p_dabrowski Napisano 30 Czerwca 2019 Napisano 30 Czerwca 2019 Cześć wszystkim, właśnie trafiłem na dziwny problem z oponą. Jestem w trakcie zmiany opony z Kenda 700x35c na 700x40c (Schwalbe), pierwszy szok nastąpił przy próbie upchania w niej dętki. Schwalbe jest większa i nie sposób zmieścić dętkę. Pomyślałem, że mimo to spróbuję nałożyć to jakoś na obręcz (alexrims 28''). Drugi szok. Opona jest wyraźnie większa od obręczy. Czy ktokolwiek tutaj jest w stanie wyjaśnić mi to zjawisko? Czy kupiłem jakieś szemrane podróbki, czy czegoś nie rozumiem w znakowaniu opon? Dodam, że wymieniam opony nie pierwszy raz, wcześniej chyba tydzień temu w innym rowerze, bezproblemowo. Pozdrawiam
itr Napisano 30 Czerwca 2019 Napisano 30 Czerwca 2019 0) dobrze do nowej opony nasypać troszeczkę talku na całym obwodzie ( tak na marginesie) 00) trzeba zawsze zrobić inspekcję opaski na obręczy - czy nie przesunęła się i nie odsłania ostrych krawędzi otworów na szprychy 1) jeden z kordów opony zakładasz na obręcz. 2) lekko powietrze do dętki 3) wkładanie dętki do opony w połowie założonej na koło 4) stopniowe włożenie drugiego kordu na obręcz, na koniec z użyciem plastykowej łyżki, ewentualnie odrobinę palca z płynem do mycia naczyń jeżeli kord nie słucha Ciebie i raz wyłazi to tu to tam poproś kogoś z trzecią i czwartą ręką o pomoc... sam chyba pomagam sobie w takich chwilach kolanami. Podczas manipulacji łyżką pod koniec łatwo przyszczypywać dętkę dziurawiąc ją, trochę temu zapobiega jej wstępne lekkie napompowanie, proszę jednak uważać! Podałeś wymiary opon dopasowanych do tej samej obręczy. Powinno pasować.
p_dabrowski Napisano 30 Czerwca 2019 Autor Napisano 30 Czerwca 2019 Wielkie dzięki za odpowiedź, sprawa opanowana. Niepotrzebnie spanikowałem - odrobina powietrza do dętki załatwiła sprawę i opona również poprawnie siedzi na obręczy, tylko początkowe wrażenie było dramatyczne Jeszcze raz dzięki i szerokości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.