Skocz do zawartości

[Rower] dla kobiety rekreacyjny

jojoro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodzy forumowicze, 

czy możecie polecić mi dla żony jakiś rower?

Przeznaczeniem będzie jazda po wiejskich drogach asfaltowych w celach rekreacyjnych. Jak to na wsi czasem może się zdarzyć jakaś utwardzona gruntówka, dziury w asfalcie itp. Do lasu to raz na rok i też po ścieżce.

Na rowerze nie będzie przewozić żadnych toreb z zakupami itp. Raczej niepotrzebny bagażnik i inne obciążające rzeczy, ale błotniki to się mogą przydać bo kałuże się zdarzają.

Zależy mi na tym aby rower był lekki, miał wygodne siodełko, zapewniał wygodną pozycję do jazdy. Żona i tak nie będzie korzystała z 27 biegów (raczej z 3-4) jak to mówi "żeby lekko się jechało", żeby nie trzęsło za mocno, żeby nie było za dużo linek i pierdół w które może sie coś wkręcić czy pobrudzić.

Żona ma jakieś 165cm wzrostu, 70kg wagi. Dystans na jakim się porusza to 14-20km.

Dysponujemy kwotą ok 1500zł.

Napisano

Coś tam czytałem, ale proszę o jakieś sugestie. Jaka powinna być rama? Chyba 17''? A jaka wielkość koła, jaka szerokość opony?

Treking mówisz, ale wszystko co widzę w trekkingach to z bagażnikami, które są jej niepotrzebne.

Może bardziej jakiś cross?

Może zaproponuj ze 2 -3 modele?

Napisano

Bagażnik zdejmie, będzie pod ręką; cross zazwyczaj wymusza bardziej pochyloną pozycję -  rzadko kobiety  (z wyjątkiem  tych z aspiracjami sportowymi) to lubią. Może twojej podpasuje? ale to wcześniej na jakimś w pobliżu sprawdź, zanim na dobre rzucisz się w wir poszukiwań...

Rama 17" , koła 28" , opony szerokość 38-45 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...