Skocz do zawartości

[korba] shimano 105 fc 5703 - problem z montażem

Fuji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam ramę z mufą 68mm, kupiłem korbę Shimano 105 fc 5703 i dedykowany wkład suportu shimano ultegra bbr60 na mufe 68mm. Złożyłem to wszystko bez zadnych podkładek i ramiona korby sa w różnej odległości od ramy, różnica 1cm mierząc od środka rury podsiodłowej - (od napędu dalej 1cm) Zauważyłem na ramieniu korby jakąś podkładke plastikową szerokości 0,8mm która była przy blatach na końcu ośki, zdjąłem i przełożyłem na lewą strone. Zmierzyłem ponownie i dalej nie jest równo, teraz od strony blatu mniej niz z drugiej. Coś robie nie tak, czy mam kupić jakieś inne podkladki zeby wyrównac? 

Napisano

Najpierw sprecyzuj jak Ty mierzyłeś te 1cm - od środka osi roweru, tj sugerując się dolną rurą ramy lub rurą podsiodłową, CZY mierzyłeś od brzegu ściany tulei suportu które bywają asymetryczne.

Napisano

jest niesymetrycznie, mierzyłem od środka rury która biegnie od suportu do sztycy podsiodłowej, czyli jakby od środka mufy. Korbe sh 105 kupiłem używaną, może w komplecie powinna być jakaś podkładka pod lewe ramię korby, oprócz tej jednej co była od strony napędu? wtedy by się wyrównało

Szukałem takich podkładek (pod ramienia korby) ale nie umiem znaleźć, są tylko do wkładów suportu. Ewentualnie włoże z lewej dwie podkładki 2,5mm i prawie się wyrówna

Napisano

Znalazłem zdjęcie całego mechanizmu korbowego 105 na wadze i widzę tam podkładke której nie mam. Będzie problem gdzie coś takiego zakupić, ale najważniejsze że doszedłem co i jak

105 korba.jpg

Napisano

nazywa sie to spacer 3mm, podkładka do szosowych korb shimano 3 rzedowych, numer katalogowy shimano Y1GF11000, montowane miedzy lewe ramie korby a wkład suportu

• 1 rok później...
Napisano

Sa dwie takie podkladki w korbach 3 rzedowych 10s jak 6703 czy 5703 ..z lewej strony jest jak tu podales Y1GF11000 3mm a z prawej powinna byc y1f913000 6.5mm i do tego standardowe uszczelki jak w kazdej korbie shimano y1f316000 po jednrj na sttone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...