Skocz do zawartości

[piasta] wymiana

mrnobody

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!! mam rower Cube Cross Pro na piastach  Shimano Alivio HB-M4050. pomyślałem, żeby zmniejszyć opory toczenia i zamienić je na np Xtki, ale czy jest sens? czy będą jakieś różnice? bo jak mam wydać z 600-700 zl ( 2 piasty XT i przeploty) po to aby był tylko inny napis, to bez sensu.

Napisano

Nie ma sensu. A co - koło Ci się zatrzymuje jak kręcisz w powietrzu ? 

Jak chcesz wydać trochę kasy to manetki XT (na obejme !), hamulce, lepsze (lżejsze) koła, opony ... 

Ten rower jest dosyć rekreacyjny więc główne opory to opory powietrza ... 

Napisano

Zmniejszyć opory? Ty się zastanów ile czasu kręci się koło w powietrzu i jakie to może mieć znaczenie dla odczuwalnych oporów jazdy...

Swoją drogą gdybym miał jakiś rower z piastami na konusach i kulkach i i myślał o przepleceniu to ostatnim co bym rozważał byłyby piasty na konusach i kulkach, choćby i XT.

Novatec, DT Swiss, cokolwiek byle na łożyskach maszynowych będzie lepsze, trwalsze, prostsze w serwisie, którego i tak będzie wymagało pewnie 5 czy 10 razy rzadziej niż piasta na konusach. Zlituj się i wejdź w XXI wiek :)

Napisano

dzięki za info! nie, kręcą się normalnie, ale chciałem się dowiedzieć czy są jakieś wyczuwalne różnice. Mam xt manetki i hamulce sa juz deorki a opony wymienię jak mi sie zużyją.Jak lżejsze, lepsze koła to i nowe, lepsze (droższe ) piasty.....

edyta: hm tylkoi teraz czy mi szprychy bedą pasować pod te novateki czy Swiss....bo sie zorbi zaraz cena z kosmosu....

Napisano

To coś musiałem źle doczytać bo https://olimpiasport.pl/produkt/779.30374.2.htm nie ma manetek XT ani nawet SLX tylko jakieś Deore - chyba, że zmieniłeś. Hamulce jak Ci odpowiadają to OK. 

A opony tam chyba bardzo terenowe - ich zmiana na semislicki + lateksowe dętki by Ci najwięcej dała na twardym.

W kołach liczy się waga po obwodzie (obręcze, dętki, opony) więc niekoniecznie trzeba kupować lepsze piasty. Kiedyś piasty na konusach były nie do zdarcia - latały po kilkadziesiąt tys. km teraz podobno są słabsze ...  

Napisano

Dobrze czytałeś, ale skorzystałem z możliwości wymiany podzespołów i od razu zażyczyłem sobie manetki XT zamiast Deore oraz hamulce zamiast altusa deore
( z odpowiednimi tarczami). Opon na razie nie chce zmieniac, bo po 1 maja raptem 700 km, po 2 zas jeżdżę po bezdrożach i semislicki nie bardzo sie nadają na takie trasy

Napisano

@cervandes miałeś jakaś dobrą piastę na kulkach od Shimano ? Co roku wymiana maszynowych + koszt uslugi to po 2 latach można nową piastę xt kupić. A takie piasty to potrafią bez zaglądania działać 10 i więcej lat.

Oczywiście, jak ktoś wymienia msszynowe co np. 3 lata bo mniej jeździ to istnieje duże prawdopodobieństwo, że do xt nie zajrzy nigdy. 

Napisano
12 minut temu, SoloTM napisał:

@cervandes miałeś jakaś dobrą piastę na kulkach od Shimano ? Co roku wymiana maszynowych + koszt uslugi to po 2 latach można nową piastę xt kupić. A takie piasty to potrafią bez zaglądania działać 10 i więcej lat.

Oczywiście, jak ktoś wymienia msszynowe co np. 3 lata bo mniej jeździ to istnieje duże prawdopodobieństwo, że do xt nie zajrzy nigdy. 

Miałem LX, SLX.

Co roku wymiana maszynowych? W Novatecu przez 4 sezony nie wymieniałem, rower sprzedałem i nadal jeździ kolejne dwa lata. Teraz w DT drugi sezon śmigam a zdarza mi się przez rzekę przejechać, o topieniu w błocie i myciu myjką nie wspominam nawet. Z czym do ludzi...

Napisano

Nie ma o co się spierać... Konusy są cięższe ale bardzo trwałe a maszyny lekkie i trwałe. A wymiana łożysk raz na 10, 20 tkm gdy i tak się koło zdejmuje do smarowania bębenka znacznie częściej to nie problem. 

Napisano
6 godzin temu, wkg napisał:

Fajnie, bo wszyscy patrzą na przerzutki :D 

Też wymieniłem manetki na XT i nie mogę się nacieszyć : ) Masz na obejmy ?

mam Deore XT SL-M780. Co do piast to troszkę mnie zmartwiliście, bo w sumie mogę mieć CL HB-M775 (za ok 70 zł)

Napisano
20 minut temu, mrnobody napisał:

mam Deore XT SL-M780.

Pytałem o coś innego no ale OK : ) One są w wersji na obejmy i w wersji na ISPEC - mocowanie do hamulca. Potem żeby zmienić hamulec musisz zmieniać manetki ... 

Napisano

Właśnie niedawno sobie zmieniłem i z radości zrobiłem od razu 130 km - no nie mogłem przestać :D Teraz jeszcze tylko się zastanawiam, czy by nie dało rady silniejszej sprężyny do przerzutki skombinować. Klik - klik ; )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...