Lemur2016 Napisano 1 Lipca 2019 Napisano 1 Lipca 2019 Hej wam, Obecniw jestem w trakcie remontu swojego roweru (Unibike Expedition) rama poszła na malowanie a ja zajmuję się gruntownym serwisem wszystkich komponentów. Fabrycznie w rowerze był Amortyzator Sr Suntour NEX 28 1-1/8 63mm Chciałbym to wywalić i dać coś takiego: https://allegro.pl/oferta/widelec-force-treking-28-czarny-mat-1-1-8-6906296037 I tu moje pytanie... Czy myślicie że taki widelec będzie pasował i będzie porządny? Kojarzy ktoś markę. Mój obecny amor waży chyba ze 3 kg. Wydaje mi się że nawet więcej niż sama rama
remover Napisano 1 Lipca 2019 Napisano 1 Lipca 2019 Trzeba zmierzyć tak zwaną axel-to-crown a2c. Najlepiej ze sobą na rowerze. I wtedy szukasz widelca sztywnego z podobną długością, żeby po wymianie się nie zmieniła geometria roweru. Generalnie trzeba się dopytywać sprzedawców, bo mało kto podaję tą wartość. Szukasz też z mocowaniem do tych hamulców co masz i z wystarczająco długą rurą sterową. Ewentualnie do wymiany stery.
Lemur2016 Napisano 1 Lipca 2019 Autor Napisano 1 Lipca 2019 Stery pasują. Długość rury też zresztą odciąć nie problem. Hamulce też się zgadzają. No tam podana jest długość 435mm w aukcji
remover Napisano 1 Lipca 2019 Napisano 1 Lipca 2019 Teraz, Lemur2016 napisał: No tam podana jest długość 435mm w aukcji No dobrze. Ale zmierzyłeś a2c u NEX'a?
Dokumosa Napisano 1 Lipca 2019 Napisano 1 Lipca 2019 NEX 28" 63mm ma wymiar 472 co przy 15% SAG da 461,5. Poszukaj więc wyższego widelca.
Lemur2016 Napisano 1 Lipca 2019 Autor Napisano 1 Lipca 2019 A co się stanie jak dam niższy? A dodatkowo czy jak ma się amortyzator to nie daje większego wymiaru. W końcu się ugina
dran2 Napisano 1 Lipca 2019 Napisano 1 Lipca 2019 Jak dasz niższy to zanurkuje ci przód w stosunku do tego jak rower był oryginalnie zaprojektowany, co za tym idzie zmienią się kąty główki co wpłynie na skręcanie i stabilność oraz podsiodłówki (siodełko pójdzie od przodu) co wpłynie na pedałowanie. Do tego obniży się suport. Obniży ci się też kierownica, skompensowanie tego może wymagać wymiany mostka co też wpłynie na sterowanie. A co najgorsze rower zacznie wyglądać pokracznie
panSocjolog Napisano 1 Lipca 2019 Napisano 1 Lipca 2019 Mała rada - jak myślisz o sztywnym widle to szukaj czegoś ze stali, alu jest piekielnie sztywne.
ahaja Napisano 1 Lipca 2019 Napisano 1 Lipca 2019 Albo Accent alu mtb: https://allegro.pl/oferta/rowerowy-widelec-accent-mtb-29-1-1-8-7623553112 Sztywniejszy będzie, ma mocowanie do tarczowego hamulca bez piwotów do vbrake, 450mm od osi do korony, lżejszy, tańszy od Force. Jeździłem na takim Accencie. Wtedy dla większego komfortu można wtedy dać na przód szerszą oponę. Lemurze: Twój rower w specyfikacji ma prawie 18kg ... skoro go rozebrałeś to poważ wszystkie graty, które nie do końca musisz na nim mieć - zobaczysz ile ważą ...
Lemur2016 Napisano 1 Lipca 2019 Autor Napisano 1 Lipca 2019 Widelec ładny ale niestety hamulce nam vbrake Co do wagi już dawno 18 nie ma sporo wymieniłem. Sam napęd to u mnie 1x9
Dokumosa Napisano 1 Lipca 2019 Napisano 1 Lipca 2019 Jak pisałem wyżej uwzględniając ugięcie wstępne oryginalnego widelca to powinieneś szukać czegoś w bliskiej okilicy 462mm.
Lemur2016 Napisano 1 Lipca 2019 Autor Napisano 1 Lipca 2019 Tylko gdzie szukać :D? Całe allegro przejrzałem. Inne sklepy też. W większości nie podają w ogóle tego wymiaru
goTomek Napisano 1 Lipca 2019 Napisano 1 Lipca 2019 Taktycznie sie podłączę, bo tez mam pomysł na wywalenie z Cuba uginacza NEX HLO i zamianę, najchętniej na stal ew. węgiel, pod tarczowe. Ciężko coś sensownego znaleźć, niby na Aliexpress są ale akurat do wideł stamtąd nie mam zaufania.
Lemur2016 Napisano 1 Lipca 2019 Autor Napisano 1 Lipca 2019 Tak. Nic tam ciekawego nie znalazłem Teraz, goTomek napisał: Taktycznie sie podłączę, bo tez mam pomysł na wywalenie z Cuba uginacza NEX HLO i zamianę, najchętniej na stal ew. węgiel, pod tarczowe. Ciężko coś sensownego znaleźć, niby na Aliexpress są ale akurat do wideł stamtąd nie mam zaufania. Ja zamówiłem ten z allegro tak czy inaczej. Zawsze można oddać. Jak rama wróci z malowania to zobaczę jak to będzie leżec
remover Napisano 1 Lipca 2019 Napisano 1 Lipca 2019 13 minut temu, Lemur2016 napisał: Ja zamówiłem ten z allegro tak czy inaczej. Zawsze można oddać. Jak rama wróci z malowania to zobaczę jak to będzie leżec 30 mm różnicy to sporo. Ale niestety wygląda na to że to najdłuższy widelec który jest do v-braków. Tu jest podobnie tylko CroMo.
Lemur2016 Napisano 1 Lipca 2019 Autor Napisano 1 Lipca 2019 Zobaczymy. Najwyżej zostanie amor. Ale wolałbym się go pozbyć
Lemur2016 Napisano 1 Lipca 2019 Autor Napisano 1 Lipca 2019 Znalazłem całkiem fajną grafikę zmiany geometrii ramy przy zmianie widelca na krótszy Nie zapowiada się tragedia. A dodatkowo mój będzie mniej krótszy Tutaj na grafice z 485 na 440 (45) U mnie teoretycznie z 472 na 435 (37) 7 godzin temu, dran2 napisał: Jak dasz niższy to zanurkuje ci przód w stosunku do tego jak rower był oryginalnie zaprojektowany, co za tym idzie zmienią się kąty główki co wpłynie na skręcanie i stabilność oraz podsiodłówki (siodełko pójdzie od przodu) co wpłynie na pedałowanie. Do tego obniży się suport. Obniży ci się też kierownica, skompensowanie tego może wymagać wymiany mostka co też wpłynie na sterowanie. A co najgorsze rower zacznie wyglądać pokracznie Także trochę chyba przesadziłeś
Lemur2016 Napisano 6 Lipca 2019 Autor Napisano 6 Lipca 2019 Widelec przyszedł jakiś czas temu. Dziś odebrałem ramę z malowania i składałem rower. Widelec miko że krótszy moim zdaniem nie zmienił za wiele. Ogólnie wygląda super. No i waga roweru spadła do 13,30 kg
remover Napisano 7 Lipca 2019 Napisano 7 Lipca 2019 Siodelko ewidentnie masz pochylone do przodu. No chyba ze tak jeździsz. Patrzę że masz prądnicę i ani jednej lampki. Może bylo warto wymienić ją na piastę z mocowaniem na tarczę, ten widelec Force 450mm i zamontować tarczowy z przodu. Przy okazji by bylo ok 13 kg
Lemur2016 Napisano 7 Lipca 2019 Autor Napisano 7 Lipca 2019 2 godziny temu, remover napisał: Patrzę że masz prądnicę i ani jednej lampki. Nie używam prądnicy do zasilania oświetlenia. Ładuje z niej telefon powerbank itp Mam taki niemiecki "bajer" do tego. Plus mam korek do sterów z dziurą i wszystko można ukryć w widelcu :-) To USB na foto to póki co jeszcze nie moje... Ale docelowo tak będzie i u mnie Hamulce tarczowe na wyprawowy rower to zbędny i bardzo drogi bajer. Plus duże ryzyko że w razie co z nikąd pomocy. Znajomy kiedyś zerwał przewód od hydraulicznych podczas gdy spadał z rowerem ze stromego zbocza Dlatego też mam dalej korbe na kwadrat :-) Łatwiej to naprawić czy wymienić Co do wagi roweru to bardziej dla żartu pisze mój rower po załadowaniu sakwami i tak potrafi ważyć grubo ponad 40 kg :-) Co do siodełka to raz... Tak jeżdżę Dwa... Można przecież zmienić kąt nachylenia siodełka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.