11 minut temu, ekarolna84 napisał: Poza tym wydaje mi się, że do tego zastosowanie jakie wypisałem nie potrzebuję bardziej sportowego roweru. Ja to oczywiście rozumiem. Tyle, że ja (jeżdżę na ramie 19 cali) czułem się na Cube jak wbity w dziecinny rowerek. 21 zaś za duże - nie tylko przekrok ale jak w koparce z kopalni odkrywkowej. Musisz się przymierzyć koniecznie przed zakupem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ekarolna84 Napisano 3 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Chyba chodziło o https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-050-ltd-29-id_8548144.html za 3500 zł więc całkiem spoko, bo faktycznie przeskok jakościowy wyraźny. Weźmie się na raty Ważę 70kg / 169 cm więc chyba sztywna oś nie jest konieczna. Masz rację, muszę zmierzyć rower przed zakupem, choć akurat jak wsiadłem pierwszy raz na mojego obecnego Accent Furious rozmiar 52 to czułem się jak na rowerze z komunii. A teraz jeździ mi się na nim super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 A widzisz, to mi umknęło ... Wydaje mi się, że ramy są wszędzie takie same - można to sprawdzić po geometrii. Napęd nieco słabszy bo 1x 11-42. Przy wzroście 169 to koła 27,5 nie są złym wyborem. Ja jeżdżę i koło Warszawy i po średnim terenie i czasem po górach więc dla mnie pojemność napędu jest bardzo istotna ale na 11-42 ludzie też jeżdżą. Myślę, że jeżeli ten napęd Ci wystarczy to niegłupia opcja. RS Judy ma stalowe golenie ale w sumie waga roweru i tak całkiem rozsądna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ekarolna84 Napisano 3 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 W Accent Furious mam napęd Apex 1x, 11-42 i tylko raz w Izerach, na 20% podjeździe w terenie zabrakło mi przełożenia. Także jako napęd w "drugim rowerze" jak najbardziej będzie wystarczający. Dzięki za wszystkie rady, wiem już dużo więcej niż rano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Echhhh ... muszę schudnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Co do tego Cube'a to jeździłem 3 lata na widelcu RS XC30 w tej samej wersji z 2016r, a niedawno miałem okazje zobaczyć jak działa i wygląda wersja z 2019. To już nie są te same amortyzatory. Coraz bliżej im do tanich Suntourów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 XC30 się nie zmieniły od początku. Pewnie raz użytkowałeś wersję silver a raz gold. Różnica bieże się z masy jak i średnicy tłoka (więc inna progresja) ew. porównywałeś air i coil. Rowery RR XC50-500 współdzielą tą samą ramę, malowanie inne. XC50 to chyba najtańsza na rynku oferta z boost 148x12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Jeszcze jest http://rowerybielany.pl/mtbxc/2831-kelly-s-gate-30-29-2019.html Ale z Sounturem :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Czyli tak jakby był bez. Szczególnie na zimę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 No niestety. Kiedyś Kellys był bardzo opłacalny a teraz jakoś mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Godzinę temu, Dokumosa napisał: XC30 się nie zmieniły od początku. Pewnie raz użytkowałeś wersję silver a raz gold. Jeżeli to co widać na zdjęciu poniżej jest wersją gold to pewnie masz rację, a ja tkwiłem 3 lata w niewiedzy. Jeżeli jednak nie, to pomijając ich budowę, która pewnie jest taka sama, różnią się odcieniem górnych goleni. Ten nowszy miał bliżej do "lustra", a to kojarzy mi się właśnie z taniochą od Suntoura. 1 godzinę temu, Dokumosa napisał: ew. porównywałeś air i coil. Nie obrażaj mnie. Obie wersje były na sprężynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Gold miał złote alu a Silver srebrne stal. Obecnie jedne i drugie są czarne ale w środku nic się nie zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.