Rimuss Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 (edytowane) Witam serdecznie mam problem w wyborze hamulców. Moja jazda wygląda tak czasami jadę '' po bułki do sklepu'' a czasami lubię sobie pojeździć trochę ostrzej i jakieś lepsze hamulce są mi potrzebne budżet to 300-350 około z tarczami. Mogę zamawiać z Aliexpres bo to wsumie to samo a jest taniej. Liczę na was Mocowanie pm i chciałbym żeby tarcza z przodu miała 180mm Edytowane 27 Czerwca 2019 przez Rimuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 A propo Ali: M6000 w Biostern chyba 430 zł. Na ali coś koło 370 zł. Warto nie mieć gwarancji za 60 zł ? Z tymi zakupami na ali trzeba czasami rozważyć za i przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 W zakładanym budżecie łapią się tylko MT400 z lepszymi tarczami RT66 - i będzie to hamowało naprawdę przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Teraz, Janu_sz napisał: A propo Ali: M6000 w Biostern chyba 430 zł. Na ali coś koło 370 zł. Warto nie mieć gwarancji za 60 zł ? Z tymi zakupami na ali trzeba czasami rozważyć za i przeciw. Dobre to to? Widzę czasami za cztery stówki z groszami. Porównując do M8000 - przepaść? Wygląda ma podobną konstrukcję tylko bez gejzerów i wodotrysków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 (edytowane) Miliony porównań w sieci, na tym forum też już pewnie w dziesiątki opisywane, a Ty zadajesz pytanie ponownie. Wg. mnie tak, dla mnie wystarczające do jazdy po bułki i zjazdy na różnicach 700-400 m n.p.m. na krótkim odcinku po szutrach i leśno-zrywkowych drogach ( waże z rowerem ok. 110 kg , tarcze RT81 180 i 160 mm ) Edytowane 27 Czerwca 2019 przez Janu_sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Godzinę temu, TjakTomek napisał: Wygląda ma podobną konstrukcję tylko bez gejzerów i wodotrysków. Wszystkie zaciski Shimano wyglądają podobnie. Akurat między M6000 a M7000 jest już dość znaczna różnica. M7000 i wyższe modele mają większe ceramiczne tłoczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Ja potwierdzę - Deorki jak dla mnie nie wybijają się jakoś znacząco na tle np. wspomnianych MT400, ale już SLX to zupełnie inna liga, są znacznie skuteczniejsze. Tylko co ważne - w połączeniu z dobrymi tarczami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Miałem już w drugim nowym M6000, zastanawiałem się czy wymienić w innym z 2011 roku na M6000 czy iść wyżej, ale, że nie zawiodły mnie przez 2500 km ani razu M6000, a naczytałem się o wyciekach w M7 i M8 to pozostałem przy tym co mnie w zupełności zadowala. Myślę, że jak ktoś sporadycznie przyszaleje przy zjeździe, a reszta typowa spokojna jazda to M6000 wystarczą. Może jak te zaczną się starzeć wymienie, póki co nie mam powodu do narzekań ( ciekawostka, że w porówaniu z tym co było w rowerze w którym zaszła wymiana były Elixir 5 i mam wrażenie, że miały ciut lepszą siłę hamowania niż M6000, ale za to M6000 mają świetne / jak dla mnie / klamki ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Dobre tarcze czyli RT-66? RT-76? Cenowo wygląda to tak (bez tarczy): - Deore 405zł - SLX 561zł - D XT 637zł Tarcze RT-66 111zł, RT-76 206zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Ja porównuję M6000 do M615 które bardzo chwalę - i mam wrażenie że nowszy model jest nieco słabszy. Jeśli chodzi o wycieki - to w tym roku już dwa albo trzy zeszczane hamulce MT500 (czyli w sumie też Deorki) wysyłaliśmy, tańszych sprzedaje się więcej i póki co bez awarii, SLX mniej ale żaden nie wrócił. @TjakTomek dobre tarcze czyli minimum RT66, od tego roku założyłem je do jednego roweru i w niczym nie ustępują wersji na pająku. Teraz, Janu_sz napisał: Myślę, że jak ktoś sporadycznie przyszaleje przy zjeździe, a reszta typowa spokojna jazda to M6000 wystarczą. Wystarczą i MT400. Jestem zaskoczony tym jak fajne są to hamulce a zwłaszcza tym że można kupić je za relatywnie niewielką kasę - bo są tylko parę dych droższe od podstawowego modelu MT200. Jeżdżę na nich w fitnessie, jeździłem na testowym Procalibrze w terenie (tam troszkę brakowało ale to z racji tego że na co dzień mam wspomniane i chwalone M615) i myślę że i autorowi tematu spokojnie starczą. Zostanie w zakładanym budżecie na komplet RT66. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 (edytowane) Gdzie masz M6000 za 405 zł ? 418 zł bez wysyłki to najtaniej co znalazłem: @MikeSkywalker teraz już za późno, bo miesiąc temu założyłem M6000 z tarczami RT8x, ale nurtuje mnie czy aż taka różnica między nimi a RT6 ? Chwilę miałem starą 180mm RT6x i teraz mam RT8x a jakoś mimo ceny x2 nie czuje różnicy. Edytowane 27 Czerwca 2019 przez Janu_sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Według mnie aż takiej nie ma. Może w sztywności jakaś jest i po czasie wyjdzie że ta bez pająka będzie się bardziej gięła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 28 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 9 godzin temu, MikeSkywalker napisał: Ja potwierdzę - Deorki jak dla mnie nie wybijają się jakoś znacząco na tle np. wspomnianych MT400, ale już SLX to zupełnie inna liga, są znacznie skuteczniejsze. Tylko co ważne - w połączeniu z dobrymi tarczami. SLX nie rozpatruję. Widzę dwie opcje: "po taniości" Deore + RT-66 lub "raz się żyje" Deore XT + RT-76. 327zł dopłaty do opcji drugiej. 9 godzin temu, Janu_sz napisał: Gdzie masz M6000 za 405 zł ? 418 zł bez wysyłki to najtaniej co znalazłem: @MikeSkywalker teraz już za późno, bo miesiąc temu założyłem M6000 z tarczami RT8x, ale nurtuje mnie czy aż taka różnica między nimi a RT6 ? Chwilę miałem starą 180mm RT6x i teraz mam RT8x a jakoś mimo ceny x2 nie czuje różnicy. W sklepie rowerplus. Wysyłka od 399zł gratis. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi